• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

A Nemzeti Szívprogram eddigi eredményeiről

Regionális hírek 2017.12.02 07:08 Forrás: Semmelweis Egyetem
A Nemzeti Szívprogram eddigi eredményeiről

Az iszkémiás szívbetegség és szívelégtelenség diagnosztikai és terápiás lehetőségeinek kibővítésére irányulnak a vizsgálatok.

A Nemzeti Szívprogram első évének zárásaként tartottak szimpóziumot a Magyar Tudományos Akadémián. A rendezvényen a Semmelweis Egyetem projektben résztvevő intézetei és vállalatok mutatták be eddigi eredményeiket - írta az intézmény honlapja.

A szervezők nevében Dr. Merkely Béla klinika rektorhelyettes, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója szólt. Mint ismertette, a Nemzeti Szívprogram három éves időtartama (2016-2019) alatti munka az egyetem négy szervezeti egysége, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársainak, továbbá négy magyar vállalkozás, a Mediso Kft., a Neumann Projekt Kft., a Pharmahungary 2000 Kft. és a TwinMed Kft. részvételével zajlik.

Mint rámutatott, a kutatások középpontjában álló iszkémiás szívbetegség és szívelégtelenség Európában az egyik leggyakoribb halálok, ennek diagnosztikai és terápiás lehetőségeinek kibővítésére irányulnak a programban folyó vizsgálatok.

Dr. Merkely Béla hangsúlyozta, a konzorcium jól mutatja az egyetemen rejlő transzlációs kutatási lehetőségeket, az interdiszciplináris (orvostudományi, informatikai, fizikai) kutatások az elméleti és klinikai kutatásokat közelítik egymáshoz, amivel az egyetem publikációs aktivitása és idézettsége, valamint hosszabb távon a nemzetközi rangsorokban elért eredménye is javítható.

Dr. Maurovich-Horvat Pál, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi docense előadásában kiemelte, hogy a kutatócsoportjának fő célja egy hatékony, személyre szabott rizikóbecslési rendszer létrehozása, ami alapján meg lehet jósolni a kardiovaszkuláris eseményeket, ezzel a várható élettartamot mintegy 10 évvel lehet meghosszabbítani. Két review közleményük és négy cikkük jelent meg eddig a Nemzeti Szívprogram keretein belül, ezekben a klinikai betegellátás biztonságának és hatékonyságának javításával, valamint a hasi és perikardiális zsírszöveti kompartmentek öröklődésével kapcsolatos eredményeket ismertették – mondta a docens.

Hozzátette, újszerű, a kardiovaszkuláris kutatásokban elsőként használt módszer a „Big-data" és radiomikai módszerek alkalmazása koronária CT felvételeken, amelyet az egyik PhD-hallgatója, Dr. Kolossváry Márton közreműködésével végeznek. A teljes tudósítás itt olvasható

(Fotó: Draskovics Ádám)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink