• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

A neves professzorra emlékeztek

Regionális hírek 2017.12.07 13:12 Forrás: Debreceni Egyetem
A neves professzorra emlékeztek

Endes Pongrác több mint két évtizeden keresztül vezette a DE Kórbonctani Intézetét.

A patológus professzor személyiségét, kiemelkedő tevékenységét idézték fel szerdán azon a tudományos ülésen, melyet a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara, a Magyar Orvostörténeti Társaság és a DE Professzori Klubja közösen szervezett.

Endes Pongrác 110 éve, 1907 decemberében született, 1954-től több mint két évtizeden keresztül vezette az egyetem Kórbonctani Intézetét. A patológus professzor tiszteletére 10 éve szobrot állítottak a Klinikai Központ területén. Az alkotást szerdán, Endes Pongrác születésének 110. évfordulója alkalmából családtagjai és tisztelői koszorúzták meg.

A megemlékezés a Kenézy Villában folytatódott, ahol a professzor egykori tanítványa, Molnár Péter, a Patológiai Intézet egyetemi tanára beszélt Endes Pongrác munkáságáról. Előadásában kiemelte: a néhai patológus professzor nemzetközi szinten is elismert kutatásainak középpontjában a magas vérnyomás okozta érelváltozások és a veseelváltozások összefüggései, a prosztata időskori kóros megnagyobbodásának meghatározása állt. Több neves nemzetközi tudományos társaság tagja volt, tevékenységét több díjjal is jutalmazták.

- Számos olyan felismerést tett, ami a maga korában úttörő jellegű volt. Sok ezer boncolás volt mögötte, és hosszú évtizedeken keresztül ő volt az egyik olyan patológus hazánkban, akihez az ország minden részéből küldtek szövettani vizsgálatra olyan eseteket, amelyeket mások nem tudtak megoldani – hangsúlyozta Molnár Péter.

Az egyetemi tanár ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Endes Pongrác alapvető feladatának tekintette a kórbonctan oktatásának eredményes megszervezését, hallgatói tisztelték és szerették.

- Egészen lenyűgöző oktató volt, legendásak voltak lebilincselő előadásai, ahol mindig néma csönd volt és zsúfolásig telt tanterem. Minden előadás végén voltak az úgynevezett öt percek, amikor irodalmi, képzőművészeti témákról is beszélt. Ezek örök nyomot hagytak mindenkiben – idézte fel Molnár Péter.

A Patológiai Intézet egyetemi tanára kiemelte a professzor sajátos humorát, lenyűgöző általános műveltségét, olvasottságát. Endes Pongrác nyugdíjazása után tudományos szaktanácsadóként és kórszövettani konzultánsként támogatta a kutatási és gyógyítási tevékenységet. A professzor 1992-ben hunyt el.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink