Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Az egyetem öt épületére került napelem

Regionális hírek 2018.07.20 Forrás: Semmelweis Egyetem Szerző:
Az egyetem öt épületére került napelem

Az ún. napelemes kiserőművek a Semmelweis Egyetem éves villamosenergia-igényének kb. másfél százalékát tudják biztosítani.

A Semmelweis Egyetem Műszaki Főigazgatósága öt épületre telepített napelemeket pályázati forrásból. Ezek évente 450 ezer kWh energiát termelnek, ami mintegy 10 millió forintos megtakarítást jelent, emellett a megújuló energiaforrással az egyetem jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást is - tudatta az intézmény honlapja.

A KEHOP-5.2.11-16-2016-00080 számú, „Napelemes rendszerek kiépítése a Semmelweis Egyetemen” című pályázat keretében az egyetem 246,5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el 2016 év végén. A kivitelezés 2017 nyarán kezdődött el, és mostanra mind az öt épületen kiépítették a napelemes rendszereket – ismertette Bíró Sándor, a Beruházási és Létesítmény-fenntartási Igazgatóság energetikai ügyintézője, a projekt műszaki vezetője.

Az ún. napelemes kiserőművek a Semmelweis Egyetem éves villamosenergia-igényének kb. másfél százalékát tudják biztosítani, működésük várhatóan mintegy 10 millió forintos megtakarítást jelent az egyetem számára évente, valamint több mint 392 tonna szén-dioxiddal kevesebb károsanyag-kibocsátás várható, ami csaknem 123 hektár területű erdő kiváltásával egyenlő.

A kiválasztás és a tervezés főbb szempontjai a tetőfelületek tájolása, statikai terhelhetősége, az épület villamosenergia- és teljesítményigénye, az árnyékhatások figyelembe vétele, valamint a várható energiahozam voltak; mindezeket mérlegelve választották ki azt az öt épületet, ahol nagyjából egy év alatt építették ki a naperőműveket. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára 50 kW, a Szemészeti Klinikára 93 kW, a Transzplantációs és Sebészeti Klinikára 22 kW, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára 50 kW, a Nagyvárad téri Elméleti Tömbre (NET) 193 kW teljesítményű erőművek kerültek, a NET-ben elektromos töltőállomásokat is kialakítottak. (Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink