• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az elhanyagolt akne egy életre nyomot hagyhat

Regionális hírek 2018.11.21 Forrás: Semmelweis Egyetem
Az elhanyagolt akne egy életre nyomot hagyhat

Az akne jellemzően a tinédzsereket érintő kórkép, ám bizonyos esetekben felnőtteknél is jelentkezhet.

Amennyiben azt vesszük észre, hogy az arcunkon hegek képződnek a gyulladt pattanás lehúzódása után, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz – figyelmeztet Dr. Kovács Anikó. A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa az egyetem honlapjának elmondta, az akne jellemzően a tinédzsereket érintő kórkép, és általában egy-két év alatt spontán rendeződik, ám bizonyos esetekben felnőtteknél is jelentkezhet. A szakorvos kiemelte, a zsírosabb bőrtípus hajlamosító tényező, de egyéb provokáló faktorok is ismertek.

Az akne gyakori bőrbetegség, jellegzetessége, hogy eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg elsősorban az arc T-vonala mentén (homlok, orr, áll környéke), ahol egyébként is zsírosabb a bőr. A klinikai szakorvos hozzátette, hogy akne a mellkason, a háton és a vállakon is előfordulhat, ugyanis ezeken a területeken található a legtöbb faggyútermelő mirigy. Az úgynevezett fiziológiás akne tinédzserkorban jelentkezik és néhány év alatt spontán rendeződik, de előfordul, főleg középkorú nőknél, hogy ismételten megjelennek a tünetek. Ilyenkor főként az áll környékére lokalizálódva mélyebb gyulladt tünetek is keletkezhetnek, mely esetekben a bőrgyógyász általában elküldi az érintetteket egy petefészek ultrahangra, hiszen előfordulhat, hogy valamilyen nőgyógyászati probléma áll a hátterében.

Az elhanyagolt akne nagyon csúnya hegeket tud okozni, aminek nyomait egy életen át viselik az arcon a páciensek – figyelmeztet Dr. Kovács Anikó. Hozzátette, amennyiben három éven túl is fennállnak a tünetek, sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak hegek az arcon, épp ezért nagyon fontos az időben megkezdett kezelés. A hegek valamelyest a későbbiekben is csökkenthetők, ám nagyon hosszú és költséges folyamatról van szó, ami végül nem fog tökéletes eredményt hozni.

A mindenki által ismert miteszerek, melyek az akne alapjelenségei, még nem feltétlenül igényelnek bőrgyógyászati kezelést, ám ha begyulladnak, gennyel telt hólyagok, súlyosabb esetben ciszták és nodusok keletkeznek, ajánlott szakemberhez fordulni – ismertette Dr. Kovács Anikó.

Az aknés tüneteket a táplálkozás is befolyásolhatja. A sok szénhidrát, illetve az olajos magvak fogyasztása ronthat a tüneteken, de a túlzott tejfogyasztás sem kedvez az aknénak. Bizonyos szteroid tartalmú gyógyszerek is fokozhatják a panaszokat, de akár a testépítésnél használt különböző hormonszármazékok is kiválthatnak aknét – figyelmeztet a szakember.

A tünetek súlyosságától függ, hogy milyen kezelést alkalmaznak – magyarázza Dr. Kovács Anikó. Több dolgot is figyelembe vesznek, a többi között például az évszakot, az állapot súlyosságát és az egyéb társbetegségeket, az esetelegesen fennálló várandósságot. Általában valamilyen helyi kezeléssel kezdenek, de gyakori hiba a páciensek részéről, hogy nem hagynak elég időt, nagyon gyorsan váltogatnak egyik terápiáról a másikra – figyelmeztet a bőrgyógyász. Néhány napos használat után ne várjuk, hogy rögtön elmúlnak a tünetek, nagyjából két hónap alatt lehet megítélni, hogy hatásos-e az adott terápia.

Amennyiben a helyi kezelés nem elég, jön az antibiotikumos kiegészítés, ami több hónapos gyógyszerszedést jelent. Ha ez sem hoz eredményt, akkor léteznek bizonyos gyógyszerek, amik végérvényesen meg tudják szüntetni ezt a folyamot, azonban ez egy hosszútávú, közel egy éves terápia – hangsúlyozza a bőrgyógyász, hozzátéve, hogy már pár hónap elteltével is lényeges javulás látszik, ahhoz viszont, hogy ne csak egy átmeneti hatásról beszéljünk, fontos, hogy nem szabad idő előtt abbahagyni a szedését. Mivel ez egy elég erős gyógyszer, rendszeresen kell kontroll és laborvizsgálatokat végezni tette hozzá. A gyógyszer mellett bizonyos mellékhatások, például bőrszárazság, szájszárazság biztosan megjelennek, egyéb mellékhatások viszont jóval ritkábban fordulnak elő. Várandósság esetén a gyógyszer szedése szigorúan ellenjavallt. Tinédzserkorban viszont a folyamat kiterjedt tünetek esetén sem igényel kivizsgálást. Dr. Kovács Anikó hozzátette: havonta legalább egy kozmetikai kezelést felnőttek és kamaszok esetében is célszerű beiktatni, amivel szintén javíthatók a tünetek, kevesebb gyulladt terület keletkezik az arcon.

Legolvasottabb cikkeink