• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Az orvostudomány kiválóságait köszöntötték

Regionális hírek 2017.04.14 08:00 Forrás: Weborvos
Az orvostudomány kiválóságait köszöntötték

Átadták az Elischer Gyula, illetve Went István emlékérmet a Debreceni Egyetemen.

Balla György professzort a kísérletes, míg Mechler Ferenc professzor emeritust a diagnosztikai orvostudomány területén elért eredményeiért tüntette ki Elischer Gyula, illetve Went István emlékéremmel a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara - tudósított az ünnepségről az egyetem honlapja.

Az intézmény egykori kiemelkedő professzorairól elnevezett Elischer Gyula és Went István emlékérmeket kétévente ítéli oda az egyetem orvostudományi karának tanácsa. A diagnosztikai orvostudományban elért magas szintű eredmények elismerésére 2001-ben alapított Elisher Gyula emlékérem és jutalomdíj idei kitüntetettje Mechler Ferenc professor emeritus, a Neurológia Klinika nyugalmazott egyetemi tanára. (Képünkön jobbra)

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja az ünnepi átadón kiemelte: Mechler Ferenc a hazai ideg- és elmegyógyászati kutatás, oktatás, valamint a neurológiai betegségek gyógyításának kiválósága. A dékán méltatásában felidézte, hogy a kitűnő tudós kutatásainak fókuszában álló neurogenetika és a klinikai neurofiziológia témakörében több mint 110 közleménye jelent meg, többségük nemzetközi folyóiratokban.

Az elismert professzor tudományos, gyógyító és oktató munkásságáért hazai és nemzetközi szinten is több kitüntetésben részesült, egyebek mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt birtokosa.

Balla György, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának vezetője kapta idén a Went István emlékérem és jutalomdíjat. A neves csecsemő- és gyermekgyógyászt a kísérletes orvostudomány területén elért kiemelkedő tudományos eredményeinek elismeréseképpen díjazták a Kossuth-díjas professzor emlékére létrehozott kitüntetéssel.

- Balla professzor 1977-től, 40 éve lelkiismeretesen dolgozik a gyermekekért a debreceni gyermekklinikán. Sikerült megvalósítania azt a célt, hogy a csecsemőhalandóság jelentősen csökkenjen hazánkban, sőt eredményeink ma már az európaiakat is túlszárnyalják – méltatta a díjazottat a kitüntetés átadásakor Mátyus László.

A neves csecsemő- és gyermekgyógyász különösen a kis súlyú koraszülöttek és veszélyeztetett újszülöttek magas színvonalú ellátásában ért el kimagasló eredményeket. 1999-ben megalapította az újszülött-gyógyászati tanszéket, tíz éve vezeti a Gyermekgyógyászai Klinikát. Tudományos tevékenységének középpontjában az érbetegségek gyógyítása és szabadgyök-kutatás áll, rangos szakmai lapokban eddig 172 tudományos cikke jelent meg. A Magyar Tudományos Akadémia 2010-ben levelező, 2016-ban rendes tagjává választotta, gyógyító és eredményes intézményvezetői munkája elismeréseként 2016-ban Széchenyi-díjat kapott.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink