• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

  • Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

   Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

Az orvostudomány kiválóságait köszöntötték

Regionális hírek 2017.04.14 08:00 Forrás: Weborvos
Az orvostudomány kiválóságait köszöntötték

Átadták az Elischer Gyula, illetve Went István emlékérmet a Debreceni Egyetemen.

Balla György professzort a kísérletes, míg Mechler Ferenc professzor emeritust a diagnosztikai orvostudomány területén elért eredményeiért tüntette ki Elischer Gyula, illetve Went István emlékéremmel a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara - tudósított az ünnepségről az egyetem honlapja.

Az intézmény egykori kiemelkedő professzorairól elnevezett Elischer Gyula és Went István emlékérmeket kétévente ítéli oda az egyetem orvostudományi karának tanácsa. A diagnosztikai orvostudományban elért magas szintű eredmények elismerésére 2001-ben alapított Elisher Gyula emlékérem és jutalomdíj idei kitüntetettje Mechler Ferenc professor emeritus, a Neurológia Klinika nyugalmazott egyetemi tanára. (Képünkön jobbra)

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja az ünnepi átadón kiemelte: Mechler Ferenc a hazai ideg- és elmegyógyászati kutatás, oktatás, valamint a neurológiai betegségek gyógyításának kiválósága. A dékán méltatásában felidézte, hogy a kitűnő tudós kutatásainak fókuszában álló neurogenetika és a klinikai neurofiziológia témakörében több mint 110 közleménye jelent meg, többségük nemzetközi folyóiratokban.

Az elismert professzor tudományos, gyógyító és oktató munkásságáért hazai és nemzetközi szinten is több kitüntetésben részesült, egyebek mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt birtokosa.

Balla György, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának vezetője kapta idén a Went István emlékérem és jutalomdíjat. A neves csecsemő- és gyermekgyógyászt a kísérletes orvostudomány területén elért kiemelkedő tudományos eredményeinek elismeréseképpen díjazták a Kossuth-díjas professzor emlékére létrehozott kitüntetéssel.

- Balla professzor 1977-től, 40 éve lelkiismeretesen dolgozik a gyermekekért a debreceni gyermekklinikán. Sikerült megvalósítania azt a célt, hogy a csecsemőhalandóság jelentősen csökkenjen hazánkban, sőt eredményeink ma már az európaiakat is túlszárnyalják – méltatta a díjazottat a kitüntetés átadásakor Mátyus László.

A neves csecsemő- és gyermekgyógyász különösen a kis súlyú koraszülöttek és veszélyeztetett újszülöttek magas színvonalú ellátásában ért el kimagasló eredményeket. 1999-ben megalapította az újszülött-gyógyászati tanszéket, tíz éve vezeti a Gyermekgyógyászai Klinikát. Tudományos tevékenységének középpontjában az érbetegségek gyógyítása és szabadgyök-kutatás áll, rangos szakmai lapokban eddig 172 tudományos cikke jelent meg. A Magyar Tudományos Akadémia 2010-ben levelező, 2016-ban rendes tagjává választotta, gyógyító és eredményes intézményvezetői munkája elismeréseként 2016-ban Széchenyi-díjat kapott.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink