• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Csepel fejleszthet az Egészséges Budapest Programban

Regionális hírek 2021.10.21 Forrás: MTI
Csepel fejleszthet az Egészséges Budapest Programban

Egy 400 millió forintos fejlesztés eredményeként várhatóan 2021 novemberében megkezdődik az egynapos sebészet is.

Csepel 3,5 milliárd forinthoz jut az Egészséges Budapest Programban (EBP) - mondta Németh Szilárd, a Fidesz választókerületi elnöke, országgyűlési képviselő, honvédelmi államtitkár a XXI. kerületi Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál csütörtökön. Hozzátette: a fejlesztések célja, hogy a csepeli betegellátás színvonala a megelőzés és a gyógyítás tekintetében egyaránt a legmagasabb színvonalú legyen.

Németh Szilárd emlékeztetett: az EBP-ben 65 milliárd forint áll rendelkezésre a 32 budapesti és Pest megyei rendelőintézet megújítására, ebből kap Csepel 3,5 milliárd forintot.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere megköszönte a kormánynak és a képviselőnek a támogatást, kiemelve, hogy az EBP által biztosított forrásból akkora egészségügyi fejlesztés valósul meg a Csepelen, amekkorára még nem volt példa a történetében.

A polgármester felidézte: 2019-ben 1,7 milliárd forint állami támogatás érkezett a kerületbe egészségügyi fejlesztésre, 2020-ban egymilliárd, 2021-ben 750 millió forint, és az önkormányzat saját forrásból 200 millió forinttal járult hozzá a kerületi egészségügy fejlesztéséhez, vagyis az elmúlt 2-2,5 évben 3,7 milliárd forint állt rendelkezésre erre a célra.

Hozzátette: most 58 millió forint értékben szereztek be informatikai eszközöket - számítógépeket, laptopokat, monitorokat és nyomtatókat -, amelyekkel többek között a felnőtt háziorvosi praxisok, a házi gyermekorvosi praxisok és a szakrendelő elavult eszközeit cserélik le.

Mint mondta, folyamatban van 326 millió forint értékben képalkotó diagnosztikai berendezések beszerzése is: hamarosan megérkezik a négy ultrahangkészülék, a digitális röntgen és digitális mammográf, valamint az egész test vizsgálatára alkalmas csontsűrűségmérő gép.

Borbély Lénárd elmondta, hamarosan közbeszerzést írnak ki 90 millió forint értékben fogorvosi kezelőegységekre és sterilizátorokra. Szólt arról is, hogy 400 millió forintos fejlesztés eredményeként várhatóan 2021 novemberében megkezdődik az egynapos sebészet a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál, ahol sebészeti, fül-orr-gégészeti, ortopédiai, kézsebészeti és szemészeti műtéteket tudnak majd végezni.

A polgármester beszámolt arról is, hogy egyebek mellett folyamatban van a korábbi szülőotthon átalakítása, amely a tervek szerint 2023 decemberére elkészül. Emellett korszerűsítik a Vénusz utcai háziorvosi rendelőt is, százmillió forint értékben. A szakellátásban 210 millió forintért szereznek be kardiológiai, radiológiai, urológiai, laboratóriumi, valamint fizikoterápiás eszközöket, az alapellátásban pedig 67 millió forintért 35 darab hordozható EKG-t, vérnyomásmérőket, vércukormérőket és 6 defibrillátort.

Legolvasottabb cikkeink