• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Debrecenbe érkezett a Wake Up! kampány

Regionális hírek 2017.12.01 13:57 Frissítve Forrás: Weborvos
Debrecenbe érkezett a Wake Up! kampány

Ma ötödik állomására érkezett az az újraélesztés technikájának elsajátíttatására indult kapmánykörút.

A kormány célja, hogy folyamatosan bővítse a lakosság életmentő ismereteit és elsősegélynyújtással kapcsolatos tudását, és mindezzel növelje az emberek tettrekészségét annak érdekében, hogy minél több polgártársunk életét menthessük meg. Azért, hogy minél több fiatalt motiváljon az újraélesztés technikájának elsajátítására, illetve biztassa őket az azonnali segítségnyújtásra, az Országos Mentőszolgálat 2017 szeptemberében elindította a Wake Up! kampányt, mely a mai napon ötödik állomására, Debrecenbe érkezett - tudatta közleményben az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársai évente mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállást észlelnek. A sikeres újraélesztéshez elengedhetetlen, hogy a helyszínen tartózkodók már a mentő kiérkezését megelőzően kezdjék meg a mellkasnyomások végzését. A laikusok sok esetben félnek aktív részeseivé válni az életmentésnek, azonban fontos hangsúlyozni, hogy az azonnal megkezdett újraélesztéssel, valamint a gyorsan megérkező defibrillátorral akár 60% is lehet a siker aránya, melynek köszönhetően hazánkban évente több ezer emberélet lenne megmenthető.

A lakosság újraélesztéssel kapcsolatos ismereteinek bővítése céljából az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével országos kampányt indított.

A kampány „himnuszává" az Irie Maffia zenekar „Wake Up" című száma vált, melynek ritmusa éppen a mellkasnyomások tempójához illeszkedik. Ez a dal a kampány minden állomásán elhangzik a zenekar előadásában.

Az ötödik, debreceni állomást megelőzően a zenészek és az oktatók már négy magyarországi helyszínre látogattak el: oktatást szerveztek Budapesten, Veszprémben, Pécsen és Szegeden. A programsorozat a debreceni állomás keretében a mai napon két iskolába is ellátogat, így mind a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, mind a Tóth Árpád Gimnázium diákjai számára lehetőség nyílik arra, hogy újraélesztést tanuljanak.

A kampány sikerességét és fontosságát mutatja, hogy az elmúlt három hónap alatt nagyságrendileg 560 diák sajátíthatta el az életmentésnek ezt a technikáját. Annak érdekében, hogy ezt a számot fokozatosan növelhessük, az újraélesztés népszerűsítését célzó eseménysorozat a tervek szerint az elkövetkezendő időszakban további helyszíneken is megvalósul majd.

Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni, sok esetben csak ekkor van esélye a bajba jutott embereknek a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

A rossz újraélesztés is jobb, mint a semmi
Ónodi-Szűcs Zoltán az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Wake Up - Mentsünk együtt életet! című, középiskolásoknak szóló országos kampányának debreceni állomásán tartott sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon az utcákon évente hatezer ember lesz rosszul, akihez mentőt kell hívni.

A mentők kiérkezési ideje 15 perc, ugyanakkor öt perc esélye van az embereknek, hogy maradandó károsodás nélkül túléljék a rosszullétet, ezért a mellettük állóknak azonnal a segítségükre kell sietni, és a mentők kiérkezéséig megkezdeni az újraélesztést - magyarázta a tennivalókat az államtitkár.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója hozzátette: a rossz újraélesztés is jobb, mint a semmi, ugyanis e nélkül percenként 8-10 százalékkal csökken a bajba jutott emberek esélye, hogy maradandó károsodás nélkül meggyógyuljanak.

Ónodi-Szűcs Zoltán köszönetet mondott az együttesnek, amiért személyesen részt vesznek a kampányban és jelenlétükkel is mozgósítják a fiatalokat: eddig összesen több mint 850 diák kapott oktatást újraélesztésből. Az MTI érdeklődésére hozzátette: azon túl, hogy felhívják a figyelmet a gyors segítségnyújtásra, fontos az is, hogy az alaptantervbe is bekerüljön az újraélesztés oktatása, és erre jó az esély.

Csató Gábor szerint az életmentés állami feladat és a kormány fontos stratégiai kérdésnek tekinti a mentőszolgálat fejlesztését, de tudni kell: hiába érkeznek ki a mentők a rosszul lévő emberhez, ha addig senki semmit nem tett az érdekében. "Néhány perces tanfolyammal gyakorlott újraélesztővé lehet válni" - mondta.

Ehhez Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: sokan félnek attól, hogy esetleg "bajt okoznak az újraélesztéssel, de nem tudnak bajt okozni, csak azzal, ha nem csinálnak semmit".

Papp Csaba, a debreceni önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke, maga is aneszteziológus szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az újraélesztés komoly fizikai munka, "de bátran kell csinálni, mélyen nyomni a mellkast, nem baj, ha roppan, ha törik a borda, az meggyógyul, de életet így lehet menteni". Elmondta azt is: az önkormányzat két ambubabát adományozott a tankerületnek, hogy minden 12. évfolyamos debreceni diák tanulja meg az újraélesztést.

A Debreceni Egyetem beszámolója sok képpel itt olvasható

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink