• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Dr. Sótonyi Péter kapta a Hőgyes Endre Emlékérmet

Regionális hírek 2018.03.09 12:25 Forrás: Semmelweis Egyetem
Dr. Sótonyi Péter kapta a Hőgyes Endre Emlékérmet

Az egyetem oktatóinak feladata, hogy a szaktudás mellett az emberi tisztesség alapjait is megtanítsák a fiataloknak.

Az egészségügyi ágazatban adományozható egyik legfontosabb díjat, a Hőgyes Endre Emlékérmet idén Dr. Sótonyi Péter rector emeritus vehette át kiemelkedő orvosszakmai életműve elismeréseként. Az igazságügyi orvostan neves kutatója nemrégiben a Magyar Corvin-láncot is elnyerte, amely a magyar tudomány és művészet, valamint oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál, a kitüntetettek alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet - tudósított az egyetem honlapja.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömb Dísztermében megtartott Hőgyes Endre Tudományos Emlékülésen Dr. Mandl József az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökeként köszöntette a résztvevőket. Szólt róla, hogy Hőgyes Endre a magyar medicina ikonikus alakjaként jó példa arra, hogy a nemzetközileg is elismert szakmai teljesítmény és a közéleti tevékenység összeegyeztethető egymással.

Dr. Sótonyi Pétert méltatva elmondta, sokrétű életművében a szakma iránti elkötelezettség a mai napig jelen van, az igazságügyi orvostan területén belül két kiemelt témakör köthető hozzá, a kardiopatológia, valamint a biológiai és nem biológiai nyomok kriminalisztikai bizonyításban hasznos megismerésére alkalmas kutatómódszerek kidolgozása. Összefoglalta a díjazott közéleti tevékenységét, kitért nemzetközi pályafutására és tudományos szakmai teljesítményére. Mint elmondta, a régió első etikai bizottsága, a Tudományos és Kutatásetikai Bizottság alapítója, valamint a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsának alapító elnöke volt, a Freiburgi Egyetem tiszteletbeli szenátoraként pedig ma is tesz az intézmény nemzetközi kapcsolataiért, elismertségéért. Sokszínű érdeklődését mutatja a zene és a rajzolás iránti tehetsége is – tette hozzá.

A honlapnak adott interjúban Dr. Sótonyi Péter elmondta, hogy a Corvin-lánc és a Hőgyes-emlékérem is nagy büszkeséget jelent számára, mivel azok a teljes életpályája elismerésére szolgálnak. Kiemelte, hogy a Semmelweis Egyetem számos nagy tudós szellemi hagyatékára épül – köztük a névadó, 200 évvel ezelőtt született Semmelweis Ignácéra – ezért az intézmény polgárjának lenni nagy megtiszteltetés, és úgy vélte, mindkét magas rangú kitüntetést az egyetemnek is köszönheti. Mint felidézte, 1957-ben lépte át először az intézmény kapuját, ahol a teljes szakmai ranglétrát végigjárta: az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet igazgatója, az Általános Orvostudományi Kar dékánja és 2000-2003-ig az egyetem rektora volt. Aktív pályafutását 70 éves korában, 2007-ben fejezte be, azóta az intézet professor emeritusaként a többi közt a Baráti Kör alelnöke, az egyetem Tehetséggondozó Tanácsának tiszteletbeli elnöke, a Semmelweis Egyetem újság szerkesztőbizottságának tagja, valamint továbbra is tevékenykedik a Magyar Orvostörténelmi Társaságban.

Leszögezte, hogy a különböző egyetemi rangokkal, tisztségekkel számos kötelesség is együtt jár, ő maga mindig igyekezett olyan példákat követni, és úgy tevékenykedni, hogy képes legyen bizalmat kiépíteni, mivel úgy véli, hogy a bizalom a közös cselekedet energiaforrása. A teljes interjú itt olvasható

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink