• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

ECMO - testen kívüli légzés műtüdővel

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:
ECMO - testen kívüli légzés műtüdővel

Életmentő készüléket kapott súlyos beteg gyerekek megmentésére az országos intézetté vált Heim Pál Kórház.

A tüdőgyulladás súlyos szövődményeinél, tüdő-transzplantációnál, onkológiai műtéteknél életmentő eszköz lehet az úgynevezett ECMO - teljes nevén extra korporális, vagyis testen kívüli membrán oxigenátor -, amely gyakorlatilag egy "műtüdő", és amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. Az országban egyelőre csak néhány helyen van ilyen készülék, de csütörtöktől már a gyermekgyógyászat központja, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet is közéjük tartozik. Az ünnepélyes átadás kapcsán a kórházban tájékoztatót tartottak.

A gyermekkórház a Hungaropharma Zrt. felajánlásának köszönhetően kapta meg a 17,5 millió forint értékű ECMO-készüléket, amely évente körülbelül 15 gyermeknek nyújthat életmentő segítséget. A készüléket, amely „műtüdőként" képes funkcionálni, Magyarországon először 2014-ben használták a tüdősebészetben. A bevezetése azért volt újszerű és nagy jelentőségű, mert használatával olyan műtétek is elvégezhetővé váltak hazánkban, amelyekre korábban csak külföldön kerülhetett sor. A testen kívülre vezetett vérkeringés oxigénellátásával tehermentesíthető a tüdő, így például néhány hete már itthon is el tudtak végezni egy tüdőátültetést egy 13 éves gyermeknél - mondta a tájékoztatón részt vevő Kásler Miklós, az ECMO-t már rutinszerűen használó Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

A Közép-Európa legnagyobb önálló gyermekgyógyászati ellátóhelye, a Heim Pál gyermekkórház, amely idén vált országos intézetté az utóbbi két évben körülbelül kétmilliárd forintot költött a legkorszerűbb orvosi eszközök beszerzésére. Többek között lecserélődött teljesen a diagnosztikai műszerpark, egy új CT berendezés is érkezett, és nemsokára egy több százmilliós berendezésnek köszönhetően létrehozhatják a Heim Pálban a gyermek MR-központot. Az ECMO-készülékkel már valóban világszínvonalú műszerparkkal büszkélkedhet a kórház - minderről Nagy Anikó, az intézet főigazgató főorvosa beszélt.

A főigazgató kiemelte azt is, hogy a "műtüdős" kezelési módszert eddig a gyermekgyógyászatban nem alkalmazták, és komoly szakmai hátteret igényel a gép alkalmazása. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) megbízott főigazgatója is arról beszélt, hogy a 21. század orvoslásnak csapatmunkára kell épülnie, és ennek nemcsak intézeten belül, hanem az egyes intézetek között is meg kell valósulnia. A megbízott főigazgató egyben felajánlotta a GOKI szakmai segítségét a gyermekkórháznak, hiszen a kardiológiai intézetnek többéves tapasztalata van az ECMO-készülék alkalmazásában.

MTI Fotó: Kovács Attila

Legolvasottabb cikkeink