• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Fogyatékos embereket segítő központ nyílt Csepelen

Regionális hírek 2018.06.25 Forrás: MTI
Fogyatékos embereket segítő központ nyílt Csepelen

A csepeli centrumhoz hasonló központok az ország 19 megyéjében kezdik meg működésüket 2020 januárjáig.

Értelmi fogyatékos emberek önálló életvitelét segítő központ nyílt hétfőn Csepelen, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) uniós projektjének első intézményeként. Az érdekvédelmi szervezet húsz szolgáltató központ létrehozására összesen 851 millió forintot kapott, ebből az értelmi fogyatékossággal élő emberek mindennapjait segítő infokommunikációs programot dolgozott ki, amelyet a fővárosi és a megyei segítő centrumokon keresztül valósít meg.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a budapesti Önálló Életviteli Centrum megnyitóján azt hangoztatta, hogy ezek az intézmények segítséget, támaszt, tehermentesítést jelentenek majd nemcsak a fogyatékos emberek, hanem családjuk számára is. Közölte, a kormány minden hasonló beruházást támogatni akar. Emlékeztetett arra, hogy az ÉFOÉSZ 851 millió forintos programja a kormányzat 4 milliárd forintos uniós forrású fejlesztési programjának része, melynek célja, hogy a fogyatékos emberek kommunikációját segítse, valamint azt, hogy a közszolgáltatásokat könnyebben elérjék.

Elmondta, azt kérték a szervezettől, hogy projektjükkel segítsék a kiváltási programot, amelynek lényege, hogy a nagylétszámú intézetekben élő fogyatékos embereket kislétszámú intézményekbe költöztessék. Hozzátette: eddig 700-nál többen költözhettek ki lakóotthonokba. Közölte, a kormány egy elkülönített uniós pályázatból 77 milliárd forintot biztosít a kiváltási programra, amelyben természetes szövetségesként tekint az ÉFOÉSZ tevékenységére.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke azt mondta, az értelmi fogyatékossággal élő embereknek három dologra van szükségük ahhoz, hogy ugyanolyan jogokkal élhessenek a közösségben, mint mások. Ezek között említette a támogatott lakhatást, a gondnokságot kiváltó támogatott döntéshozatal lehetőségét, valamint a választójog biztosítását.

Közölte, a csepeli centrumhoz hasonló központok az ország 19 megyéjében kezdik meg működésüket 2020 januárjáig, és a programba 1200 értelmi fogyatékos embert kívánnak bevonni. Feladataik közé tartozik az értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjuk mindennapi életvitelének támogatása: egyéni esetkezelés, közösségi életvitel támogatása, életviteli workshopok, képzések szervezése, eszközkölcsönzési rendszer működtetése - mondta.

A program része a fogyatékossággal élő emberek általános felkészítése a digitális eszközök megismerésére, használatára. Ehhez 760 telefont és tabletet bocsátanak rendelkezésre - áll a szervezet sajtóanyagában.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere azt hangoztatta, hogy a XXI. kerület gondoskodó önkormányzat szeretne lenni. Hozzátette: ezért hoztak létre 6 éve az önkormányzat egyik cégén belül egy részleget, ahol értelmi fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű emberek értékteremtő munkát végezhetnek, ma már 70-en. Felidézte azt is, hogy a csepeli polgármesteri hivatal már kétszer, míg az önkormányzat humán szolgáltatások igazgatósága egyszer elnyerte a fogyatékosbarát munkahely címet.

Legolvasottabb cikkeink