• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Fordul a trend: egyre több a véradó

Egészségpolitika Forrás: MTI

Olcsóbb lesz az OVSZ nyújtotta, a véradáshoz, -átadáshoz és a szervátültetéshez elengedhetetlen labordiagnosztika a kórházaknak.

Emelkedett a véradók száma az év első negyedévében az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) adatai szerint - mondta az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Mészáros János jelezte, a korábbi évek kedvezőtlen tendenciája megfordult, az elmúlt időszakhoz képest 1,5-2 százalékkal többen mentek vért adni.

Drexler Donát, az OVSZ főigazgatója hozzátette: a véradók korfája romlik, nehezebb a fiatalabb korosztályt megszólítani, de a vérellátó szolgálat új stratégiájának köszönhetően más üzenetekkel, egyéb csatornákon - például a közösségi oldalakon - próbálják őket elérni és ösztönözni a véradásra. Hozzátette: az, hogy évről évre csökkent a véradók száma, komolyabb problémát nem okozott a betegellátásban, hiszen az új műtéti technológiák vagy az egynapos ellátások megjelenésével csökkent az intézmények vérigénye is. Arra hívta fel azonban a figyelmet, hogy az országos vérkészlet szinten tartásához mindenkit meg kell szólítani. Ezért az OVSZ megjelenik a nagyobb fesztiválokon is, illetve a véradással kapcsolatban olyan személyiségeket próbálnak reflektorfénybe állítani, akiknek kellő hívóerejük van a fiatalok számára. Évente 400 ezer egység vért vesznek a véradóktól.

A főigazgató örvendetesnek nevezte, hogy a 18-25 éves korosztályban nőtt a véradók száma. Kérdésre válaszolva megjegyezte, az emelkedés részben abból adódik, hogy a fiatalok - egyfajta pénzkereseti lehetőségként - vérplazmát is adnak, ennek feltétele az évente egyszeri véradás is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a véradást nem szeretnék fizetőssé tenni, mert rombolná a társadalmi kohéziót, és ennek hosszabb távon káros hatásai lehetnek.

Mészáros János beszámolt arról is, hogy az OVSZ az egészségügyi intézményeknek nyújtott labordiagnosztikai szolgáltatásait nem 1,85 filléren, hanem kevesebbért, 1,65 filléren fogja elszámolni, így a járóbeteg- és fekvőbeteg-intézmények terhei csökkennek majd. Megjegyezte, egy kormányrendelet határozza meg a vérellátó szolgálat díjtételeit, azonban egy módosítás lehetővé teszi, hogy az OVSZ eltérjen a meghirdetett alapdíjtól. Jellemzően olyan labordiagnosztikáról van szó, amely a véradáshoz, -átadáshoz kapcsolódik, valamint a szervtranszplantációhoz elengedhetetlen speciális vizsgálatok elvégzéséről. Az OVSZ ezekből származó bevétele hozzávetőleg 1,5 milliárd forint - ismertette a főigazgató.

Legolvasottabb cikkeink