• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Gyógyszervizsgálat: előrébb lépett az egyetem

Regionális hírek 2017.05.30 15:10 Forrás: MTI - Unideb.hu
Gyógyszervizsgálat: előrébb lépett az egyetem

Az évtizedek óta tartó, magas színvonalú gyógyszervizsgálati kutatások elismerése az új pozíció.

A Debreceni Egyetem (DE) elnyerte a QuintilesIMS amerikai vizsgálatszervező cég kiemelt - gyógyszervizsgálati - kutatóhely pozícióját. A hírt az egyetem és a cég vezetői kedden sajtótájékoztatón jelentették be Debrecenben. Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: a világ legnagyobb klinikai vizsgálatszervező cége, a QuintilesIMS 250 ezer partnere közül eddig a DE az 1500 partner-kutatóhely (Partner Site) egyike volt. A mostani elismeréssel a világ 25 - Európában 11 - kiemelt vizsgálóhelye (Prime Site) közé került.

Kaye Hallett, a QuintilesIMS alelnöke azt mondta, hogy a Debreceni Egyetemen évtizedek óta tartó, magas színvonalú gyógyszervizsgálati kutatások elismerése a kiemelt kutatóhely pozíció, amely új alapokra helyezi az integrációt. Veres László, az amerikai cég magyarországi képviselője hozzátette: a tapasztalatok szerint a kiemelt kutatóhelyeken 30-50 százalékkal tudták növelni az új vizsgálatokat és hasonló arányban nőtt a vizsgálatokba bevont betegek száma is.

Páll Dénes, a DE gyógyszerfejlesztési koordinációs központjának igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: évente 150 új klinikai gyógyszervizsgálatot indítanak Debrecenben, a most is folyó vizsgálatok száma meghaladja a 400-at, az ebből származó árbevétel tavaly 1,43 milliárd forint, az egyetem árbevételének egy százaléka volt.

Megjegyezte: egyetemükön több mint 25 éve folytatnak klinikai gyógyszervizsgálatokat, az elmúlt négy évben - a gyógyszerfejlesztési koordinációs központ megalakulása óta - a kutatások száma duplájára nőtt, a vizsgálatokba bevont betegek száma pedig megháromszorozódott.

A négy évre szóló együttműködési megállapodásnak köszönhetően a QuintilesIMS elősegíti a Klinikai Központ betegei és vizsgálatvezetői részére a klinikai vizsgálatokhoz való hozzáférést. Cél a klinikai vizsgálatok hatékonyságának növelése, valamint az új vizsgálatvezetők képzése is, akik ennek köszönhetően a helyes klinikai gyakorlatoknak megfelelően tudnak majd klinikai vizsgálatokat végezni - emelte ki a rendezvényről az egyetem tudósítása.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink