• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Helyettesíthetők a felfüggesztett vérnyomáscsökkentők

Lapszemle 2018.07.03 Forrás: hvg.hu - népszava.hu Szerző:
Helyettesíthetők a felfüggesztett vérnyomáscsökkentők

A valzartánt szedő betegek hozzájuthatnak ilyen hatóanyagú gyógyszerhez most is, csak nem feltétlenül ahhoz, amit rendszeresen szednek.

Az RTL Híradó háziorvosokat kérdezett meg arról, mit tehetnek azok a betegek, akik olyan valzartán hatóanyagú gyógyszert szednek, amelyeket érint a pénteken nyilvánosságra hozott felfüggesztés. A gyógyszerügyi hatóság hétvégén azt ígérte: a hét első napjaiban tájékoztatja az egészségügyi szakembereket, szükség esetén a betegeket a további teendőkről - idézte a híradó riportját a hvg.hu.

A valzartánt szedő betegek hozzájuthatnak ilyen hatóanyagú gyógyszerhez most is, csak nem feltétlenül ahhoz, amit rendszeresen szednek, hanem valamelyik hivatalosan felajánlható helyettesíthető készítményhez.

Ferenczi Attila háziorvos is a helyettesítést ajánlotta lehetséges megoldásként. Az RTL Híradónak azt mondta: a patikákban pontosan tudják, melyik gyártó valzartán-készítményeinek forgalmazását függesztette fel a gyógyszerészeti intézet, és azokat a készítményeket állítják át egy biztonságosan használható, ugyanolyan hatóanyagú, de más cég által gyártott készítményre. Persze az is lehet, hogy a beteg kéri az orvost, állítsa át egy másik hatóanyagú vérnyomáscsökkentőre, ha az addigi készítményben megingott a bizalma – tette hozzá.

Az eddig ki nem váltott, de érvényes recepteken szereplő gyógyszereket akkor lehet helyettesíteni ugyanolyan hatóanyagú és hatáserősségű, de más gyártónál készült gyógyszerekre, ha az orvos a recepten nem ikszelte be a „nem helyettesíthető” felirattal ellátott kockát.

A témával a Népszava is foglalkozott, ipari forrásuk az eset hátterét azzal világította meg, hogy a 27 szóban forgó terméket bár különböző gyárak állítják elő, de valamennyi ugyanabból a kínai forrásból vásárolja hozzá az alapanyagot, és ennek a hatóanyagnak a gyártója jelezte a minőségi problémát. Tudomása szerint e jelzésre először a a cseh és lengyel hatóság lépett, majd a hazai is felfüggesztette – a helyzet tisztázásáig – az érintett termékek forgalmát. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy jelenleg nem áll olyan információ rendelkezésre, ami alapján azt kellene javasolni, hogy aki a most felfüggesztett tételekből váltott ki gyógyszert, az ne szedje be. 

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink