Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

HIV: Új szűrőállomás Budapesten

Regionális hírek 2018.05.22 Forrás: MTI Szerző:
HIV: Új szűrőállomás Budapesten

 Az évente újonnan talált 200-300 hazai HIV-fertőzöttből minden ötödik már a betegség AIDS-stádiumában van.

Új fővárosi szűrőállomással bővült a térítésmentes HIV-szűrést biztosító helyek száma. A józsefvárosi állomáson heti két alkalommal végeznek anonim szűréseket. Az AIDS-betegségben elhunytak május 20-i világnapja alkalmából az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény idézi Szlávik Jánost, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosát, aki szerint nagy szükség van az új szűrőállomásra, mivel továbbra is kevesen szánják rá magukat a néhány perces vizsgálatra. A most megnyílt józsefvárosi állomás jelentős szerepet tölt be, hiszen a rizikócsoportok, a prostituáltaknak és a droghasználóknak különösen fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy hordozzák-e a HIV-vírust, ehhez pedig rendszeresen szűrésre kell járni - emelte ki.

Minden ötödik HIV-fertőzött már későn, a betegség AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe, pedig a fertőzés egy 20 perces gyorsteszttel könnyedén kimutatható - írták. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a betegség korai szakaszában megkezdett terápia lehetőséget ad az évtizedekkel meghosszabbított, teljes értékű életre. A rizikócsoportok tagjai mellett az aktív, de nem biztonságos szexuális életet élőknek is ajánlott az évenkénti szűrés, amelyet ezentúl a budapesti Józsefvárosban nyílt új szűrőállomáson is ingyenesen és anonim módon végeznek.

A HIV-fertőzöttek számát tekintve Magyarországon - összehasonlítva a kelet-európai országokkal - a helyzet kedvezőnek mondható, az 1985 óta készülő magyar statisztikák szerint az azóta eltelt időszakban összesen 3500 HIV-fertőzöttet regisztráltak.

Az elmúlt években fokozatosan csökkent a megállapított HIV-pozitívak száma, míg 2014-ben és 2015-ben egyaránt 271 új fertőzöttet találtak a szűréseken, tavaly csupán 223 új fertőzöttet regisztráltak. Itthon a HIV-pozitívok többsége továbbra is homo-, illetve biszexuális férfi. 

Szlávik János szerint valóban örvendetesek ezek az adatok, de azt is hozzá kell tenni: sokan már későn szánják rá magukat arra, hogy megismerjék a HIV-státuszukat. Az évente újonnan talált 200-300 hazai HIV-fertőzöttből minden ötödik, tehát 40-60 ember már a betegség AIDS-stádiumában van, azaz sok év várakozás után megy el szűrésre. 

A szakember szerint nagy szükség lenne arra, hogy az aktív szexuális életet élők rendszeresen részt vegyenek szűrésen, hiszen a tapasztalat szerint a fiatalok nem veszik elég komolyan a szexuális úton terjedő betegségeket, sokan szexuális együttléteik során nem használnak óvszert. Márpedig az óvszerhasználat a leghatékonyabb megelőzési módja nem csupán a HIV-fertőzésnek, de az egyéb nemi betegségeknek is.

Az infektológus főorvos szerint többen szánják rá majd magukat arra, hogy megtudják, hordozzák-e a HIV-vírust, ha Magyarországon is széles körben elérhető lesz a külföldön már használt otthoni gyorsteszt. Civil szervezetek a közelmúltban jogszabály-változtatást kezdeményeztek, hogy a gyorsteszt patikákban is megvásárolható legyen.

Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, a fővárosban több helyszínen is: a szűrőhelyek aktuális listája megtalálható a www.hivszures.hu oldalon is. 

Az idén tavasszal a Józsefvárosban, a Déri Miksa utca 3. szám alatt megnyílt szűrőállomás heti két alkalommal, kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között várják az anonim szűrésre érkezőket.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink