• Pollen
  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

   Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

 • utazás
  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Holland vendégprofesszor a szervátültetésről

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu Szerző:
Holland vendégprofesszor a szervátültetésről

A donorsebészet egyik legjelentősebb európai szaktekintélye a szakmai ismereteket adta át a kétnapos továbbképzésen.

Hollandia legnevesebb donorsebészétől szerezhettek új ismereteket az agyhalott donorokból történő sebészi szerveltávolításról a transzplantációban érintett hazai szakemberek a Debreceni Egyetemen - számolt be róla az intézmény honlapja. A Leideni Egyetem Transzplantációs Centrumának vezetője, Andrzej Baranski tartott elméleti és gyakorlati kurzust a Debreceni Egyemen március 30-31-én. A donorsebészet egyik legjelentősebb európai szaktekintélye a transzplantációval kapcsolatos legújabb szakmai ismereteket adta át a kétnapos továbbképzésen résztvevőknek.

- Hollandia a transzplantáció fellegvárárának számít, az országban működő transzplantációs program pedig példaértékű. Hazánkban csak a Debreceni Egyetemen érhető el az az ismeretanyag, amelyet Andrzej Baranski professzor Európa-szerte a legjelentősebb egyetemeken oktat. Az agyhalott donorokból történő sebészi szerveltávolításra és beültetésre fókuszáló, országosan is egyedüli kurzus során az elméleti anyag bonctermi gyakorlattal is kiegészül.

A továbbképzésen a sebészek az újonnan elsajátított technikákat szimulált műtéti körülmények között is gyakorolhatják - mondta el Nemes Balázs, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Vesetranszplantációs Központjának vezetője a rendezvény megnyitóján. Mivel a transzplantáció valamennyi orvosi területet érinti, így az egyedülálló ismereteket nyújtó továbbképzésre számos szakterület képviselői, többek között családorvosok, nefrológusok és sebészek is érkeztek az ország szinte minden pontjáról.

A találkozó résztvevői a holland vendégprofesszor bemutatóján túl a Debreceni Egyetem sebészeitől és belgyógyászaitól teljesebb képet kaptak a szervkivételi folyamatokról, a gyermekkori veseátültetésről, valamint a transzplantált betegek rehabilitációs programjáról.

A rendezvényen szó volt az élődonoros veseátültetésről, a policisztás vesebetegségről is és bemutatták a Klinikai Központ európai színvonalú szolgáltatást nyújtó Vesetranszplantációs Központjának eredményeit is, kiemelt figyelmet fordítva az ezredik veseátültetésre. A mérföldkőnek számító beavatkozást 2016. december 1-én hajtották végre a negyed évszázados múlttal rendelkező intézetben.

Legolvasottabb cikkeink