Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Holland vendégprofesszor a szervátültetésről

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu Szerző:
Holland vendégprofesszor a szervátültetésről

A donorsebészet egyik legjelentősebb európai szaktekintélye a szakmai ismereteket adta át a kétnapos továbbképzésen.

Hollandia legnevesebb donorsebészétől szerezhettek új ismereteket az agyhalott donorokból történő sebészi szerveltávolításról a transzplantációban érintett hazai szakemberek a Debreceni Egyetemen - számolt be róla az intézmény honlapja. A Leideni Egyetem Transzplantációs Centrumának vezetője, Andrzej Baranski tartott elméleti és gyakorlati kurzust a Debreceni Egyemen március 30-31-én. A donorsebészet egyik legjelentősebb európai szaktekintélye a transzplantációval kapcsolatos legújabb szakmai ismereteket adta át a kétnapos továbbképzésen résztvevőknek.

- Hollandia a transzplantáció fellegvárárának számít, az országban működő transzplantációs program pedig példaértékű. Hazánkban csak a Debreceni Egyetemen érhető el az az ismeretanyag, amelyet Andrzej Baranski professzor Európa-szerte a legjelentősebb egyetemeken oktat. Az agyhalott donorokból történő sebészi szerveltávolításra és beültetésre fókuszáló, országosan is egyedüli kurzus során az elméleti anyag bonctermi gyakorlattal is kiegészül.

A továbbképzésen a sebészek az újonnan elsajátított technikákat szimulált műtéti körülmények között is gyakorolhatják - mondta el Nemes Balázs, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Vesetranszplantációs Központjának vezetője a rendezvény megnyitóján. Mivel a transzplantáció valamennyi orvosi területet érinti, így az egyedülálló ismereteket nyújtó továbbképzésre számos szakterület képviselői, többek között családorvosok, nefrológusok és sebészek is érkeztek az ország szinte minden pontjáról.

A találkozó résztvevői a holland vendégprofesszor bemutatóján túl a Debreceni Egyetem sebészeitől és belgyógyászaitól teljesebb képet kaptak a szervkivételi folyamatokról, a gyermekkori veseátültetésről, valamint a transzplantált betegek rehabilitációs programjáról.

A rendezvényen szó volt az élődonoros veseátültetésről, a policisztás vesebetegségről is és bemutatták a Klinikai Központ európai színvonalú szolgáltatást nyújtó Vesetranszplantációs Központjának eredményeit is, kiemelt figyelmet fordítva az ezredik veseátültetésre. A mérföldkőnek számító beavatkozást 2016. december 1-én hajtották végre a negyed évszázados múlttal rendelkező intézetben.

Legolvasottabb cikkeink