• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hosszabb lesz a tanév a Debreceni Egyetemen

Regionális hírek 2021.05.17 Forrás: Unideb.hu
Hosszabb lesz a tanév a Debreceni Egyetemen

Azokon a karokon kértek tanévhosszabbítást, ahol gyakorlatorientált képzés folyik, így például az orvosi és az egészségügyi karon.

A Debreceni Egyetem (DE) hat kara kérte az idei tanév meghosszabbítását. Leginkább az orvos- és egészségtudományi, a műszaki és természettudományos képzési területeken éltek a lehetőséggel. A vizsgaidőszakot és a gyakorlatok teljesítését szinte mindenhol személyes jelenlét mellett tervezik.

A kormány határozata alapján a felsőoktatási intézmények igény szerint meghosszabbíthatták az aktuális tanévet, ami így tovább tarthat az előre meghatározott tíz hónapnál. A Debreceni Egyetemen az elmúlt másfél hétben nyilatkozhattak erről a karok. A legtöbben nem tartották szükségesnek a hosszabbítást, mivel az eredeti tanévbeosztás szerint be tudják fejezni a képzéseiket.

A tizennégyből összesen hat kar: az Általános Orvostudományi Kar, az Egészségügyi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Műszaki Kar, a Népegészségügyi Kar, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar választotta ezt a megoldást a félév befejezése, a szakmai gyakorlatok pótlása és a vizsgák nyugodt körülmények között történő lebonyolítása érdekében.

Azokon a karokon volt jellemző a tanévhosszabbítás iránti igény, ahol gyakorlatorientált képzés folyik, így jellemzően az orvosi, műszaki, természettudományos képzésekben kérték ezt a lehetőséget a gyakorlatok teljesítése érdekében. Ahogy az elmúlt tanév végén, ez vélhetően most sem fog gondot okozni az adminisztrációban, a hallgatók tudják majd teljesíteni a kötelezettségeiket, az oktatók nyáron is vállalják a többletfeladatokat – hangsúlyozta Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója.

A szorgalmi időszak május közepén véget ért, a Debreceni Egyetem rektora engedélyezte a karoknak, hogy személyes jelenléttel is megtarthatják a félévzáró vizsgákat, szakmai gyakorlatokat, záróvizsgákat, diplomavédéseket, alkalmassági vizsgákat. A karok többsége ebben a formában szervezi a számonkéréseket.

Az elkövetkező hónapokban összesen több mint 26 ezer 800 hallgató fog vizsgázni a Debreceni Egyetemen. Az oktatási igazgató tájékoztatása szerint ezt az időszakot maximális rugalmassággal kezeli az intézmény, így amellett, hogy a hallgatóknak lehetőségük van személyesen számot adni a tudásukról, a karok által biztosított lehetőségek és eljárásrend szerint elektronikus úton is vizsgázhatnak.

Az egyes karok kérésének megfelelően július eleje helyett a szakmai gyakorlatok teljesítése érdekében akár augusztus végéig is eltarthat a Debreceni Egyetemen a 2020/21-es tanév.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink