• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Ingyenes szűréssel az ép fogakért

Regionális hírek 2017.11.07 09:04 Forrás: Unideb.hu
Ingyenes szűréssel az ép fogakért

A Debreceni Egyetem Fogászati Szűrőnapján minden korosztályt ingyenes vizsgálatokkal és tanácsadással várnak.

Hatéves korukra a gyerekeknek átlagosan 5 rossz foguk van, a felnőtt korosztály fogainak pedig fele beteg vagy tömött. Egy átlag magyar felnőttnek 10 foga hiányzik, de a fogágy- és az ínygyulladás is nagyon gyakori probléma. Az aggasztó hazai statisztikákon, valamint a város és a régió lakosainak szájüregi egészségén igyekszik javítani a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara, ezért november 8-án, szerdán és 11-én, szombaton ingyenes Fogászati Szűrőnapot szervez - adta hírül az egyetem honlapja.

- Szeretnénk tudatosítani a rendszeres ellenőrzés fontosságát, mert a rossz fogak súlyos szövődményekhez is vezethetnek. Nemcsak a szájban alakulhatnak ki gyulladásos folyamatok, de az elhanyagolt fogágybetegségek komoly szisztémás betegségeket – például szív-érrendszeri betegségeket, ízületi vagy bőrproblémákat – is okozhatnak vagy fenntarthatnak. Ugyanakkor egész Európát tekintve, hazánkban halnak meg a legtöbben szájüregi daganat miatt, amit a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellett az elhanyagolt szájhigiéné és elmulasztott szűrővizsgálatok miatti késői felismerés okoz – figyelmeztet Nemes Judit, a Fogorvostudományi Kar docense.

A Fogászati Szűrőnapokon a fogazat áttekintése mellett rákszűrést is végeznek majd a negyed- és ötödéves fogorvostan hallgatók, akik szakorvosi felügyelettel ellenőrzik a pácienseket. A hagyományosnak számító eseményen eddig minden évben csaknem 300-an éltek a díjmentes vizsgálatok lehetőségével. Az idei már a hetedik nyílt nap lesz és minden korosztályt várnak, még a csecsemőket is.

- Az első fogászati vizitet a babák egyéves koráig szoktuk javasolni, mert már a legelső fogacskák megjelenésekor fontos az ellenőrzés és a szülőkkel való konzultáció – tanácsolja a szakember.

A nyílt nap kiváló lehetőség arra is, hogy a gyerekek ne egy fájdalmas, kellemetlen beavatkozás alkalmával találkozzanak először a fogorvossal: a szűrőnapon játékos foglalkozásokon, bohócdoktor közreműködésével ismerkedhetnek meg a szájápolási szokásokkal.

A látogatók felvilágosító előadásokon is részt vehetnek, ahol a helyes fogápolás mellett az elektromos fogkefék, a fogselyem és a különféle fogköztisztító kefék megfelelő használatát is megmutatják, valamint kitérnek a nyelvtisztítás fontosságára is. A szükséges fogászati kezelések igénybevételéhez a szűrést követően időpontot lehet egyeztetni. A töméseket és a szájhigiénés beavatkozásokat ingyenesen végzik el, a fogpótlások esetén pedig csak a fogtechnikai díjat kell kifizetni. A Fogászati Szűrőnap programja

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink