• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Januárban munkához látnak a Völgységi Érvédők

Regionális hírek 2017.11.09 07:08 Forrás: Weborvos
Januárban munkához látnak a Völgységi Érvédők

A betegek és a szakorvosok a korábbinál is szorosabban működnek majd együtt az egészségmegőrzésben.

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás az egyik vezető halálok, az összhalálozás több mint 49 százalékát teszi ki. A betegek életminőségének és életkilátásainak javítása érdekében, a Magyar Kardiológusok Társaságának ajánlásával úttörő kezdeményezés indul a Bonyhádi kistérségben.

A „Völgységi Érvédők" elnevezésű prevenciós program 2018 januárjában indul a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája és Bonyhád Város Önkormányzatának együttműködésében, az MSD Pharma Kft. szakmai támogatásával.

A programban résztvevő szakemberek különös figyelmet fordítanak a szív- és érrendszeri betegek rehabilitációjára, valamint az úgynevezett „rejtőzködő betegek" bevonására az ellátásba.

„A célunk az, hogy minimálisra csökkentsük azoknak a szív- és érrendszeri betegséggel élőknek a számát a térségben, akik nem vesznek részt megfelelő szakorvosi ellátásban" – mondta el Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő- a program társadalmi védnöke. „A Völgységi Érvédők program olyan úttörő kezdeményezés, amelyben a betegek és a szakorvosok a korábbinál is szorosabban működnek majd együtt az emberek egészségének megőrzése érdekében" – tette hozzá. A betegek aktív szerepvállalása saját felépülésükben nélkülözhetetlen, magas kockázatot vállal az, aki nem vesz részt a megfelelő szakorvosi ellátásban.

A programban résztvevő háziorvosok, szakorvosok, gyógyszerészek feladata ezért az, hogy a szokásosnál gyakrabban felügyeljék és támogassák a rehabilitációt, a betegekhez hatékonyan elérő csatornákon informálják a pácienseket a gyógyuláshoz vezető lépésekről, valamint elirányítsák őket a helyi Egészségfejlesztési Irodába, ahol – többek között – egészséges életmód és táplálkozási szaktanácsadáson, mentálhigiénés foglalkozásokon, betegklubokon vehetnek részt.

„Magyarországon évente több mint tizenötezer[1] infarktus és közel negyvenezer stroke[2] megbetegedést regisztrálnak. A betegek felépülése szakorvosi odafigyelést és tudatos életmódváltást igényel. Ezért is tartjuk különösen fontosnak, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések segítségével minél több érintettet vonjunk be a megfelelő gondozásba. "- mondta el Dr. Bősze Tibor, a program szakmai koordinátora.

Hazánkban jelenleg összesen 61 Egészségfejlesztési Iroda működik, ebből 38 található hátrányos helyzetű területeken. A népegészségügyi szervezetrendszer egyik alapját képező irodák létrehozásának egyik alapvető célja a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, az egészséges életmódot befolyásoló szokások, attitűdök javítása.

1. Jánosi András - A szívinfarktus miatt kezelt betegek ellátásának és prognózisának fontosabb adatai – nemzeti szívinfarktus regiszter 2015; Cardiologia Hungarica 2016; 46: 70–75
2. Az agyérbetegségek epidemiológiája Magyarországon az ezredfordulót követően, Vokó Zoltán, Széles György et al. LAM, 2008;18(1):31–38.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink