• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Jelentős évfordulókon tanácskoznak gyermekeink gyógyítói

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Több neves évforduló ad kiemelt rangot az idei gyermekorvos és gyermeksebész tudományos konferenciának.

Május 22-24 között Budapesten tartja közös jubileumi nagygyűlését a Magyar Gyermekorvosok Társasága, valamint a Magyar Gyermeksebész Társaság. A konferencia fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A rendezvénynek több neves évforduló ad kiemelt rangot - tudatta a Semmelweis Egyetem honlapja.

175 évvel ezelőtt alapította meg Schoepf-Merei Ágoston az első hazai gyermekkórházat, amely Európában a negyedikként jött létre. A pesti Szegény Gyermekkórház megalapításánál a kor jeles személyiségei bábáskodtak, a támogatók között találjuk többek között Széchenyi Istvánt és Fáy Andrást is. Létrehozása óta folyamatosan az alapító céljainak szellemében tevékenykedik, jelenleg a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájaként. Gyógyít, orvosokat nevel és társszakmák kialakulását segítette elő. Ebből a gyermekkórházból nőtt ki az az orvosi iskola, amely mai Magyarország összes gyermekintézményét kialakította.

100 évvel ezelőtt kezdte meg a rendszerszerű működését a Szegény-Gyermekkórház falain belül a hazai gyermeksebészet. Nemzetközileg jelentős orvosok emelték e szakmát is magasra.

Jelenkori vezető képviselőjét, a gyermeksebészetben számos új technikát bevezető, valamint az újszülött-sebészetet nemzetközi rangra emelő Verebély Tibor professzort e konferencia keretében köszöntik 70. születésnapja alkalmából.

A konferencia megemlékezik a Magyar Gyermekorvosok Társága 90. évvel ezelőtti alapításáról, amelyet Bókay János kezdeményezett.

A megnyitó ünnepségen képviselteti magát a felelős minisztérium, a főváros, a Semmelweis Egyetem, valamint részt vesz rajta a MOTESZ és a Kórházszövetség elnöke is. A tudományos rendezvényre több mint hétszáz gyermekorvos regisztrált, s vendégül látnak számos neves nemzetközi szakembert is. Köztük van az a francia genetikus, akivel az itthoni gyermekorvosok együttműködésének eredményeként a világ legtekintélyesebb orvosi szaklapjában, a Nature-ben született a közelmúltban nagy figyelmet felkeltő tudományos közlemény. Összefoglaló előadást tart még a Los Angelesben élő Seri István professzor, valamint több finn és német gyermekorvos. A hazai vezető gyermekgyógyászok mellett szót kapnak az alapellátásban dolgozók is. Vendégként köszönthetünk több határon túli magyar gyermekorvost is.

A konferencia programja átfogja a gyermekgyógyászat és határterületei aktuális problémáit, kiemelt figyelmet fordítva a gyermekbántalmazás és a gyermekek mentális betegségei kérdéskörének, illetve a betegségek megelőzésének. Ennek szellemében barátságos futballmeccsre is sor kerül a gyermekorvosok és a gyermeksebészek között.

A jubileumi Nagygyűlésen díjakat és kitüntetéseket is átadnak, amelyeket nemcsak orvosok, hanem a gyermekekért tevékenykedő ismert személyiségek is megkapnak.

Legolvasottabb cikkeink