• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Korszerű terápiával az IBD ellen

Regionális hírek 2017.05.19 13:35 Frissítve Forrás: Weborvos
Korszerű terápiával az IBD ellen

Tízezrek életét nehezíti meg Magyarországon a gyulladásos bélbetegség.

Az új biológiai terápiákkal teljes életet élhetnek a gyulladásos bélbetegségben szenvedők, akiknek ellátásában kiemelt szerepe van a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának. A betegség világnapján, május 19-én este lila fénybe borul a Nagyerdei Víztorony - adta hírül a debreceni egyetem honlapja.

Tízezrek életét nehezíti meg Magyarországon a gyulladásos bélbetegség, avagy az IBD, amely a Crohn betegség és a Colitis Ulcerosa összefoglaló elnevezése. A betegségre és a közösségi elfogadásra hívja fel a figyelmet május 19-én a gyulladásos bélbetegek világnapja, melynek alkalmából este lila fénybe öltözik majd a Nagyerdei Víztorony.

Az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége és a fekélyes vastagbélgyulladás ugyan gyógyíthatatlan, de korai felismeréssel és megfelelő kezeléssel teljes életet élhetnek a betegségben érintettek.

- Óriási előrelépés történt a gyulladás folyamatának megismerésében és ma már célzottan tudjuk alkalmazni a gyulladás ellen ható új gyógyszereket. Az elmúlt 1-2 évben olyan innovatív biológiai kezelések jelentek meg, amelyeket, ha időben alkalmazunk, megakadályozhatjuk a súlyos szövődmények, például a fibrózis kialakulását – mondta a hirek.unideb.hu-nak Palatka Károly, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Belgyógyászati Intézet, Gastroenterológiai Tanszék egyetemi docense.

Az IBD-vel élők többségénél a betegség fiatal felnőttkorban jelenik meg először, de egyre gyakrabban diagnosztizálják már gyerekkorban. Bár a betegség során panaszmentes időszakok is előfordulnak, a tünetek kiújulásának időszakaiban az IBD a betegek életvitelét jelentősen befolyásolja. Tünetei többek között az erős, krónikus hasmenés, a hányinger, a fáradtság, a fogyás és a láz. A teljes gyógyulás még nem lehetséges, így a cél továbbra is a tünetmentes állapot elérése és fenntartása.

Az IBD betegek ellátása speciális tudást és hátteret igényel. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában működik az ország egyik kiemelt és egyben legnagyobb forgalmú IBD központja, ahol a legmodernebb és legkomplexebb ellátást kapják a súlyosabb állapotban lévő, kiemelt figyelmet igénylő betegek.


- Szakmailag arra törekszünk, hogy világszínvonalú ellátást nyújtsunk, ugyanakkor az is hangsúlyos, hogy felhívjuk a figyelmet a betegségre és támogatást nyújtsunk az IBD betegeknek abban, hogy merjenek szégyenkezés nélkül beszélni problémáikról, bevonva őket a betegséggel élők egyre bővülő közösségébe – fogalmaz a szakember.

E cél érdekében minden évben május 19-én tartják a gyulladásos bélbetegek világnapját, amelyhez idén harmadik alkalommal Magyarország is csatlakozott. A világnapon Debrecenben orvosok, betegek és hozzátartozóik közös fotót készítenek a víztoronynál, amely sötétedéskor, a nap végén lila fényárba borul majd. A gyülekező 16 órakor lesz a Ködszínház melletti padoknál.

Kerékpározással, piknikkel hívták fel a figyelmet Budapesten is
Május 19-én, az IBD Világnapján a Semmelweis Egyetem több munkatársa, valamint érintettek és hozzátartozóik kerékpározással és piknikkel hívták fel a figyelmet a jellemzően hasi fájdalommal, hasmenéssel, lázzal és fáradtsággal járó megbetegedésekre. - tudósított az eseményről az egyetem honlapja.

Míg húsz-harminc éve kizárólag a felnőtteknél diagnosztizáltak gyulladásos bélbetegségeket, addig napjainkban egyre nő az érintett gyermekek száma is – mondta Dr. Veres Gábor. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese hozzátette, Magyarországon minden évben átlagosan öt százalékkal több gyermeket regisztrálnak a világon egyedülállóként működő úgynevezett HUPIR-regiszterben. A tíz éve létrehozott programban 1500-nál is több gyermeket tartanak nyilván, és kezelnek. Az egyetemi docens hangsúlyozta, az orvossal történő aktív együttműködés mellett fontosnak tartja az egészséges, feldolgozatlan élelmiszerekben gazdag, napi ötszöri étkezést, valamint a rendszeres mozgást.

Az IBD Világnapján, május 19-én Budapesten kerékpáros felvonulással, valamint a Feneketlen tónál tartott piknikkel hívták fel a figyelmet a gyulladásos bélbetegségekre. Mintegy 120-an, köztük orvosok, érintettek, hozzátartozóik és ismert sportolók is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Elindítottak egy feldíszített villamost is, az ülésekre álvécécsészéket helyeztek, ezzel arra utaltak, hogy sok beteg számára csak álom, hogy villamossal utazzon, a gyakori székelés miatt ugyanis erre nincs lehetőségük.
A világnap alkalmából ma országszerte két városban keltek útra olyan villamosok, melyek a betegségre hívják fel a figyelmet.

A betegség komplex volta és a hatásos terápia mielőbbi elkezdése miatt fontos, hogy a súlyosabb betegek időben eljussanak azokba a biológiai terápiás centrumokba, ahol a rászoruló betegek számára az összes terápiás lehetőség elérhető. Ezek listája és még több tény a betegségről itt olvasható

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink