• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Különdíjas lett az orosházi SBO csapata

Regionális hírek 2018.09.25 Forrás: Weborvos
Különdíjas lett az orosházi SBO csapata

Kilenc állomáson bizonyították, hogy az ország egyik legjobb SBO-s csapata Orosházán dolgozik.

Az Országos Mentőszolgálat szervezésében munkahelyi elsősegélynyújtók, mentésirányítók, főiskolások, rendőrök, tűzoltók, mentők és kórházi dolgozók versengtek Zánkán szeptember 21-22-én a legjobb elsősegélynyújtó címért. Az Országos Mentési Versenyen idén először már nem csak a mentők, hanem a társszervek és egyéb egészségügyben tevékenykedő profik és amatőrök is indulhattak, összesen 9 kategóriában. A lehetőséget kihasználva az Orosházi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának csapata is nevezett - számolt be az élményről a kórház közleménye.

– Úgy gondoltuk, itt a kiváló lehetőség a tanulásra, fejlődésre, ezért összeraktunk a kórházi SBO-s dolgozókból egy csapatot – ismertette az előzményeket dr. Dankó Alpár, a Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa. A hét fős csapat heteken át készült: a mentők és a légimentők által használt szabványos eljárásrendeket tanulmányozták, több mint 200 oldalas szakirodalmat tanultak meg. De a felkészülés nem csak elméleti volt, az osztályos munka mellett együtt gyakoroltak, ezzel csiszolva a tudásukat.

A felkészülésre szükség is volt, hiszen a versenyen komoly feladatok elé állították őket a szervezők.

– A reggeltől estig tartó versenyen 9 állomás volt, köztük néhány nagyon különleges. Veszélyes területen vízbe esett gyerekeket kellett ellátni, egy berendezett lakásban infarktusos, szívelégtelen beteget hoztunk szállítható állapotba, egy mindentől távol eső erdőben kellett levezetni egy 8 hónapos kismamánál megindult szülést, majd az édesanyát és az újszülöttet is elláttuk, de egy bántalmazott, lépcsőről leesett koponyasérült gyermek ellátása is feladat volt – sorolja az állomásokat a főorvos.

Ezek mellett az erőnlét és a kreativitás is fontos volt: fel kellett futniuk egy magas lépcsőre, ott 2 percig újraéleszteni, majd lerohanva váltani a következő embert, illetve össze kellett rakniuk szétvágott képeket és megnevezni, milyen eszköz van rajta, vagy éppen bekötött szemmel szereltek össze különböző mentéstechnikai eszközöket.

– De a legviccesebb egy nehezített activity volt, ahol a mutogató ember egy trambulinon ugrált, ami körbe volt tekerve fekete fóliával, így akkorát kellett ugrani, hogy a teste kilátszódjon a fólia felett.  Így ugrásonként, apránként kellett elmutogatni, milyen eszköz a feladvány. Rengeteg nevetés között nekünk mindet sikerült kitalálni – mondta mosolyogva Dankó Alpár.

Nyerni persze mindig jó, a főorvos szerint azonban nem ez volt a legfontosabb számukra.

– Rengeteget kaptunk ettől a naptól, nagyon tanulságos volt egyénileg és a közösségformálás szempontjából is. Elsősorban tanulni, tapasztalatot szerezni mentünk a versenyre, ami maradéktalanul teljesült is. A felkészüléssel és az ott tapasztalt, tényleg embert próbáló feladatokkal nagyon sokat fejlődtünk. A jövőben keressük a lehetőséget arra, hogy az ehhez hasonló megmérettetéseken elinduljunk, hiszen olyan ismeretanyagot kaptunk, amit a mindennapi SBO-s munkában is hasznosítani tudunk – zárta dr. Dankó Alpár  a beszámolót. (Fotón a különdíjas orosházi csapat négy tagja: Földesi Zoltán, Botka Erzsébet, Balázs Dániel, dr. Dankó Alpár)

Legolvasottabb cikkeink