• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már nem áll le alvás közben az ötéves Levente légzése

Regionális hírek 2018.07.03 Forrás: Weborvos Szerző:
Már nem áll le alvás közben az ötéves Levente légzése

Magyarországon, de a régióban is egyedülálló műtétet végeztek a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján.

Ismét szinte teljes életet élhet az a kisfiú, aki élete öt éve alatt minden éjjel, de gyakran nappal is gépi lélegeztetésre szorult. Levente egy ritka központi idegrendszeri betegségben, az úgynevezett centrális hypoventillációs szindrómában szenved, amely miatt eddig éjszakánként, de előfordult, hogy nappal is képtelen volt önállóan a légvételre. Egy május végén végrehajtott, Magyarországon, de az egész régióban is egyedülálló műtétnek köszönhetően mostantól kortársaival együtt játszhat a játszótéren. A sikeres beavatkozásról kedden számoltak be a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján.

A konkrét ritka betegség azt jelenti, hogy a központi idegrendszer légzőközpontja nem működik megfelelően, ezért alvás közben leáll a légzés. Levente a szívgyógyászatban már ismert pacemakerhez hasonló, úgynevezett rekeszizompacemakert kapott a gyermekklinikán. Az új eszköz az egyik legfontosabb légzőizmot, a rekeszizmot stimulálja rendszeresen, periodikusan, és ezzel lehetővé teszi az önálló légzést. A beteg kisfiú kezelőorvosa, dr. Lódi Csaba, a klinika intenzív terápiás osztályának vezetője a tájékoztatón be is mutatta az új eszköz működési elvét. A 25 millió forintba kerülő májusi műtét óta egyébként a kisfiú jól van, légzése szabályos és folyamatos, gépi lélegeztetésre már nincs szüksége.

Hogy ez mit is jelenthet a gyakorlatban, azt egy hasonló műtétre váró hatéves kislány apukája mesélte el a tájékoztatón. Flóra Leventéhez hasonlóan születése óta éjjel csak géppel tud lélegezni, a nappalait is csak az orvosi eszközök, gyakran csak szakápolók közelében töltheti. Igaz, egyéves kórházi kezelés után már a szülei látják el, de az édesapa elmondása szerint náluk például egy utazás úgy zajlik, hogy egy harminckilós géppel és más légzést segítő műszerekkel tudnak csak elindulni. Ezt az életet könnyítené meg, ha Flóra és családja álma beteljesülne és ő is megkaphatná a rekeszizompacemakert.

Az orvoslásban használt tudás másfél-kétévente megduplázódik, és ez a hatalmas fejlődés az, amely újabb és újabb lehetőséget ad arra, hogy a betegeken segítsenek. Ráadásul az orvosképzésben mindig is jelentős szerepe van az újdonságok, az innovatív megoldások alkalmazásának, s ez nemcsak a betegek számára, hanem az egyetem hallgatóinak is rendkívül hasznos - emelte ki dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a tájékoztatón. Elmondta azt is, hogy a most alkalmazott műtéti eljárás nemcsak idehaza tekinthető újdonságnak, hanem Kelet-Közép-Európa más országaiban is ritkaságszámba megy.

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a klinika igazgatója többek között arról beszélt, hogy az operációt végző dr. Kálmán Attila, a gyermeksebészeti osztály vezetője egy úgynevezett kulcslyuksebészeti eljárással ültette be a pacemakert. Ez a módszer azért különleges, mert új eszközök beültetése során első alkalommal általában nyílt operációs technikát alkalmaznak, a sebész azonban vállalkozott arra, hogy a legkisebb beavatkozással járó eljárással hajtsa végre a beültetést. Az igazgató azt is hangsúlyozta: a jövőben is azon lesznek, hogy elérhetővé tegyék a legmodernebb diagnosztikai és terápiás módszereket a betegeknek.

Legolvasottabb cikkeink