• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ments életeket, moss kezet! Kézhigiénés világnap

Regionális hírek 2018.05.03 Forrás: Weborvos
Ments életeket, moss kezet! Kézhigiénés világnap

Kézfertőtlenítő került minden betegágy mellé a Korányi Intézet több osztályán is.

A WHO Kézhigiénés Világnapját „Ments életeket, moss kezet!” címmel minden évben május 5-én tartják, az idén már 10. alkalommal. A WHO „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért” programjához Magyarország 2010-ben csatlakozott, vállalva a kézhigiéne, a kézfertőtlenítés gyakorlatának javítását. 

A kórházi fertőzések megelőzésében a kézhigiénia szerepe kulcsfontosságú, e felfedezésnek jelentős magyar vonatkozása van. Az anyák megmentőjeként ismertté vált szülész, Semmelweis Ignác fedezte fel, hogy kézfertőtlenítéssel megakadályozhatók az orvosok kezével terjedő fertőzések a szülészeti osztályokon. Idén a Kézhigiéniai Világnapon Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulójára is emlékezünk. 

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben komoly hagyományai vannak a fertőzések megelőzésének, gyógyításának. Az elmúlt évszázadban sikeresen gyógyítottak olyan fertőző betegségekben szenvedő betegeket, mint a több gyógyszernek is ellenálló tuberkulózis, a szövődményes tüdőgyulladás, nagy számú alsó légúti fertőzés, illetve az ún. cisztás fibrózis exacerbáció. Sok tüdőrákos vagy más betegség miatt legyengült immunrendszerű beteget kezelnek, akiknél kiemelt jelentőségű a fertőzésekkel szembeni védelem.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy napról napra erősítsük, javítsuk megelőző szemléletű gyógyító munkánkat és ebben készséggel együttműködünk mások kezdeményezéseivel is. Köszönettel vettük ezért a Jobbulást! Alapítvány kezdeményezését, akik civil források bevonásával a kézhigiénia eszköztárát igyekeznek javítani az egészségügyi intézményekben. A Kézhigiénés Világnap alkalmából az Alapítvány 2 millió forint értékű adományt biztosít intézetünk számára az infekciókontroll további javításához” – mondta prof. dr. Horváth Ildikó, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet orvosigazgatója.  

Az adomány segítségével az Intézet minden aktív tüdőgyógyászati osztályán tovább növelik a kézfertőtlenítők hozzáférhetőségét. A kórtermekben mostantól a betegágyak végére is felszerelnek olyan eszközöket, melyek segítségével az orvosok, ápolók egy-egy beteg ellátása végén a munkafolyamat megzavarása nélkül könnyen fertőtleníthetik kezüket. Ez meggyorsítja az ellátási tevékenységet és tovább erősíti a kézhigiéniai fegyelmet. A mosdókba és a kórtermekbe kerülő fali adagolók pedig a betegek szappanos és fertőtlenítő kézmosását könnyítik meg. 

„Szeretnénk hozzájárulni egy Semmelweis szellemiségéhez, örökségéhez méltó, európai szinten is kiemelkedő kézhigiénés gyakorlat kialakulásához, ezáltal a kórházi fertőzések visszaszorításához. Ezért indítjuk el a Semmelweis 200 - Tiszta kézzel a jobbulásért! országos kampányunkat, melynek első állomása a Korányi Intézet” – mondta el dr. Pákó Judit, a Jobbulást! Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

Az alapítvány a kampány részeként az emlékévhez kapcsolódó kitűzőket is átadott az intézménynek. Ezt azok az egészségügyi dolgozók fogják viselni, akik a betegek számára is láthatóvá szeretnék tenni, hogy minden alkalommal kiemelten odafigyelnek a megfelelő kézfertőtlenítésre, és betegeik kézhigiénével kapcsolatos kérdéseire is örömmel válaszolnak.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink