• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Mindig elvarázsolt a sejtek csodálatos világa

Regionális hírek 2018.08.11 Forrás: Semmelweis Egyetem
Mindig elvarázsolt a sejtek csodálatos világa

A fogakban lévő őssejtek nagyon ígéretesek a regenerációs medicinában való felhasználásban.

Dr. Nagy Krisztina 2010 óta dolgozik tudományos munkatársként a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéken, ahol elsősorban fog eredetű őssejtekkel foglalkozik, emellett három gyermeket nevel. Mint fogalmazott, korán elvarázsolta őt a sejtek csodálatos világa, tudta, hogy kutatással szeretne foglalkozni, és abban is biztos volt, hogy a család és a karrier egyaránt fontos lesz az életében. Az egyetem honlapja rajzolta meg a portréját.

Dr. Nagy Krisztina természettudományos érdeklődése már az általános iskolában megmutatkozott. A Fazekas Mihály Gimnázium speciális matematika tagozatán elsajátított gondolkodásmódnak minden nap hasznát veszi a kutatómunkában is – emlékszik vissza. Biomérnökként végzett a Műszaki Egyetemen, majd az ELTE-n PhD fokozatot szerzett sejtbiológiából. Egykori klinikai kémia tanára, Dr. Simon György ajánlására 2010-ben került az Orálbiológiai Tanszékre, aminek nagyon örült, mivel régi vágya volt orvosok között dolgozni – idézte fel. Elmondása szerint a sejtbiológia régóta vonzotta, az elektromikroszkópos képek teljesen elvarázsolták; a mikroszkóp a mai napig fontos része munkájának, szereti látni az élő sejteket. Biomérnöki végzettsége révén „összekötő emberként” tud működni az interdiszciplináris kutatási projektekben, megérti a kémiai szakszavak mellett az orvosbiológiai fogalmakat is – mondja. Dr. Nagy Krisztina számára fontos a kutatómunkával együtt járó szellemi kihívás is.

Úgy látja, ha egy nő gyermeket vállal, el kell fogadnia, hogy lassabban halad szakmai előmenetelével, de azt teljesen feladni nem szabad. „Minden gyermek egy életre szóló ajándék, és bőven megér annyit, hogy kicsit lassabban haladjon a karrierem” – fogalmazott a kutatónő, aki három gyereket nevel. Részmunkaidőben dolgozik, heti két napot otthonról, így tudja összeegyeztetni a munkáját a gyerekneveléssel. Mint mondja, a rugalmas munkaidő sokat segít a logisztikában. Első két gyermekével öt évig volt otthon, de már nagyon hiányzott neki a szellemi munka – emlékszik vissza. Férje – akivel már gimnázium óta ismerik egymást – szintén kutató (fizikus a BME-n), így teljesen megérti, ha például egy kísérlet elhúzódik, vagy ha este, illetve hétvégén is leül cikket írni. Nagyon fontos szerinte az előre tervezés és az időbeosztás, éppen ezért férjével minden hétvégén leülnek megbeszélni a következő heti beosztást: melyik nap ki marad tovább, ki megy a gyerekekért, viszi őket különórákra, ez náluk nagyon jól működik – mondja, hozzátéve, hogy a nagyszülők is sokat segítenek.

Úgy véli, egy sikeres kutatói pályához elengedhetetlen a kitartás, a kudarctűrés, fel kell készülni, hogy a kísérletek 90 százalékát sikertelenség miatt nem lehet publikálni, de, mint mondja, át kell esni az összes lehetséges hibán és nem szabad miattuk elkeseredni, mert ezek visznek előre, ha tanulunk belőle – mondja a kutatónő. A támogató, megértő családi környezet jelentősége mellett kiemelte a csapatmunkát is: fontos, hogy az ember jóban legyen a kollégáival, tudjon, merjen tőlük segítséget kérni és ez kölcsönös legyen. Sokszor nehéz számára otthon kikapcsolni, de szabadidejében szívesen kertészkedik.

Dr. Nagy Krisztina fog eredetű őssejtekkel, elsősorban sejttenyésztéssel, az ún. in vitro módszerekkel foglalkozik. 2000 előtt még azt sem tudták, hogy léteznek a fogakban is őssejtek – mondja. A fog eredetű őssejtek sokféle szövet pótlására alkalmasak lehetnek: porc-, csont-, izom- és idegsejtet is elő lehet állítani belőlük. Dr. Nagy Krisztina elsősorban a csont irányú differenciációval foglalkozik. A jövőre nézve elmondta: ezek az őssejtek nagyon ígéretesek a regenerációs medicinában való felhasználásban. Jelenleg a kutatások az ún. scaffold-okra (hordozó anyagokra) irányulnak. Ahhoz, hogy ezeket a sejteket beültessék élő szervezetbe, szükség van biokompatibilis hordozó anyagra. A Nanokémiai Kutatócsoporttal szoros együttműködésben végzik ezeket a kutatásokat. (Fotó: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink