• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

MOGYE-ügy: Demonstrációt tartottak Szegeden

Regionális hírek 2018.05.04 Forrás: MTI
MOGYE-ügy: Demonstrációt tartottak Szegeden

Biztosítsák a romániai magyar kisebbség számára is a lehetőséget, hogy anyanyelvén beszélhessen az orvossal.

A marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosképzés megőrzése érdekében tartottak demonstrációt a szegedi Dóm téren pénteken, a tiltakozók petíciót adtak át Vytenis Andriukaitisnak, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosának. A tüntetők közül többen is EU help us! (EU segíts nekünk!) feliratú mellényt viseltek, és transzparenseket emeltek a magasba, melyeken a többi közt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának megvédését kérték az uniótól, valamint azt követelték, hogy biztosítsák a romániai magyar kisebbség számára is a lehetőséget, hogy anyanyelvén beszélhessen az orvossal.

Ádám Valerián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület elnöke elmondta, a jelenleg mintegy 1200 hallgatót oktató magyar tagozat helyzete az elmúlt évtizedben fordult rosszabbra. Az előadások magyarul zajlanak, de a gyakorlatok megtartására csak románul van lehetőség.

Hiányzik a magyar tagozat önállósága, nincs lehetőségük fiatalok felvételére, akik tanársegédként megtarthatnák a gyakorlatokat, így hosszú távon ellehetetlenül a magyar oktatói-utánpótlás - hangsúlyozta az elnök. Ádám Valerián közölte, azt tervezik, hogy harminc uniós orvosegyetemnél szerveznek demonstrációkat. Fel kívánják hívni arra a figyelmet, az Erasmus program feltételei közé tartozik a diszkriminációmentesség, ezt azonban a MOGYE nem tartja be.

A MOGYE, valamint a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem szenátusa április 18-án szavazta a két oktatási intézmény egyesülését. A tényleges egyesülésre 2019 őszén kerülhet sor, ha a román Oktatásügyi Minisztérium jóváhagyja ezt.

A MOGYE magyar tagozatának vezetői többek között azért ellenzik az egyesülést, mert ez az egyetem nevének a megváltoztatásával járna, és kétessé tenné a román oktatási törvény multikulturális egyetemek számára megfogalmazott követelményeinek alkalmazását.

A 2011-ben elfogadott jogszabály név szerint felsorolja azokat a multikulturális egyetemeket, amelyeken a kisebbségek nyelvén is oktatnak, és ezek számára sajátos követelményeket is támaszt. A felsorolásban a MOGYE is szerepel.

A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működnek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekednek.

Vytenis Andriukaitis biztos a Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű eseményen vett részt Szegeden. A marosvásárhelyi egyesület képviselői a petíció átadásakor azt kérték a biztostól, segítsen megvédeni és erősíteni a magyar nyelvű erdélyi orvosképzést. A litván politikust meghívták Marosvásárhelyre is, hogy személyes tapasztalatokat szerezhessen.

Vytenis Andriukaitis hangsúlyozta, az emberi és a kulturális jogok az Európai Unió alapértékei és ígértetett tett arra, hogy továbbítja a petíciót biztostársának, Navracsics Tibornak, aki az oktatás területért felelős. A vitához hozzászóló Cristian-Nicolae Daniel szegedi román konzul közölte, törvény garantálja a MOGYE multikulturális jellegét, és ezen nem változtat a felsőoktatási intézmények egyesülése.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink