• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Napelemek kerülnek a gyulai kórházra is

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az energiaköltség megtakarításából származó forrás hozzájárul a betegellátás feltételeinek javításához.

A Békés Megyei Központi Kórház a régió meghatározó egészségügyi központja a betegek gyógyítása mellett a környezetvédelem iránt is elkötelezett. Az Európai Unió Kohéziós Alapjából megvalósult napelemes rendszer kiépítése hozzájárul a Békés Megyei Központi Kórház hatékony energia gazdálkodásához. A projekt megvalósulásával az intézmény a villamos energia igényét a jövőben költséghatékonyabban tudja biztosítani. A projekt 249,99 millió forintból valósul meg, amely 100%-os vissza nem térítendő támogatás - tudatta közleményében az intézmény.

A „Napelemes energiatermelő rendszer kiépítése a Békés Megyei Központi Kórházban" című, KEHOP-5.2.11-16-2017-00156 számú projektben tervezett beruházás keretében, 195 kW-nyi napelem rendszer kerül telepítésre. Ehhez mintegy 3200-3500 négyzetméternyi felületű napelem működése szükséges. A megújuló energiaforrás biztosítja majd többek között a Dél-Alföld számos egészségügyi intézményét kiszolgáló mosoda energiahatékony működését.

Az energiatermelés céljára alkalmas napelem rendszerek a napjainkban korszerű, általánosan alkalmazott technológiai szintnek megfelelően 60 cellás, minimum 265 Wp névleges teljesítményű kristályos napelemekből épül ki. A működésének hatékonysága érdekében a rendszerekbe napelemenkénti teljesítményoptimalizáló egységek kerülnek beépítésre. Az modern automata egységek biztosítják a napelemes rendszerek teljes automatikus üzemelését, biztosítva ez által a lehető legnagyobb mennyiségű energiatermelést. A napelemmel termelt és felhasznált energia mérése a csatlakozási ponton elhelyezett kétirányú mérőberendezéssel valósul meg, így a termelés és felhasználás folyamatosan regisztrációra kerül. A beszerzésre kerülő napelemes rendszer biztonságos működéshez szükséges valamennyi feltétellel rendelkezik.

A projekt megvalósulását követően az intézmény jelenlegi villamos energia fogyasztása csökken. A magas energia felhasználású orvos technikai műszerek, berendezések, gépek működése költséghatékonyabbá válik. Az energia költség megtakarításból származó forrás hozzájárul a betegellátás feltételeinek javításához.
A beszerzésre kerülő korszerű eszköz működése által az intézmény betegellátó egységei energia hatékonyan működhetnek. Az új napelem rendszer közvetve hozzájárul a betegellátás minőségének javításához és a környezettudatos fejlődés feltételeinek megteremtéséhez.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
A projektről bővebb információt a www.bmkk.eu honlapon olvashatnak.

Legolvasottabb cikkeink