• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Orvostanhallgatók kampányolnak az AIDS ellen

Regionális hírek 2011.11.29 12:29 Forrás: Weborvos

Koncert, felvilágosító előadások, ingyenes kiadványok és óvszerosztás Debrecenben.

Jótékonysági estet rendez, ingyenesen óvszert ad, felvilágosító előadásokat tart, valamint szexuális ismeretterjesztő kiadványokat szerkeszt a december 1.-i AIDS világnapjához kapcsolódóan a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) Debrecenben.
Az AIDS Világnapi Jótékonysági Estet orvosok és orvostanhallgatók részvételével november 30-án 19.30-kor a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében tartja a MOE. A komolyzenei koncerten – melyre a belépés díjtalan – felcsendül többek között Mendelssohn, Schubert, Bach, Donizetti egy-egy műve is. December 1-jén a kortárs segítők közreműködésével felvilágosító előadásokkal várják a középiskolásokat az egyesület tagjai a Simonffy utca 21. szám alatti Ifjúsági Házban.

Emellett a város forgalmas pontjain, illetve a Fórumban 10 és 17 óra között szexuális egészségügyi ismeretterjesztő kiadványokat és óvszereket is osztogatunk, illetve spontán megmozduláson az Egyetem főépületének díszudvarán 15 órakor a közönség segítségével piros A4-es lapokkal nagy piros szalagot szeretnének formálni, ez ugyanis az AIDS világnap jelképe. Utóbbira mind a négy hazai orvosi egyetemen sor kerül. - sorolta a tervezett programokat Tóth Gábor, a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének elnöke.

1988 óta emlékezünk meg minden év decemberének első napján az AIDS betegségről. A világnap célja az ismeretterjesztés, figyelemfelhívás és a betegeket érintő előítéletek leküzdése is. A MOE non-profit, közhasznú egyesület, a hazai hallgatói szakmai szervezetek közül a legnagyobb, országosan mintegy 1000 orvostanhallgatót, leendő orvost tömörít. Teljes jogú tagja az Orvostanhallgató Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Medical Students’ Associations – IFMSA), mely 1951-ben alakult, ma pedig 95 tagországgal a világ legnagyobb ifjúsági szervezete. A Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének az ország valamennyi graduális orvosképzést nyújtó egyetemén van helyi bizottsága: Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pécsett. Az egyesület tevékenységi köre kiterjed az oktatásügyre, a nemzetközi szakmai és tudományos csereprogramokra, az egészségfejlesztésre, prevencióra és a reproduktív egészségügyre is.

Kiemelt feladatuknak tekintik a nemi úton terjedő betegségek és az AIDS megelőzését, a szexualitáshoz kapcsolódó mentálhigiéné, a fogamzásgátlás oktatását, valamint a tinédzserkori terhesség-megszakítások számának visszaszorítását is. Ennek érdekében rendszeresen jelen vannak fesztiválokon, városi, illetve egyéb nagyszabású rendezvényeken, ahol szélesebb körben érhetik el az érintetteket. Munkájuknak köszönhetően e témákban országosan évente több mint 1000 kiscsoportos előadáson több tízezer diákhoz juttatnak el információt.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink