• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Rejtélyes kór támad amerikai diplomatákat Kubában

Regionális hírek Forrás: MTI

Eddig 21 követségi dolgozónál észlelték a betegséget, amit nem tudnak pontosan diagnosztizálni.

Az amerikai külügyminisztérium először augusztusban hozta nyilvánosságra, hogy a havannai nagykövetségen dolgozó amerikaiak rejtélyes tünetekkel járó megbetegedésekben szenvednek: egyensúlyi zavarokkal küszködnek, jelentős halláskárosodásuk van, komoly fejfájások, agyduzzanatok, agykárosodások és kognitív zavarok gyötrik őket.

E hét kedden az amerikai külügyi szóvivő, Heather Nauert azt jelentette be, hogy eddig 21 amerikai diplomatánál észlelték a betegséget, amelyet mindazonáltal nem tudnak pontosan diagnosztizálni. A jelenleg is folyamatban lévő részletes orvosi vizsgálatok szerint a diplomatákat "akusztikus támadások" érték: vagyis fizikai károsodásokat okozó, különleges hanghatásoknak tették ki őket mind a munkahelyükön, mind az otthonaikban. A külügyi szóvivő szerdán a külföldi tudósítóknak tartott sajtóértekezletén azt is közölte, hogy a betegek száma várhatóan még növekszik.

Fulton Armstrong, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt tisztségviselője, aki korábban Havannában dolgozott, az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) azt mondta: nincs ésszerű magyarázat a megbetegedésekre, "egyik rejtély a másikat követi".

A vizsgálatokba az amerikai külügyminisztérium mellett a különböző hírszerző szervezetek és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott, és a külügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint már nemcsak "akusztikus támadások" lehetőségeit kutatják. Egyik-másik diplomatánál nehézségek alakultak ki a koncentrálással, szavak kiejtésével, mondatok megfogalmazásával is, ez pedig - az orvosok szerint - súlyos agykárosodást jelez.

A diplomaták egymástól eltérő benyomásokról számolnak be: egyikük azt mondta, hogy időnként mintha vibrálást érzett volna az irodájában, másikuk magas, éles, a kabócákéhoz hasonló hangokat észlelt, megint mások arra ébredtek, mintha a fülük mellett valami halkan csörgött volna, de a csörgő hang azonnal megszűnt, amint eltávolodtak az ágyuktól. Akadtak olyan diplomaták is, akik semmit nem éreztek, de a tünetek később náluk is jelentkeztek.

Heather Nauert szóvivő közölte: miután az Egyesült Államok nyilvánosságra hozta a történteket, kiderült, hogy a Havannában dolgozó kanadai diplomaták is hasonló egészségügyi gondokkal küszködnek. Az FBI és a kanadai rendőrség együttesen vizsgálódik Havannában.

Öt republikánus szenátor a rejtélyes megbetegedések miatt megtorló intézkedéseket követel Kubával szemben. Levélben sürgették a külügyminisztert, hogy emlékeztesse a kubai kormányt a diplomaták iránti kötelezettségeire. Az öt politikus egyúttal azt is követelte az amerikai diplomácia irányítójától, hogy minősítse nemkívánatos személyeknek az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő kubai diplomatákat, s amennyiben Havanna nem tesz értékelhető lépéseket az amerikai diplomatákkal történtek teljes feltárására, akkor Washington zárja be a havannai amerikai nagykövetséget is.

A kubai kormány mindeddig cáfolta, hogy bármi köze lenne a különös megbetegedésekhez.

Legolvasottabb cikkeink