• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Rendkívüli gyógyszeripari képzési együttműködés

Regionális hírek 2018.01.19 07:02 Forrás: Unideb.hu
Rendkívüli gyógyszeripari képzési együttműködés

A Debrecenben végző hallgatók már friss diplomásként hazai és nemzetközi szinten is igen keresettek.

Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán a 10 féléves osztatlan képzés során a hallgatók olyan tudás birtokába kerülnek, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy a hazai gyógyszerészet minden területén helyt álljanak: kórház-klinikai szakgyógyszerészként, hatósági szakértőként, valamint klinikai gyógyszervizsgálati központokban, vagy gyógyszertárakban helyezkedhetnek el - írta az intézmény honlapja.

- A friss diplomásokra nagyszerű karrierlehetőség vár a gyógyszeriparban is. Egyebek mellett a gyógyszertechnológia, a gyógyszergyártás, a generikus termékek fejlesztése területén dolgoznak. A fiatal gyógyszerészek nagyon keresettek és sikeres karriert építhetnek nemcsak itthon, hanem külföldön is – tájékoztatott Vecsernyés Miklós, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja.

A Debreceni Egyetem egyik „legfiatalabb", 2003-ban alapított kara komplex képzési rendszerének és a gyógyszeriparral való együttműködésének köszönhetően rövid idő alatt a régió közkedvelt gyógyszerészképző intézményévé vált. Az egyetem és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. 2012-ben kihelyezett tanszéket hozott létre, ennek köszönhetően a hallgatók két féléven keresztül gyógyszeripar-specifikus előadásokat hallgatnak, az órák egy részét pedig a gyárban töltik.

A 2018/19-es tanévtől további gyakorlati lehetőségek is várnak hallgatókra. - A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségével kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a hallgatók az ipari gyógyszerészet teljes hazai vertikumát megismerjék, vagyis hosszabb gyakorlati időt tölthetnek el az ország bármelyik nagyüzemi gyógyszergyártó cégénél – számolt be az újdonságról a dékán.

A Gyógyszerésztudományi Kar gyakorlatközpontú képzését egy saját erőből létrehozott tanlabor is segíti. A kísérleti üzem olyan infrastruktúrával rendelkezik, amely étrendkiegészítők és kozmetikumok fejlesztésére és gyártására is alkalmas.
A képzésben kiemelt szerepet kapnak a legújabb biotechnológiai úton előállított gyógyszerek, a legújabb nanotechnológia eljárások, és fókuszba kerül a betegekkel való bánásmód, valamint a farmakovigilancia, vagyis a gyógyszerek mellékhatásainak figyelése, nyomon követése is.

A gyógyszerészhallgatók átfogó képet kapnak a gyógyszertárak és a gyógyszerek forgalmazásával kapcsolatos eljárások, kötelezettségek rendszeréről, tangyógyszertárban sajátíthatják el a receptúrai gyógyszerkészítés alapjait. Megismerkednek a klinikai, kórházi betegellátás gyógyszerelési rendszereivel, emellett a dinamikusan fejlődő gyógyszerkutatás klinikai fázisvizsgálatainak elméletével.

Az egyetemi évek alatt a tanszékeken zajló speciális kutatásokba is bekapcsolódhatnak: egyebek mellett antibiotikumok, antivirális szerek szintézisének folyamatába, új, hormonális rendszert érintő, daganatterápiás lehetőségek vizsgálatába, kardiovaszkulás történések tanulmányozásába és a gyógyszerek felszívódási folyamatainak modellezésébe, illetve termékfejlesztésekre irányuló kutatásokba.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink