• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Semmelweis-napot ünnepeltek Dunaújvárosban is

Regionális hírek 2018.07.02 Forrás: Weborvos
Semmelweis-napot ünnepeltek Dunaújvárosban is

A kórház baj esetén itt van, helyben van és magas színvonalú segítséget kínál. E cél érdekében dolgozunk.

Július elseje, Semmelweis születésnapja az egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepe. A kormány az idei esztendőt Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította, hogy születésének 200. évfordulóján méltó módon emlékezzünk meg „az anyák megmentőjéről”. Ünnepségünkön az Ő munkássága előtt tisztelgünk, én pedig megragadom ezt az ünnepélyes alkalmat, hogy köszönetet mondjak összes munkatársamnak a kitartásukért, a betegek és intézményünk iránti elkötelezettségükért, a nehéz körülmények közötti helytállásukért. Ilyenkor van alkalmunk néhány kiemelkedő munkatársunk külön elismerésére, előléptetésére, valamint ilyenkor összegezzük az elmúlt időszakot és vázoljuk jövőbeli elképzeléseinket - mondta el a dunaújvárosi kórház ünnepségén dr. Mészáros Lajos főigazgató.

A dunaújvárosi kórház, évtizedek óta nem látott fejlődésen ment keresztül az utóbbi időszakban. 2010-ben egy eladósodott, csődbe jutott, műszerparkjában és infrastruktúrájában leamortizálódott kórházból mára egy korszerű, központi telephelyre koncentrált, új csúcstechnikákkal és ápolási eszközökkel rendelkező, lehetőségeihez képest jól gazdálkodó kórházat látunk, melyet a város és környéke megbecsül és támogat. Több olyan fejlesztésünk van folyamatban, melyekről tavaly még csak lehetőség szinten tudtam beszélni, idén már megnyertük azokat és indul a megvalósításuk.

Az elmúlt egy évben több erkölcsi elismerésben is részesültünk. Másodszor is elnyertük a Medicína 2000 Fórum „Kiváló Városi Kórház” címét. A Magyar Kórházszövetség által meghirdetett pályázaton pedig két osztályunk is, a fül-orr-gégészet és a szülészet-nőgyógyászat is megnyerte a „Családbarát Kórházi Osztály 2018” címet, melyet ünnepélyes keretek között vehettek át a Kórházszövetség idei kongresszusán.

Kórházunk 171 orvosi állásából 16 betöltetlen jelenleg. Az orvosi területek közül a belgyógyászat, a gasztroenterológia, a traumatológia és a sürgősségi ellátás érintett leginkább. Több „hagyományos” hiányszakma, mint az aneszteziológia és intenzív terápia, a radiológia, a patológia, viszonylag kevésbé érintettek, és ezt nem sok városi kórház mondhatja el magáról.

Tavaly óta megoldódott a gyermekosztály kritikus helyzete is, új osztályvezetőt találtunk, és a beosztott orvosi kar is rendelkezésre áll. Idén már új rezidens jelentkezője is van az osztálynak. Kórházunkat igyekszünk vonzóvá tenni az orvos szakemberek számára, lakhatási támogatást nyújtunk, támogató, segítő munkahelyi környezetet teremtünk, képzési és gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőséget nyújtunk, hogy jó perspektívát lássanak kórházunkban, városunkban.

Kórházunk a Semmelweis Egyetem gyakorló kórháza, valamennyi osztályunk akkreditált képzőhely, az orvosegyetemek állásbörzéin jelen vagyunk, érzékelhetően jó a hírünk, így egyre több rezidens választja kórházunkat szakképzése helyéül.

A szakdolgozói területeken nincs számszerű hiány, azonban a szakképzettségi portfólió nem teljesen megfelelő. Képzési és továbbképzési programjainkkal biztosítjuk a jól képzett szakdolgozói utánpótlást.

Az orvostudomány technológiai fejlődéséből következően hosszútávon további szakmai célok is megfogalmazhatók, különösen a szűk időablakkal rendelkező akut életveszélyes kórképek ellátásával kapcsolatban. Egyik ilyen fejlődési irány, melyben már kézzelfogható eredményt értünk el, a hatékony akut stroke ellátás megszervezése, melyhez nélkülözhetetlen a már rendelkezésünkre álló saját, korszerű, 128 szeletes, gyors és jó felbontású CT készülék, de még inkább nélkülözhetetlen a sürgősségi-, intenzív ellátó-, neurológus- és radiológus kollégák és segítőik szakmai tudása és hozzáállása.

Eredményeinket elismerve a szakmai grémium döntése alapján tavaly dedikált stroke centrummá váltunk. A diagnosztikai igények szintén bővülnek a technológiai fejlődéssel, így előbb utóbb mindenképp, de megítélésem szerint már most is szakmai szükségszerűség lenne, hogy kórházunk is rendelkezzen MR vizsgáló készülékkel.

A szakmai célok mellet fontosnak tartjuk, hogy minél inkább ügyfélbarát, betegbarát kórházzá váljunk, hiszen a gyógyítókba vetett bizalom és a lakossági megítélés a szakmai színvonal mellett ettől is nagymértékben függ. Ennek jegyében minden területen emberibb, gördülékenyebb ügyintézésre, betegellátásra törekszünk. Elvárjuk munkatársainktól a hatékony, helyénvaló, udvarias, korrekt kommunikációt. Az ezzel kapcsolatos intézkedéseink eredménye megmutatkozik a betegpanaszok és peres eljárások csökkenő tendenciájában is, ugyanakkor tudjuk, hogy van még teendőnk e téren - mondta el a főigazgató. 

Az ünnepségen díjazottak névsorát itt találják

Legolvasottabb cikkeink