• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sertéspestis - összefogást szorgalmaz az agrárkamara

Hírek 2018.05.09 Forrás: MTI
Sertéspestis - összefogást szorgalmaz az agrárkamara

Az afrikai sertéspestis - ami nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ágazati összefogást szorgalmaz annak érdekében, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) ne jelenjen meg a házi sertés állományokban, illetve minél kisebb kár érje az ágazatot a vírus esetleges terjedése esetén - közölte a NAK kedden.

Az agrárkamara kiemelte: a legfontosabb feladat az, hogy Magyarországon az ASP ne terjedjen át a házi sertésekre, hiszen a betegség eddig csak a vaddisznó állományt érintette. Ennek érdekében a sertéstartóknak maradéktalanul be kell tartaniuk az állategészségügyi és járványvédelmi előírásokat. A NAK kitért arra is, hogy tájékoztatta a kiskereskedelmi láncokat az ASP megjelenése miatt kialakult helyzetről. 

A közleményben emlékeztetnek, hogy az ASP magyarországi megjelenése óta az országgal szemben több mint tíz állam vezetett be sertéshúsimport-tilalmat. Az  érintett országokba az elmúlt években megközelítőleg 40 ezer tonna, jellemzően magasabb árfekvésű terméket szállítottak, ez a teljes magyar sertéshúskivitel 30 százalékát tette ki. A szakemberek szerint a jelenleginél jóval súlyosabb piaci zavart okozna a kórokozó megjelenése valamely jelentős, sertéshúst termelő és exportáló európai országban. A bevezetendő importkorlátozások következtében vélhetően beszakadnának az európai felvásárlási árak, és olcsó sertéshús árasztaná el a közép-kelet-európai piacokat - olvasható a NAK közleményében. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban közölte, hogy április 21-én ASP betegséget igazolt a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznótetemben. A hatóság az ASP megállapítása után kijelölte a fertőzött területet, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Megtiltotta továbbá a társas vadászatot, és az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte, így fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki.

A Nébih honlapján szerepel, hogy a vírus miatt Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét.

Az afrikai sertéspestis - ami nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes. A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink