• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sikeres KEOP-fejlesztés a Pécsi Tudományegyetemen

Regionális hírek Forrás: Radiologia.hu

December 18-án a Pécsi Tudományegyetem zárt sikeres KEOP-pályázatot.

Az 1,169 milliárd forintos „energia-megtakarítást" célzó beruházás (KEOP-5.6.0/E/15-2015) keretében beszerzésre került 1 db 128 szeletes CT-berendezés, 1 db digitális mammográf, 3 db dixen telepített digitális röntgen-berendezés, 5 db digitális mobilröntgen és 3 db digitális fogászati röntgen-berendezés - számol be a radiologia.hu, melynek tudósítója a sajtó-nyilvános záró rendezvényen is részt vett.

Bogner Péter professzor, a Radiológia Klinika igazgatója elmondta, hogy a beruházás több okból is nagy jelentőségű, egyrészt a klinika és az egyetem számára az energia-megtakarítás szempontjából kiemelkedően fontos, másrészt pedig az újonnan beszerzett, korszerű berendezések sokkal kisebb sugárdózissal működnek, ezért a páciensek a vizsgálatok során kisebb sugárterhelésnek vannak kitéve.

Hozzátette, hogy ezzel a projekttel a baranyai megyeszékhely legnagyobb betegellátó klinikai egységében, a Janus Pannonius Klinikai Tömb egészében megszűnik az úgynevezett hagyományos (analóg) képalkotó technika és a jövőben csak direkt-digitális képalkotási eljárással készülnek majd a vizsgálatok. Ennek fontossága, hogy ezek a berendezések a meglévő PACS-rendszerhez integrálhatóak és a velük készített felvételek ugyanebben a kórházi informatikai rendszerben tárolhatók.

Dr. Nagy Ákos, a Fogászati és Szájsebészeti Klinika igazgatója szerint, három nagy tudású, modern berendezés beszerzése valósulhatott meg Fogászati Klinikán, ami miatt kiemelt jelentőséget kapott ez a Projekt. Elmondása szerint, végre „európai szintű" berendezésekkel dolgoztatnak.

Kiemelte, hogy a beszerzett berendezések egyike a fogászati implantátumok beültetésének diagnosztikájának területén bír jelentőséggel, továbbá fontosnak tartja, hogy olyan színvonalú diagnosztika álljon rendelkezésre, ami az oktatásban, illetve a kutatási területen is egyaránt megállja a helyét.

Dr. Marada Gyula a Fogászati és Szájsebészeti Klinika orvosa hozzátette, hogy most először fordulhatott elő az, hogy az eszköz megvásárlása megelőzte a szakmai által támasztott igényt, mivel a beszerzett berendezés egyike még a „nyugati" orvoslásban is csak kis számban fordul elő.

Mindhárman egyetértettek abban, hogy szükség van ilyen és ehhez hasonló beruházásokra, mivel önerőből az intézetek sajnos nem tudnak ekkora mértékű fejlesztést megvalósítani és a képalkotó-diagnosztika iránt egyre növekvő keresletet szükségessé teszi az új és korszerű berendezések beszerzését.

(Fotó: radiologia.hu) 

Legolvasottabb cikkeink