• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Személyi változások is lesznek a Klinikai Központban

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

Új járóbeteg-ellátó és sürgősségi komplexum, centralizált onkológia, korszerűbb lombikprogram, megújuló eszközpark.

A minden eddiginél magasabb szintű ellátást szolgálják azok az infrastrukturális és szervezeti változások, melyek első eredményeit már idén tapasztalni fogják a betegek. Az intézmény az Észak-alföldi régió legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, ellátási területe a legmagasabb progresszivitási szinten kb. 1,5 millió lakosra terjed ki. Bizonyos szakterületek – szívsebészet, onkológia, égéssebészet, sugárterápia – esetében az ellátandó lakosság száma eléri a 2 millió főt. A Klinikai Központban tavaly 95 210 fekvőbeteget láttak el, az ambuláns esetek száma meghaladta a 850 ezret - számolt be róla az intézmény honlapja.

Berényi Ervin, a Klinikai Központ tavaly kinevezett elnöke szerint az idei év egyik legfontosabb feladata a betegutak optimalizálása.
- Egy beteg számára az a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabb, legáttekinthetőbb és ellenőrizhető ellátáshoz jusson. Ez mindenkire érvényes, ám első lépésben bizonyos betegcsoportokra fókuszálunk: a sürgősségi, a járóbetegek és a daganatos betegek ellátására irányítjuk a legnagyobb figyelmet – sorolja a 2018-as célokat Berényi Ervin.

- Az onkológiai betegellátás folyamatát illetően az elmúlt fél évben nagymértékű ellenőrzést hajtottunk végre, minden egyes kockázati tényezőt megvizsgáltunk és feltártunk. Meggyőződésem, hogy ilyen átfogó és alapos ellenőrzés az onkológia területén először történt Magyarországon, aminek az eredményeként növekedni fog a betegbiztonság a gyógyítás során – fogalmaz az elnök.

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház tavalyi integrációja óta a daganatos betegek ellátása terén közös szakmai vezetés jött létre. Ez megalapozza azt, hogy a jövőben a daganatos betegek sorsát érintő döntési folyamatokat helyben és időben is centralizálni tudják. A Klinikai Központ területén található, de csak részben kihasznált sugárterápiás épületet idén szeretnék befejezni. A tervek szerint ott kap majd helyet két nagy onko-team centrum, melyek már az Onkológiai Klinika szervezeti egységeként fognak működni.

- Ezek az átalakítások megteremtik annak az alapját, hogy minden egyes daganatos betegre olyan figyelem irányuljon, mintha egy reflektor lenne rajta. Senki nem veszhet el a rendszerben, és reményeim szerint a betegek azt fogják érezni, hogy az első pillanattól kezdve fogjuk a kezüket, nincsenek egyedül, és pontosan tudják hogy, mi és hogyan történik velük – hangsúlyozza Berényi Ervin.

Egy új járóbeteg-ellátó központ kialakítása is tervben van, ez az Intézményfejlesztési Terv részeként a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház közelében épülne fel. A professzor szerint ehhez elsőként a Klinikai Központ 128 járóbeteg szakrendelését kell egyesével megvizsgálni, szakmáról szakmára végiggondolni, hogy melyek azok az ellátási körzetek, ahol a betegutak további optimalizálása az ellátásjavítás feltétele.

- A járóbeteg-ellátást át kell tekintenünk, és elemzés után el kell érni, hogy a Klinikai Központ pavilon rendszerének túlzsúfolt alagsorait tehermentesíteni kell, adott szakmák és ellátási szintek tekintetében átmenetileg támaszkodni kell a jelenlegi lehetőségekre, a Kenézy Egyetemi Kórházra, valamint a Bethlen utcai szakrendelőkre. Hosszútávon egy centralizált járóbeteg-ellátást kell kialakítanunk egy teljesen új helyen, új épületben – véli Berényi Ervin.

Az elképzelések szerint 4-5 év múlva megvalósuló komplexum egy olyan többszintes, mélygarázsos, minden járóbeteg-szakrendelést magába foglaló épület lenne, amely a betegek számára könnyen megközelíthető, és a jövő elvárásait is kiszolgálja.

Jó irányba halad Debrecenben a sürgősségi ellátás új, minden eddiginél professzionálisabb szintre emelése is: 2017. november 1-én önálló Sürgősségi Klinika jött létre a Klinikai Központban, azóta megtörtént a betegutak átgondolása, és most zajlik a működési rend részletes kialakítása.

- Következő lépésként harmonikussá és teljesen logikussá kell tenni a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ sürgősségi ellátását, ebbe beletartozik a háttérklinikák ügyeleti rendjének áttekintése is. A végső cél az, hogy a Kenézyből a komplett traumatológia kikerüljön, és egy új egykapus sürgősségi-traumatológiai központ jöjjön létre – számolt be a tervekről az elnök.

A komplexum legideálisabb helye egy átfogó rehabilitációt követően az Auguszta épület mellett lenne: közel van hozzá a szívsebészet, az ideg- és mellkas sebészet, a központi intenzív, valamint itt található a legtöbb műtő is. 2018-ban milliárdos beruházással újul meg a lombikprogram infrastruktúrája, amely 15 év után, év elején került vissza a Kaáli Intézettől a Klinikai Központhoz. A gyermektelenséggel küzdő párokat most még változatlan helyen és eszközös feltételrendszerrel várják, de hamarosan új helyre költözik az Asszisztált Reprodukciós Centrum. A szakemberek az eddigieknél nagyobb területen, korszerűbb környezetben és megerősödött műszerparkkal fogják a gyermekre várók igényeit kielégíteni.

Ebben az évben több további, korábban kiszervezett tevékenység is visszakerül a Debreceni Egyetemhez. Egyebek mellett a komplett radiológia is, így április elsejétől újra a Klinika Központ üzemelteti a teljes képalkotó diagnosztikát. Tervezzük a CT- és MR-gépek megújítását, új eszközök beszerzését, de nem csak a radiológia területén. A sugárterápiában használt négy lineáris gyorsítóból kettőt fogunk újra cserélni, emellett szükség van új sebészeti képerősítőkre, a műtők műszaki hátterének megújítására, új altatógépekre, a gyermeksebészet fejlesztésére – sorolja Berényi Ervin.

A hazai robotsebészet megteremtése központi kormányzati cél, és az Elnök reményei szerint a Debreceni Egyetem Klinikai Központja lehet az első hely az országban, ahol egy úgynevezett Da Vinci műtéti robottal végeznek sebészeti beavatkozást.

A 2018-as esztendő személyi változásokat is hoz a Klinikai Központban. Több klinikaigazgató professzor tölti be ugyanis a 65. életévét. Berényi Ervin szerint a jelenlegi intézményi vezetés felelőssége, hogy az őket váltó szakemberek a megváltozott szervezeti struktúrával összhangban tudjanak elődeikhez hasonló, kiváló eredményeket elérni.

Legolvasottabb cikkeink