• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szülés után is épen, egészségesen

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu
Szülés után is épen, egészségesen

Kismamáknak szóló egyedülálló kutatást indít a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája.

Egy speciális, világszinten is egyedülálló összetételű étrend-kiegészítő segítheti a kismedence izomzatának szülés utáni regenerációját. Ezt várják a Debreceni Egyetem szakemberei a Babántúl elnevezésű innovatív kutatási programtól, melyről kedden tartottak sajtótájékoztatót a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - írta az egyetem honlapja.

- A szülés normál esetben nem okoz maradandó kóros elváltozást, azonban a nők egyharmadánál valamilyen probléma alakul ki a medencefenék izmaiban. Megereszkedhet a medencefenék, gyengülhetnek a medence izmai, ami vizelet- vagy széklet-inkontinenciához, sőt akár a medenceszervek süllyedéséhez vezethet. A szülés utáni regenerálódást már közvetlenül a szülés után el kell kezdeni, ezt szeretnénk elősegíteni a kutatással – tájékoztatott Póka Róbert klinikaigazgató.

A „Komplex hüvely regenerálás cink és PPAR delta agonista kombinációjával" című GINOP-pályázat keretében megvalósuló kutatás során azt vizsgálják, hogy milyen módon lehetne a hüvelyi szülést követően a kismedencei izomzat megújulását minél jobb hatásfokkal elősegíteni.

A most induló világszínvonalat képviselő klinikai kutatásba olyan várandós kismamákat szeretnének bevonni, akik első alkalommal terhesek, terhességük 8. vagy 9. hónapjában járnak, terhességük normál lefolyású és komolyabb problémáktól mentes.

Az édesanyák közvetlenül a szülés utáni 6 hétben – az úgynevezett gyermekágyas időszakban – egy leucint, cinket és omega3 zsírsavat is tartalmazó prenatális vitaminkészítményt kapnak majd.

A készítmény egyedi összetételének köszönhetően világszinten is újdonság, a kutatáshoz pedig a legmagasabb szintű technológiai eszközöket használják a klinika orvosai.

Az összetevők tudományos eredményeken alapozva segíthetik a szülés során igénybe vett, esetlegesen sérült medencefenéki és gátizmok minél gyorsabb és eredményesebb regenerációját.

- A vizsgálat nagyszerűsége abból adódik, hogy nem kell évtizedeket várni arra, hogy a kifejlesztett táplálék-kiegészítő eredményességét felmérjük, hanem már 6 héttel a szülés után kimutathatóvá válnak a jótékony hatások – hangsúlyozta Póka Róbert.

A szülést követő hat hét és hat hónap kritikus az anyai szervezet felépülése szempontjából. A megfelelő regenerálódás viszont javítja az életminőséget és számos későbbi nőgyógyászati problémát előz meg.

- Azt reméljük, hogy a hat hetes kezeléssel javul a hüvelyfal, a gátizomzat rugalmassága és ereje, így megelőzhetőek, vagy csökkenthető lesznek a kismedencei izomzat gyengüléséből adódó tünetek. Ebben a kritikus időszakban viszont az édesanyák szinte kizárólag csak a kisbabára figyelnek, ezért a Babántúl programmal arra is szeretnék felhívni a kismamák figyelmét, hogy kisbaba születése után is van élet, és foglalkozzanak magukkal – fogalmazott Takács Péter, az amerikai Eastern Virginia Egyetem professzora.

A kutatást vezető amerikai szakember, aki egykor Debrecenben élt és szerzett orvosi diplomát, kiemelkedő eredménynek tartja, hogy az innovatív és teljes mértékben újnak számító projekt a Debreceni Egyetemen valósulhat meg.

Legolvasottabb cikkeink