• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Tanévnyitó a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2018.09.03 Forrás: Semmelweis Egyetem
Tanévnyitó a Semmelweis Egyetemen

Életük egyik legjobb döntését hozták meg, amikor tanulmányaik helyszíneként a Semmelweis Egyetemet választották.

Több mint 2700 hallgató kezdheti meg tanulmányait a Semmelweis Egyetem hat karán idén szeptemberben. Az elsőévesek közül angol nyelvű képzésen több mint 500, a német programban mintegy 270-en tanulnak majd. Az alapítás 249. évfordulóján megrendezett tanévnyitó ünnepségen három nyelven tettek esküt a hallgatók, és díjátadásokra is sor került - tudósított az intézmény honlapja.

Önök jól döntöttek, mert egy csodálatos hivatást választottak, a segítő ember hivatását – kezdte ünnepi beszédét Dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora gratulált a frissen felvételt nyert hallgatóknak, kiemelte, az egyetemi polgárokat Semmelweis Ignác öröksége kell, hogy vezesse egész pályafutásuk során.

Magam napra pontosan Semmelweis Ignác 200. születésnapján léptem rektorként hivatalba, és arra tettem esküt, hogy minden erőmmel az egyetem hírnevét öregbítem, fejlődését előmozdítom, értékeit, hagyományait megőrzöm, az egyetem hallgatóinak és munkatársainak boldogulását segítem – fogalmazott Dr. Merkely Béla. A rektor hangsúlyozta, ezen erőfeszítések kizárólag az egyetemi polgárokkal együttműködésben lehetnek sikeresek. A frissen felvett hallgatókat a nehézségekre felkészítve elmondta: lesznek áttanult éjszakák és kudarcok, ám ezekből mind-mind tapasztalniuk, tanulniuk kell.

Dr. Merkely Béla beszédében emlékeztette az ünneplő közönséget, hogy a Semmelweis Egyetem hazánkban és régiónkban is az orvos- és egészségtudományi oktatás, kutatás és gyógyító ellátás zászlóshajója.

A tanévnyitó ünnepségen beszédet mondott Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki hangsúlyozta, Semmelweis Ignácot azért nevezik az anyák megmentőjének, az emberiség jótevőjének, szobra azért áll a tíz legnagyobb orvos chicagói márványcsarnokában, mert anyák és kisdedek millióinak mentette meg az életét. Személyiségében az emberiség szellemtörténetének legmagasabb értékei összegződtek. Életpályája, szellemisége, küzdelmei párhuzamosan futottak a reformkor és szabadságharc nagyjainak életével. A megismételhetetlen emberi életekért, a családok épségéért és boldogságáért nem kímélte saját egészségét – fogalmazott.

Dr. Kásler Miklós kiemelte, a Semmelweis Egyetem mai professzorai az ő szellemi leszármazottai, majd a hallgatókat emlékeztette arra, hogy övék a jövő, rájuk lesz bízva egy nemzet egészsége, élete. Vértezzék fel magukat a modern tudomány szükséges ismereteivel, dolgozzanak és éljenek elődeik etikája szerint – mondta. Hozzátette: a magyar kormány az eddigi jelentős fejlesztések után a következő években soha nem látott összeggel támogatja az összes magyar, köztük a Semmelweis Egyetemet is.

A beszédek után a hallgatók három nyelven esküt tettek, majd a kitüntetések átadása következett.

Az egyetem érdekében évtizedeken át kifejtett kiemelkedő tevékenysége és kiváló oktatói munkája elismeréseként nyolcan vehettek át Kiváló oktató kitüntetést Dr. Merkely Béla rektortól: az Általános Orvostudományi Karról Dr. Hagymási Krisztina (II. Sz. Belgyógyászati Klinika) Dr. Kató Erzsébet (Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet) és Dr. Rónai Zsolt (Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet), a Gyógyszerésztudományi Karról Dr. Béni Szabolcs (Farmakognóziai Intézet), a Fogorvostudományi Karról Vasziné Dr. Szabó Enikő (Konzerváló Fogászati Klinika) az Egészségtudományi Karról Friedrichné Nagy Andrea (Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Fizioterápiai Tanszék ) és Dr. Mák Erzsébet (Alkalmazott Egészségtudományi Intézet Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék), valamint az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központjából Dr. Belicza Éva.

A Pro Universitate Díjat vehette át a rektortól Dr. Blazsek József (Orálbiológiai Tanszék) és Dr. Szilágyi György (Foglalkozás-egészségügyi Szolgálat). A díjban azok részesülhetnek, akik többéves kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak az egyetem céljainak magas szintű megvalósításához.

További díjazottak és fotók a teljes cikkben

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem; Dimény András)

Legolvasottabb cikkeink