• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

  • Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

   Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

Tisztelet a donoroknak, betegeknek, orvosoknak

Regionális hírek 2017.10.05 07:08 Forrás: Weborvos
Tisztelet a donoroknak, betegeknek, orvosoknak

Október második szombatja a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapja, így ünnepelünk itthon.

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO október második szombatját a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Magyar Transzplantációs Társaság, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Országos Vérellátó Szolgálat - Szervkoordinációs Iroda közreműködésével idén tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját. A rendezvény célja a tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegekkel. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

A már hagyományos délelőtti sporteseményen a szervátültetés területén dolgozó orvosok/ápolók, a transzplantáción átesett betegek és olimpikonok úszóváltója, valamint az MLSZ egykori kiváló válogatott labdarúgói, valamint az MLSZ SE játékosainak részvételével rendezett kispályás mérkőzés azt a célt szolgálja, hogy hozzájáruljon a magyarországi szervdonációval és
transzplantációval kapcsolatos tájékozottság növeléséhez a társadalomban, és egyúttal jó lehetőséget nyújt a rendhagyó orvos-„beteg" találkozóra is.

Olimpikon úszók – Güttler Károly, Verrasztó Evelyn és Dávid, Papp Márk, Késely Ajna, Telegdy Ádám, Marosi Ádám, Kokó
Focisták – Wukovics László, Wukovics-Páncsics Deján, Rab Tibor, Telek András, Dr. Borbély Zoltán, Sipos Jenő, Hevesi Tamás, Horváth László Erik, Gudra Tamás, Koroknai Tamás, Lipcsei Péter

A helyszín idén is a MOM Sport Uszoda és Sportközpont (1123 Csörsz u. 14-16.) a mérkőzés 10.00 – 12.00 között lesz.

Szintén hagyomány, hogy délután 16 órától a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Konferencia termében (1146 Budapest, Városliget – Vajdahunyadvár) kerül sor a díjátadókra.

Az ünnepi alkalom kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy az Alapítvány által 2004-ben kezdeményezett, és 2005-ben EüM rendeletbe foglalt (21/2005. (VI. 16.) Pro Vita díjban
részesüljenek azok az emberek, akik önzetlen módon szeretteiknek adományozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját, s ezzel életet mentettek.

„Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért" járó erkölcsi elismerést az Emberi Erőforrások miniszterének képviseletében Dr. Drexler Donát, az Országos Vérellátó Szolgálat
(OVSZ) főigazgatója adja át.

Szt. Kozma és Damján díjat ad át a Transzplantációs Alapítvány Dr. Asztalos László egyetemi docens, transzplantáló sebésznek az Észak-Kelet Magyarországi régióban, a szervátültetés érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink