• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tudományos élményközpont létesül Székesfehérváron

Regionális hírek 2018.12.04 Forrás: MTI
Tudományos élményközpont létesül Székesfehérváron

A Titkok Háza névre keresztelt élményközpont nyitórendezvénye a tervek szerint 2019 januárjában lesz.

Tudományos élményközpont létesül 436 millió forintból Székesfehérváron, amelynek célja a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltése, tudásuk elmélyítése. A Fehérvári Civil Központban tartott hétfői sajtóbejáráson Zugor Zsuzsanna, a projektet megvalósító Echo Innovációs Műhely elnöke közölte, hogy a 300 négyzetméteres élményközpontnak otthont adó épületrészt 165 millió forintból, 120 millió forintos uniós támogatással újították fel. A Titkok Háza névre keresztelt élményközpont nyitórendezvénye a tervek szerint 2019 januárjában lesz - tette hozzá.

Cser-Palkovics András polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes projektre jóval több mint 400 millió forint áll rendelkezésre, tehát jelentős forrás jut a szakmai tartalom kidolgozására, ami meghatározza a következő évek eredményességét. Úgy vélte, óriási szükség van olyan tudományos terekre, amelyek az iskolákban nincsenek, mert ezekkel lehet jóval közelebb hozni a gyerekeket a természettudományos ágakhoz.

Zugor Zsuzsanna megemlítette, hogy tíz különböző tematikus programsorozatot dolgoztak már ki a kémia, a fizika, a matematika, a  biológia és az alkalmazott természettudomány területén.

Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja kiemelte, hogy több mint húsz kollégájuk vesz részt a tananyagok kidolgozásában. Megemlítette, hogy szívügyük a műszaki és a természettudományos terület, és továbbra is azt gondolják, ezekkel "nem lehet elég korán megfertőzni" az általános- és középiskolásokat.

Domokos Tamás, az Echo Network stratégiai igazgatója elmondta, hogy a Titkok HázaTudományos Élményközpont fő célja az élménypedagógiai programkínálat bővítése, amelyhez a szükséges innovatív oktatástechnikai és demonstrációs eszközöket már beszerezték. Kialakítottak továbbá egy nagyobb oktató-előadó termet, valamint öt kisebb tematikus labort, azokhoz kapcsolódó raktárt, valamint egy oktatói szobát.

A sajtóanyag szerint a foglalkozások között lesz szakkör, klub, műhely, kihelyezett természettudományos óra, vetélkedő, verseny és napközis tábor is. A tervek szerint az élményközpont havonta átlagosan 430 diákkal ismerteti meg a természettudományokat 21. századi környezetben.

Legolvasottabb cikkeink