• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új ítélet a tarnabodi csecsemőhalál-perben

Regionális hírek 2018.05.04 Forrás: MTI
Új ítélet a tarnabodi csecsemőhalál-perben

Új eljárásban pénzbüntetésre ítélték a tarnabodi csecsemő halálában vétkesnek talált orvosokat. Az ítélet nem jogerős.

Miután az Egri Törvényszék 2016-ban hatályon kívül helyezte az Egri Járásbíróság korábbi ítéletét a tarnabodi csecsemőhalál miatti büntetőperben, új eljárás indult, és pénteken elsőfokú ítéletet hirdettek. A bíróság mindkét vádlott büntetőjogi felelősségét megállapította és az orvosokat pénzbüntetéssel sújtotta - közölte az Egri Törvényszék sajtóosztálya.

Az Egri Járásbíróság a megismételt eljárásban dr. Sz. E. M. elsőrendű vádlottat foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt 450 ezer, míg Dr. G. G. másodrendű rendű vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta ugyanezen bűncselekményért.

Az elsőfokú bíróság megállapította: a 2013. január 6-án elhunyt, többször betegeskedő hathónapos lánygyermeket szülei már január 3-án elvitték orvoshoz, antibiotikumos kezelést kapott, így jobban lett. Január 5-én a késő esti órákban a gyermeknek 41 fokos láza volt, a nagymama telefonos hívására az ügyeletben lévő orvos, az elsőrendű vádlott mindössze telefonon adott tanácsot.

A közlés szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a lázas gyermek ellátásánál kimondja, hogy 6 hónapos korig 39 vagy annál magasabb láz esetén a csecsemőt kötelező gyermekgyógyász szakorvosi vizsgálatra vagy szakintézetbe utalni. Az elsőrendű rendű vádlott megszegte ezen kötelezettségét. 

A gyermek állapota az éjszaka folyamán nem javult, ezért a család a csecsemőt az egri Markhot Ferenc Kórház sürgősségi osztályára, majd gyermekosztályára vitte. Az eljárás során nem derült ki, hogy a gyermekosztályon miért nem fogadták a kisbabát. Ezt követően a szülők az Agria Ügyelet Kft. egri ügyeletére vitték a gyermeket, ahol a másodrendű vádlott ügyeletes orvos megvizsgálta a sértettet, neki lázcsillapító injekciót adott, illetve úgynevezett Tragens nyomáspróbát is végzett. 

A szülők felhívták a figyelmet a gyermek karján és a köldöke alatt található pöttyökre is. Ezt követően az orvos a családot hazaküldte. A kislány állapota a hajnali órákban tovább romlott. A gyermeket azonnal a kórházba utalták, ám ott az azonnali ellátás ellenére 12.30 órakor agyhártyagyulladásban elhunyt.

A járásbíróság megállapította: az elsőrendű vádlott a sértett nagymamájától kapott adatok alapján megszegte foglalkozásának szakmai szabályát, amikor a közölt lázérték és az életkor tudatában nem intézkedett a beteg felvételéről és beszállításáról a gyermekosztályra. 

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész, valamint az elsőrendű vádlott a fellebbezés bejelentésére három nap gondolkodási időt kapott, a másodrendű vádlott felmentés érdekében fellebbezett.

A korábbi, az Egri Törvényszék által másodfokon hatályon kívül helyezett ítéletében az elsőfokú bíróság dr. Sz. E. M-et 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, míg dr. G. G. -t a bűncselekmény vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Legolvasottabb cikkeink