• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Válaszol a miskolci GYEK korábbi vezetője

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Prof. dr. Barkai László szerint az összehangolt betegellátó, oktató és tudományos munka nem folytatható modellértékű módon.

Kéréssel fordult szerkesztőségünkhöz a miskolci Velkey László Gyermekegészségügyi Központ korábbi vezetője, prof. dr. Barkai László a Weborvosban január 5-én megjelent “Reagált a miskolci szuperkórház főigazgatója" című hírrel kapcsolatban, és az alábbi válasz közlését kérte:

„Köztudott, hogy Tiba Sándor dr., mint néhány hónapja megbízott főigazgató olyan megállapításra jutott, miszerint – és azt le is írta - „az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatában a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, mint önálló szervezeti egység nem található", és erre hivatkozva a 40 éve fennálló GYEK intézetvezető főorvosának 2020-ig tartó kinevezése ellenére az intézetvezetői pozíciót egyik napról a másikra megszüntette (átszervezte – sic!).

Ezt megelőzően Tiba Sándor a törvényi akadályokat figyelmen kívül hagyva, 2017. 09. 20-ra egy ún. szavazást rendelt el a GYEK-ben egy 3 tagú jogilag értelmezhetetlen testület kialakítása céljából, melynek törvénysértő módszerére írásban figyelmeztettem. A szavazás szabálytalansága, törvénytelensége ellen a helyszínen is felléptem majd tájékoztattam a jelen lévőket, hogy személyemet a folyamatból kivonom, így rám senki sem szavazhat. Utóbbi körülményt Tiba dr. kihagyta a reagálásából… Mindezek ellenére a jelen lévő Pap Tibor dr. a törvénytelen szavazást lebonyolította, de annak eredményéről az érintetteket és a jelen lévőket nem tájékoztatta, többek megdöbbenésére a szavazatokat elvitte. A szavazás annyira volt „demokratikus", hogy a szavazásról a jogosultakat csupán egy nappal korábban értesítették, nem volt jelölő, szavazatszedő, számláló bizottság, vagy azt helyettesítő, hitelesítő személy, nem volt szavazatszámlálás, a szavazatokat a helyszínről mindenféle tájékoztatás nélkül elvitték, majd 2017. 09. 25-én értesítettek pl. engem arról, hogy a 2017. 09. 26-i főorvosi értekezleten fogja Tiba doktor bejelenteni a szavazás eredményét. Az eljárás tehát, melyre Tiba úr hivatkozik, a legelemibb előírásoknak sem felelt meg.

A megbízott igazgató cselekedeteinek egyenes és szomorú következménye azonban az, hogy az egyes gyermekosztályok összehangolt betegellátó, oktató és tudományos munkája nem folytatható tovább a korábbi évtizedek alatt kialakított, elismert és országosan modellértékűnek tartott formában. A GYEK - intézetként nem létezvén - versenyképessége, elismertsége így természetszerűleg leromlik. Az ismertetett irracionális helyzet és annak negatív következményei egy felelős szakmai vezető számára vállalhatatlanok, ezért, mint már a médiából is ismert úgy döntöttem, hogy mindehhez nem kívánom nevemet adni és távozok kórházból.

Felmerül azonban a kérdés, hogy ez a folyamat használ-e a gyermekegészségügyi ellátásnak, a képzés- továbbképzés színvonalának, akkreditációjának, országos megítélésének, vajon emeli-e a szakmai-tudományos munka minőségét, elismertségét a GYEK-ben és a megyei kórházban? Ami a legfontosabb, vajon Tiba dr. lépései a nyugalmat, megbízhatóságot sugározzák-e az itt élő betegek, a lakosság felé? Ezeket a kérdéseket nem nekem kell megválaszolni, hiszen mindenki saját maga meg tudja azokat ítélni."

Legolvasottabb cikkeink