• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Világhírű indiai sebész műtött az egyetemen

Regionális hírek 2018.06.01 Forrás: Unideb.hu
Világhírű indiai sebész műtött az egyetemen

Járt már Romániában és Bulgáriában, de egyedülálló műtéti technikáját élőben először Magyarországon mutatta be.

A világ egyik legjobb endoszkópos sebésze végzett interaktív, élőben közvetített bemutatóműtéteket a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját. Az indiai Shailesh Puntambekar Európában most először ismertette egyedülálló technikáját - számolt be róla az egyetem honlapja.

- A 21. századi nőgyógyászati onkológiai tankönyvekben biztosan olvashatjuk majd Shailesh Puntambekar nevét. A professzor arról híres, hogy a legbonyolultabb műtéteket is nagyon gyorsan el tudja végezni, amellett hogy nagy biztonsággal alkalmazza a laparoszkópiás technikát – nyilatkozta az unideb.hu-nak Póka Róbert igazgató az indiai vendégprofesszorról.

A szakember Dilip Vasant Kale nőgyógyász professzorral együtt Indiából, a Savitribai Phule Pune University-ről érkezett négynapos szakmai látogatásra a Debreceni Egyetemre.

A neves sebész május 30-án két nőgyógyászati onkológiai laparoszkópos műtétet hajtott végre a klinikaigazgatóval közösen a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A beavatkozásokat az élő videó-közvetítésnek köszönhetően interaktív módon lehetett figyelemmel kísérni a klinika tantermében.

- Ennek az endoszkópos műtétnek egy speciális koreográfiáját dolgozta ki Puntambekar professzor, amit most részletesen demonstrált a műtőben. Rendkívüli volt az, hogy élőben közvetítve, lépésről lépésre nyomon tudtuk követni a beavatkozásokat, és látni azt, hogyan reagálja le az előre nem látható körülményeket – fogalmazott Póka Róbert, akinek az indiai szakember megtanította sajátos módszerét.

A klinikaigazgató szerint egy ilyen bemutatóműtét olyan, mintha egy filmet képkockáról képkockára néznénk meg, ami rendkívül hasznos a szemléletformálás szempontjából.

A Debreceni Egyetem női klinikáján a laparoszkópos méheltávolítás technológiáját 2014-ben vezették be, napjainkban pedig már a bonyolultabb nőgyógyászati daganatok miatt végzett műtétek esetében is egyre gyakrabban alkalmazzák ezt a módszert.

- Az elmúlt négy évben nulláról 30 százalékra emelkedett a technológia alkalmazási aránya ezen a területen, a nem daganatos elváltozások miatt végzett műtétek többségét pedig már laparoszkópiás módszerrel végeztük. Óriási fejlődés történt tehát, de van még mit tanulnunk, ehhez a világhírű indiai szaktekintélyek jelentős módon járultak hozzá – tájékoztatott a professzor.

Az vendégeket egyébként lenyűgözte a Debreceni Egyetem nagysága és a klinikán zajló professzionális munka. Shailesh Puntambekar az unideb.hu kérdésére elmondta: nagyon érdekli a Közép-kelet-európai régió, ezért is érkezett hazánkba. Járt már Romániában és Bulgáriában, de egyedülálló műtéti technikáját élőben először Magyarországon, a Debreceni Egyetemen mutatta be.

- Hiszek abban, hogy a megszerzett tudást tovább kell adni, és ez ma már a modern technikának köszönhetően sokkal könnyebb, mint annak idején. Azzal, hogy a Debreceni Egyetem neves professzorának, Póka Róbertnek taníthattam meg a módszerem, olyan mintha megdupláztam volna a tudásomat – mondta a világhírű szakember.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink