• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

   KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

  • Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

   Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

  • Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

   Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

A transzplantáció alapfogalmai

Szervátültetés 2012.09.16 08:37

A transzplantáció magyar fordítása (átültetés) pontosan fejezi ki azt, mit jelent ez a fogalom.

A transzplantáció magyar fordítása (átültetés) közelebbről meghatározva azt jelenti, hogy szövetet vagy sejtet az eredeti helyéről eltávolítunk és életképességének megőrzése mellett vagy a szervezet más helyére vagy egy másik szervezetbe helyezzük át műtéti úton.

Ha az átültetés az adott szervezeten belül történik autotranszplantációról, ha az eltávolított szövetet vagy sejtet másik szervezetbe ültetjük át homotranszplantációról, ha az átültetés különböző fajok között történik, heterotranszplantációról beszélünk. Autotranszplantáció pl. a kiirtott nyelőcső gyomorral vagy vastagbéllel történő pótlása, homotranszplantáció (allotranszplantáció) emberből emberbe történő szövet vagy szervátültetés, heterotranszplantáció (xenotranszplantáció) különböző fajok között történő átültetés (pl. majomvese átültetése emberbe vagy sertésbe.)

Azt a szervezetet, egyént, akiből a sejt, a szövet  vagy szerv eltávolítása történik donornak nevezzük (donatio=adományozás), akibe az átültetés történik a recipiens (recipe=befogadni). Az átültetett szövet, szerv származhat élő donorból (vese, vér, csontvelő, hasnyálmirigy-, bél-, máj-szegment, tüdőlebeny), vagy az agyhalál állapotában lévő halottból, cadaverből (szív, máj, vese, tüdő, hasnyálmirigy). Átültethetünk sejteket (pl. őssejt, csontvelő), szövetet vagy szöveteket  (ín, csont, bőr, szaruhártya, szívbillentyű), szerveket (vese, szív, máj, tüdő, hasnyálmirigy), vagy szerv szegmenteket, szervrészleteket (máj, hasnyálmirigy, vékonybél).

Az átültetés történhet a megbetegedett vagy elpusztult és eltávolított szerv helyére (máj, szív, tüdő), ekkor ortotopikus transzplantáció történik, vagy más helyre (vese, hasnyálmirigy), amikor heterotopikus transzplantációról beszélünk.

A transzplantáció akkor indokolt, ha valamely életfontos szerv betegség vagy sérülés miatt elvesztette működőképességét vagy egy életfontos funkcióját, és azt mesterséges úton nem, vagy csak átmenetileg lehet pótolni. Ez alól kivételt képez a hasnyálmirigy átültetés, mely az úgynevezett 1. típusú cukorbetegségben sikeressége esetén lényegesen jobb életminőséget nyújt, valamint a szövetátültetések jelentős része (szaruhártya, csont, ín). Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy a sikeres szövet vagy szervátültetés lényegesen jobb rehabilitációt és életminőséget biztosít, mint bármelyik más megoldás. Tovább az összeállításhoz

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink