• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

A transzplantáció alapfogalmai

Szervátültetés 2012.09.16 08:37

A transzplantáció magyar fordítása (átültetés) pontosan fejezi ki azt, mit jelent ez a fogalom.

A transzplantáció magyar fordítása (átültetés) közelebbről meghatározva azt jelenti, hogy szövetet vagy sejtet az eredeti helyéről eltávolítunk és életképességének megőrzése mellett vagy a szervezet más helyére vagy egy másik szervezetbe helyezzük át műtéti úton.

Ha az átültetés az adott szervezeten belül történik autotranszplantációról, ha az eltávolított szövetet vagy sejtet másik szervezetbe ültetjük át homotranszplantációról, ha az átültetés különböző fajok között történik, heterotranszplantációról beszélünk. Autotranszplantáció pl. a kiirtott nyelőcső gyomorral vagy vastagbéllel történő pótlása, homotranszplantáció (allotranszplantáció) emberből emberbe történő szövet vagy szervátültetés, heterotranszplantáció (xenotranszplantáció) különböző fajok között történő átültetés (pl. majomvese átültetése emberbe vagy sertésbe.)

Azt a szervezetet, egyént, akiből a sejt, a szövet  vagy szerv eltávolítása történik donornak nevezzük (donatio=adományozás), akibe az átültetés történik a recipiens (recipe=befogadni). Az átültetett szövet, szerv származhat élő donorból (vese, vér, csontvelő, hasnyálmirigy-, bél-, máj-szegment, tüdőlebeny), vagy az agyhalál állapotában lévő halottból, cadaverből (szív, máj, vese, tüdő, hasnyálmirigy). Átültethetünk sejteket (pl. őssejt, csontvelő), szövetet vagy szöveteket  (ín, csont, bőr, szaruhártya, szívbillentyű), szerveket (vese, szív, máj, tüdő, hasnyálmirigy), vagy szerv szegmenteket, szervrészleteket (máj, hasnyálmirigy, vékonybél).

Az átültetés történhet a megbetegedett vagy elpusztult és eltávolított szerv helyére (máj, szív, tüdő), ekkor ortotopikus transzplantáció történik, vagy más helyre (vese, hasnyálmirigy), amikor heterotopikus transzplantációról beszélünk.

A transzplantáció akkor indokolt, ha valamely életfontos szerv betegség vagy sérülés miatt elvesztette működőképességét vagy egy életfontos funkcióját, és azt mesterséges úton nem, vagy csak átmenetileg lehet pótolni. Ez alól kivételt képez a hasnyálmirigy átültetés, mely az úgynevezett 1. típusú cukorbetegségben sikeressége esetén lényegesen jobb életminőséget nyújt, valamint a szövetátültetések jelentős része (szaruhártya, csont, ín). Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy a sikeres szövet vagy szervátültetés lényegesen jobb rehabilitációt és életminőséget biztosít, mint bármelyik más megoldás. Tovább az összeállításhoz

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink