• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

   Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

  • Útmutatókat várnak egy kemény év után

   Útmutatókat várnak egy kemény év után

  • Szükség van az alapellátás átrendezésére

   Szükség van az alapellátás átrendezésére

 • kanyaró
  • Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

   Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

  • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

   Kanyaró: újabb áldozat Romániában

  • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

   Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

 • bérrendezés
  • Egyre több pénz üti a markunkat

   Egyre több pénz üti a markunkat

  • Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

   Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

  • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

   Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

A transzplantáció alapfogalmai

Szervátültetés 2012.09.16 08:37

A transzplantáció magyar fordítása (átültetés) pontosan fejezi ki azt, mit jelent ez a fogalom.

A transzplantáció magyar fordítása (átültetés) közelebbről meghatározva azt jelenti, hogy szövetet vagy sejtet az eredeti helyéről eltávolítunk és életképességének megőrzése mellett vagy a szervezet más helyére vagy egy másik szervezetbe helyezzük át műtéti úton.

Ha az átültetés az adott szervezeten belül történik autotranszplantációról, ha az eltávolított szövetet vagy sejtet másik szervezetbe ültetjük át homotranszplantációról, ha az átültetés különböző fajok között történik, heterotranszplantációról beszélünk. Autotranszplantáció pl. a kiirtott nyelőcső gyomorral vagy vastagbéllel történő pótlása, homotranszplantáció (allotranszplantáció) emberből emberbe történő szövet vagy szervátültetés, heterotranszplantáció (xenotranszplantáció) különböző fajok között történő átültetés (pl. majomvese átültetése emberbe vagy sertésbe.)

Azt a szervezetet, egyént, akiből a sejt, a szövet  vagy szerv eltávolítása történik donornak nevezzük (donatio=adományozás), akibe az átültetés történik a recipiens (recipe=befogadni). Az átültetett szövet, szerv származhat élő donorból (vese, vér, csontvelő, hasnyálmirigy-, bél-, máj-szegment, tüdőlebeny), vagy az agyhalál állapotában lévő halottból, cadaverből (szív, máj, vese, tüdő, hasnyálmirigy). Átültethetünk sejteket (pl. őssejt, csontvelő), szövetet vagy szöveteket  (ín, csont, bőr, szaruhártya, szívbillentyű), szerveket (vese, szív, máj, tüdő, hasnyálmirigy), vagy szerv szegmenteket, szervrészleteket (máj, hasnyálmirigy, vékonybél).

Az átültetés történhet a megbetegedett vagy elpusztult és eltávolított szerv helyére (máj, szív, tüdő), ekkor ortotopikus transzplantáció történik, vagy más helyre (vese, hasnyálmirigy), amikor heterotopikus transzplantációról beszélünk.

A transzplantáció akkor indokolt, ha valamely életfontos szerv betegség vagy sérülés miatt elvesztette működőképességét vagy egy életfontos funkcióját, és azt mesterséges úton nem, vagy csak átmenetileg lehet pótolni. Ez alól kivételt képez a hasnyálmirigy átültetés, mely az úgynevezett 1. típusú cukorbetegségben sikeressége esetén lényegesen jobb életminőséget nyújt, valamint a szövetátültetések jelentős része (szaruhártya, csont, ín). Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy a sikeres szövet vagy szervátültetés lényegesen jobb rehabilitációt és életminőséget biztosít, mint bármelyik más megoldás. Tovább az összeállításhoz

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink