• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Együttműködés az Eurotransplanttal

Szervátültetés 2012.09.16 09:57

Nemzeti várólista, közös donorbázis az egyensúly elve alapján.

2012. május elején adta hírül a hazai sajtó, hogy először kapott külföldről felnőtt donorszívet egy magyar beteg, az Eurotransplanthoz 2012. január 1-én történt részleges csatlakozásunk eredményeként. Ekkor hozták nyilvánosságra azt a hírt is, hogy az együttműködésnek köszönhetően azokban a napokban egy 8 éves kislány is új vesét kaphatott a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján, ő már egy éve várt (hiába) a transzplantációs listán. Az Eurotransplanthoz való csatlakozás következtében az év első felében megduplázódott a hazai szívátültetések száma, négy felnőtt és két gyermek életét mentette meg a külföldről érkezett szív, az első „újszíves" páciens februárban egy 8 éves kislány volt.

Mint ismeretes, 2011 novemberében írtuk alá az előzetes együttműködési megállapodást, amelynek értelmében 2012. január 1-jétől, egy egyéves átmeneti időszakban a speciális magyar betegek kerülnek fel az Eurotransplant International Foundation várólistájára. Ezek a speciális betegek: a halaszthatatlan sürgősségű vese-, szív- és májátültetésre váró betegek, a hiperimmunizált vesebetegek, illetve a szervátültetésre váró – az Eurotransplant International Foundation kézikönyvében definiáltak szerinti gyermek betegek.

Ez az előzetes együttműködési megállapodás egy alkalommal, egy éves periódussal meghosszabbítható, a későbbiek során az Eurotransplant International Foundation szervezetének esetleges teljes jogú tagjaként – valamennyi szervátültetésre szoruló magyar beteg érzékelhetné az együttműködés előnyeit. Ekkor az összes hazai várólistán lévő, körülbelül 1000 várakozó beteg egyszerre felkerül Magyarországról a közös listákra.

Az egyensúly azonban meglesz, mert ha mondjuk mi kapunk egy vesét egy gyermek számára, akkor a következő magyar, azonos vércsoportú vesét vissza kell adnunk. Ha Ausztriától kaptuk, akkor Ausztriának, ha Szlovéniától, akkor Szlovéniának – mondta el a csatlakozáskor Dr. Langer Róbert professzor, a SE Transzplantációs Klinika főigazgatója. A közös lista csak a várakozókra vonatkozik, csupán azért mert nekem több érzékenyítettebb betegem van, nem fogok tudni többet transzplantálni, csak a megfelelő beteg kapja meg a megfelelő szervet. Tehát nem idő alapján készül a közös várólista. Nemzeti várólisták vannak, a nemzeti várólistákat viszont a közös donorbázisból tudják eloszatni, az egyensúly elve alapján

Az együttműködés lényege és részletei

A folytatás ígérete

Tovább az összeállításhoz

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink