• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

   KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

  • Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

   Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

  • Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

   Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

Együttműködés az Eurotransplanttal

Szervátültetés 2012.09.16 09:57

Nemzeti várólista, közös donorbázis az egyensúly elve alapján.

2012. május elején adta hírül a hazai sajtó, hogy először kapott külföldről felnőtt donorszívet egy magyar beteg, az Eurotransplanthoz 2012. január 1-én történt részleges csatlakozásunk eredményeként. Ekkor hozták nyilvánosságra azt a hírt is, hogy az együttműködésnek köszönhetően azokban a napokban egy 8 éves kislány is új vesét kaphatott a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján, ő már egy éve várt (hiába) a transzplantációs listán. Az Eurotransplanthoz való csatlakozás következtében az év első felében megduplázódott a hazai szívátültetések száma, négy felnőtt és két gyermek életét mentette meg a külföldről érkezett szív, az első „újszíves" páciens februárban egy 8 éves kislány volt.

Mint ismeretes, 2011 novemberében írtuk alá az előzetes együttműködési megállapodást, amelynek értelmében 2012. január 1-jétől, egy egyéves átmeneti időszakban a speciális magyar betegek kerülnek fel az Eurotransplant International Foundation várólistájára. Ezek a speciális betegek: a halaszthatatlan sürgősségű vese-, szív- és májátültetésre váró betegek, a hiperimmunizált vesebetegek, illetve a szervátültetésre váró – az Eurotransplant International Foundation kézikönyvében definiáltak szerinti gyermek betegek.

Ez az előzetes együttműködési megállapodás egy alkalommal, egy éves periódussal meghosszabbítható, a későbbiek során az Eurotransplant International Foundation szervezetének esetleges teljes jogú tagjaként – valamennyi szervátültetésre szoruló magyar beteg érzékelhetné az együttműködés előnyeit. Ekkor az összes hazai várólistán lévő, körülbelül 1000 várakozó beteg egyszerre felkerül Magyarországról a közös listákra.

Az egyensúly azonban meglesz, mert ha mondjuk mi kapunk egy vesét egy gyermek számára, akkor a következő magyar, azonos vércsoportú vesét vissza kell adnunk. Ha Ausztriától kaptuk, akkor Ausztriának, ha Szlovéniától, akkor Szlovéniának – mondta el a csatlakozáskor Dr. Langer Róbert professzor, a SE Transzplantációs Klinika főigazgatója. A közös lista csak a várakozókra vonatkozik, csupán azért mert nekem több érzékenyítettebb betegem van, nem fogok tudni többet transzplantálni, csak a megfelelő beteg kapja meg a megfelelő szervet. Tehát nem idő alapján készül a közös várólista. Nemzeti várólisták vannak, a nemzeti várólistákat viszont a közös donorbázisból tudják eloszatni, az egyensúly elve alapján

Az együttműködés lényege és részletei

A folytatás ígérete

Tovább az összeállításhoz

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink