• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

   Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

  • Útmutatókat várnak egy kemény év után

   Útmutatókat várnak egy kemény év után

  • Szükség van az alapellátás átrendezésére

   Szükség van az alapellátás átrendezésére

 • kanyaró
  • Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

   Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

  • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

   Kanyaró: újabb áldozat Romániában

  • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

   Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

 • bérrendezés
  • Egyre több pénz üti a markunkat

   Egyre több pénz üti a markunkat

  • Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

   Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

  • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

   Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

Tizenhat év, száz tüdőátültetés

Szervátültetés 2012.09.16 09:19

Az orvosok rajtra készen várják, hogy végre hazatelepítsék a transzplantációt Bécsből.

Tizenhat éve végeznek magyar betegeken tüdőátültetést Bécsben. Ez idő alatt százra tehető azoknak a betegeknek a száma, akik új tüdőt, és ezzel jobb életminőséget, sőt: életet nyertek. A transzplantáción átesettek ötéves túlélési aránya meghaladja a 70 százalékot, ami általában véve is jó transzplantációs eredmény.
Jelenleg évente átlagosan tíz átültetést hajtanak végre, ám ha elindulna végre a még 2010 őszén beharangozott hazai a program és a várólistát is feltöltenék, akkor többen áteshetnének az életmentő beavatkozáson.

Mint dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet mellkassebésze – aki a Bécsi Egyetem Mellkassebészeti Tanszékén tüdőtranszplantációkat is végez – állítja, szívmelengető dolog lenne hazahozni Bécsből a tüdőátültetést. Az évek során Bécsben, a világ egyik legnagyobb centrumában olyan magyar orvos team tanulta ki az átültetés tudományát, amely itthon megfelelő tárgyi feltételek mellett gond nélkül folytathatná a beavatkozást. A team tagja például a kiváló tüdőgyógyász, dr. Czebe Krisztina, a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság elnöke, aki éveken át a csapat tagja volt Bécsben. A beavatkozáshoz két képzett sebész kell, míg a betegek előkészítését és utógondozását a pulmonológusok végzik. Fontos szereplő az altatóorvos és lényeges a műtét utáni közvetlen posztoperatív gondozás, ami az intenzív osztályokon történik.

A Bécsi Egyetemen évente száz beültetést végeznek, míg hazánkban nyilván jóval alacsonyabb lenne a beavatkozások száma, évente tizenöt-húsz átültetést lehetne végrehajtani – de ezért már érdemes itthon centrumot létrehozni. A világon ugyanis a legtöbb centrum ekkora esetszámmal működik, tehát ez nem magyar specialitás lenne.

Szakmai becslések szerint egy tízmilliós lakosú, fejlett egészségüggyel rendelkező országban mintegy hetven ember szorul tüdőátültetésre évente. Ugyanakkor ezek a betegek egyelőre hiányoznak a várólistáról, jóval kevesebben vannak rajta. Hogy mi áll ennek hátterében? Több, összetett okra vezethető vissza, de egy biztos, a tüdőgyógyász szakma kezében van az a lehetőség, hogy a várólista bizottsághoz küldjék a betegeket, és a grémium az átültetés mellett döntsön.

Jelenleg aki a várólistán van, azt megoperálják Bécsben. Mivel nagyon alacsony a szám, megfogalmazódott, hogy tüdőexportőrök vagyunk. Rényi doktor határozottan állítja, hogy senki elől nem veszik el a lehetőséget, csupán nem hagyják, hogy elvesszen a más ember életét megmentő magyar tüdő. Mint mondja, ha a magyar listán lenne hetven beteg, akkor fel is tudnák használni a donortüdőket.

A helyzeten tehát szakmai összefogás és a transzplantáció hazatelepítése segítene. Régi álom válna valóra, hiszen már több évtizede felvetődött az ötlet, legelőször Kulka Frigyes professzor foglalkozott a témával, majd hosszú csend után Vadász Pál mellkassebész professzor és csapata tanulmányozta a Bécsi Egyetemen Klepetko professzornál a beavatkozást. A hazatelepítéshez az újabb indíttatást Lang György professzor adta, aki elsőként tanulta meg kint a speciális eljárást. Egyelőre ő a mai napig kint dolgozik a Bécsi Egyetemen, ahol az egyik vezető sebésze a magyar teamnek – amely talán egyszer tényleg itthon fog átültetéseket végezni.

Tovább az összeállításhoz

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink