• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

   Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

  • Útmutatókat várnak egy kemény év után

   Útmutatókat várnak egy kemény év után

  • Szükség van az alapellátás átrendezésére

   Szükség van az alapellátás átrendezésére

 • kanyaró
  • Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

   Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

  • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

   Kanyaró: újabb áldozat Romániában

  • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

   Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

 • bérrendezés
  • Egyre több pénz üti a markunkat

   Egyre több pénz üti a markunkat

  • Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

   Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

  • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

   Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

Várólista, a beteg kiválasztása

Szervátültetés 2012.09.16 08:58

Megtévesztő az elnevezés, az átültetéseket nem a listára vétel időpontja szerint végzik.

Ha a vese már nem tud eleget tenni feladatának, veseelégtelenség alakul ki. Az élet meghosszabbításának két lehetősége van. Vagy mesterségesen, megfelelő gépekkel pótoljuk a működését (művesekezelés/hemodialízis, hashártyai /peritonealis/ dialízis) vagy élő, illetve agyhalott egyén szervezetéből eltávolított vese átültetésével helyettesítjük a betegség miatt működésképtelen szervet. Utóbbi esetben a területileg illetékes transzplantációs bizottság, – amennyiben a beteget veseátültetésre alkalmasnak tartja – a műtéti várólistára helyezi. Mennyire hatékony a 2007 júliusában megalakult várólista-bizottság munkája?

Sok félreértésre ad alkalmat a várólista kifejezés, mert az átültetések nem a listára vétel időpontja alapján történik. Minden várólistán levő beteg az átültetés szempontjából fontos adatát egy központi számítógép tárolja, és számítógépes program választja ki az adott donorhoz leginkább megfelelő recipienst. A program számításba veszi a beteg és donor vércsoportját, immuntípusát (HLA: Human Leukocita Antigén), életkorát, korábbi vírusfertőzését (CMV: CitoMegalia Vírus), várakozási idejét és még több más tényezőt is.

Ezek alapján a számítógép egy sorrendet állít fel, amitől az átültetést végző munkacsoport csak szakmai alapok alapján térhet el és az eltérés okát írásban indokolnia kell.

Ahhoz, hogy valaki fölkerüljön a várólistára, a kórkép megállapítása mellett az ellenjavallatok kizárása is szükséges, illetve a listán maradás feltételeként a bizottságok rendszeresen ellenőrzik e két követelmény fennállását. Megnőtt a végstádiumú betegek vizsgálatának jelentősége, valamint a szív- és érrendszeri gondokkal küzdőké, hiszen a koszorúér-probléma a veseátültetett egyének halálozásának vezető oka 50%-os aránnyal.

Kissé eltér a fentiektől, ha élő donorból történik az átültetés. Hazánkban élő donor lehet genetikai rokon (szülő, testvér, nagykorú gyermek) vagy úgynevezett érzelmi rokon (házastárs, élettárs, barát). Ilyen esetben alapvetően a donor egészségi állapota, a vércsoport és immuntípus alapján döntik el az átültetés elvégezhetőségét. Az élő donorból történő átültetés előnye, hogy nincs várakozási idő, a műtét tervezhető és el lehet végezni az átültetést még a veseelégtelenség végstádiumának kialakulása előtt. Fontos az is, hogy az élőből történő átültetések hosszabb megfelelő működést eredményeznek (túlélés). Bővebben: Sorrend a transzplantációs listán

Tovább az összeállításhoz

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink