• Ónodi-Szűcs
  • Kancellária nem lesz, de centralizáció igen

   Kancellária nem lesz, de centralizáció igen

  • Ónodi-Szűcs: a kórházak működtetése lesz olcsóbb

   Ónodi-Szűcs: a kórházak működtetése lesz olcsóbb

  • Még mindig az államtitkárság élén állok

   Még mindig az államtitkárság élén állok

 • influenza
  • Mire érdemes figyelni influenzajárvány idején?

   Mire érdemes figyelni influenzajárvány idején?

  • Sokáig a nyakunkon marad az influenza

   Sokáig a nyakunkon marad az influenza

  • Már országossá vált az influenzajárvány

   Már országossá vált az influenzajárvány

 • bérrendezés
  • Kancellária nem lesz, de centralizáció igen

   Kancellária nem lesz, de centralizáció igen

  • Továbbra is a bértáblák összecsúszásáról tárgyalnak

   Továbbra is a bértáblák összecsúszásáról tárgyalnak

  • Éger: nagyobb emelés kellene, hogy beérjük a V4-eket

   Éger: nagyobb emelés kellene, hogy beérjük a V4-eket

Vesetranszplantáció gyerekeknél

Szervátültetés 2012.09.16 09:23 Szerző: Fazekas Erzsébet

Újabban a korábbinál betegebb gyerekek kerülnek a művese állomásokra.

A végállapotú veseelégtelenség gyerekkorban ritka állapot - Magyarországon évi 8-12 új eset fordul elő. Kialakulásáért egyaránt felelhet örökletes (veleszületett fejlődési rendellenesség, genetikai károsodás) vagy szerzett (pl. immun-autoimmun) betegség. Érintett lehet csecsemő is, bár általában a serdülőkor idejére lesz - az addig valamelyest még kompenzálni képes - vese működése végképp elégtelen. Ezen állapot, az 1960-as évek közepéig, egyértelműen a beteg korai halálát jelentette. A fejlett országokban a 70-es évek elejétől induló gyerek-nephrológiai centrumokban a vesepótló kezelés különféle módozatainak bevezetésével egyre jobb eredmények születtek a kicsik életben tartása és szociális rehabilitációja terén.

A hazai gyermeknephrológiai specializálódás idején történt pár heroikus próbálkozás a peritoneális dialízis bevezetése során is, ám - részben a hazai ipar technikai fejletlensége, részben a Nyugatról importálható felszerelés nagy költségei miatt, átmeneti sikerrel járó esetek után - csak a 80-as évek közepétől nyílt lehetőség a hemo- (HD), majd a peritoneális dialízis (PD) rendszerszerű bevezetésére. Elsőként Szegeden (1980), majd Budapesten (1985) és a többi vidéki centrumban (Debrecen, Miskolc, Pécs) indult gyerek-művesekezelés. Az állomások gyorsan megteltek. Eleinte csak HD-re volt lehetőség, a hasűri PD „gyerekcipőben" járt, hiányzott hozzá a korszerű, biztonságos felszerelés.

A gyermekkori veseátültetés (NTx) – néhány alkalomszerű próbálkozást követően – szintén ekkoriban vált rendszeres eljárássá. Bár a dialízálás indulását követően volt néhány sikeres gyermek-veseátültetés, az új, frissen diagnosztizált betegek száma folyamatosan meghaladta az átültetettekét, így a művese állomások hosszú ideig telt házzal működtek. Pedig ez a kezelés a gyerek testi-szellemi fejlődése szempontjából sem optimális. A dialízisen töltött idővel arányosan nő a szív-érrendszeri megbetegedések kockázata. Ez felnőttnél is súlyos probléma, kicsinél hatványozottan az. Több - gyerekkora óta dializált - fiatal felnőtt vesztette életét súlyos érelmeszesedés, hirtelen szívhalál miatt. Ezért is került egyre inkább előtérbe a korai átültetés (a nemzetközi gyakorlatban a 90-es évek közepétől) – ennek a szemléleti váltásnak következtében külföldön, a korszerű, nagy kapacitású gyermek-művese állomások akkoriban már alig kezeltek beteget, ui. rövid időn belül megtörtént az átültetés.

A 2000-es évek elejétől kezdve hazánkban is egyre jobban érvényesül ez a tendencia, az újonnan kezelésre felvettek számát kezdte meghaladni az átültetés. Ezt segíti, hogy a transzplantációs centrumok próbálják indítani, fejleszteni, népszerűsíteni az élődonoros programokat.

Nephrológus szakértők szerint újabban a korábbinál betegebb gyerekek kerülnek a művese állomásokra, említik például azokat a fiatalokat, akik az átültetésnél vizsgált antigénekkel szembeni túlérzékenység miatt veseriadókor nem jöhetnek szóba, vagy akiknél a beültetett vese serdülő-, fiatal felnőttkorra - az alapbetegsége kiújulása, esetleg a krónikus kilökődés miatt - tönkrement. Adott csoportnál már több kísérő betegség állhat fenn (cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívelégtelenség). Számukra hozhat nagy áttörést az Eurotransplanthoz való csatlakozás, hangsúlyozzák a szakértők. Jóval könnyebb ui. donorra találni, ha szélesebb körből lehet meríteni.

Hazánkban évente mintegy 15 gyereknél van szüksége új vesére.

Gyermekkori transzplantáció számokban
Az OVSZ Szervkoordinációs Iroda  statisztikai összesítése szerint 2011-ben 9 vese-, 3 máj-, 1 szív-, és 1 tüdőátültetést, azaz összesen 14 transzplantációs beavatkozást végeztek 18 évesnél fiatalabb betegnél. 2010-ben ez a szám az azévi 5 szívátültetés okán 20, míg 2009-ben 16 volt. 2008-ban 19, 2007-ben 12 gyermek-transzplantációs beavatkozásra került sor, 2006-ban 26 ilyen műtétet végeztek. A hullámzó statisztika ellenére a gyermek-veseátültetések száma 2008 óta változatlan.

Tovább az összeállításhoz

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink