• Pollen
  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

   Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

 • utazás
  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH)

Urológia - szakmai Forrás: Weborvos Szerző:

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) előrehaladása az életkorral nő, nagyban befolyásolja a férfiak egészségi állapotát és életminőségét.

A benignus prosztata hyperplasia elsődleges androgenikus stimulátora a dihidrotesztoszteron (DHT). A szervezetben DHT a tesztoszteronból alakul ki az 1-es és 2-es típusú 5α-reduktáz isoenzimek katalizációs reakciója során.


A BPH a férfiak egyik leggyakoribb, progresszív megbetegedése, mely jelentősen befolyásolja a beteg életminőségét(QoL). Egy idősödő népesség esetében, a BPH az egészségügyi forrásokra is várhatóan növekvő terhet ró. Skóciában és Hollandiában végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a BPH prevalenciája a 40 év körüli férfiak esetében tapasztalt 14%-ról, 60 éves korra 43%-ra emelkedett. Az adott populációtól függően Európában, a közepesen súlyos és súlyos BPH előfordulása 14% és 30% között mozog.


A BPH egyik jellemzője az alsó húgyúti (LUTS) tünetek megjelenése; ez lehet többek között gyengébb vizeletáramlás, nocturia és gyakori vizeletürítés.


A BPH progresszióját jelzi többek között a prosztata folyamatos növekedése, mely egyre nagyobb mértékű vizeletürítési problémákat (nehezített vizeletürítés, esetenként a vizelet teljes elakadása) okozhat, azaz egyre súlyosabb LUTS-ot.


A prosztata térfogata és a laboratóriumi vizsgálat során meghatározott PSA – szint (prosztata szérum antigén) egyértelműen jelezheti a betegség progresszióját.

Idővel a prosztata megnagyobbodás súlyos szövődmények kialakulásához vezethet. Az (AUR) akut vizeletrekedés az egyik olyan –a beteg számára drámai módon kialakuló- szövődmény, mely sürgős kórházi ellátást igényelhet.


Az AUR kialakulásának fő kockázati tényezői és a BPH-val összefüggően szükségessé váló prosztata műtéti beavatkozáshoz vezető okok szoros kapcsoltban vannak a beteg korával és a tünetek folyamatos progressziójával (pl. a LUTS rosszabbodása). A PSA magas kiindulási értéke is fokozott kockázatot jelenthet a betegség későbbi lefolyása során kialakuló az AUR-ra és a BPH okozta sebészeti beavatkozásra.


A LUTS gyakori előfordulása ellenére, az 50 év feletti férfiak közül a legtöbben a tünetek kialakulásakor nem fordulnak orvoshoz, és így időben megkezdett, korszerű gyógyszeres kezelésben sem részesülnek.


A BPH szövődményei és tünetei alapvetően befolyásolják a férfiak életminőségét (QoL), az általános közérzetüket, szexuális funkcióikat és az alvást.

Egy felmérés szerint, a közepesen súlyos alsó húgyúti tünetekkel jelentkező BPH-s férfiak besorolása szerint ez az állapot olyan hatással van az életükre, mint a rák, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.


A BPH kezelése jelentős gazdasági terhet ró az egészségügyi költségvetésre.


A BPH terhe
A BPH előfordulása minden 10. életévvel növekszik; a post mortem végzett szövettani vizsgálatok azt támasztják alá, hogy a BPH előfordulása az 51-60 éves férfiaknál 50%-nál, a 71-80 év közötti férfiaknál 79% és a 81 év feletti férfiaknál 85 %. Az 50 év körüli férfiak 19%-ánál, az ennél idősebbek 30%-nál közepesen súlyos vagy súlyos LUTS-ot észleltek korábbi felmérésekben, a tünetek előfordulásának gyakorisága a korral arányosan növekszik.


Gazdasági hatások
Az átlagéletkor emelkedésével várhatóan jelentős növekedés fog mutatkozni a BPH-s férfiak számában, s ezért az egészségügyi kiadások is növekednek majd. Az előrejelzések szerint Európában 2010-re a korcsoporthoz tartozó BPH-s férfiak száma eléri a 8.1 milliót, és 2020-ra ez a szám megduplázódik, kb. 10.3 millió lesz. Ezen felül, mivel a BPH progresszív természetű betegség, az idővel szükségessé váló kezelések miatt a költségek további emelkedését fogja okozni. Az európai becslések szerint, a BPH gyógyszeres kezelésének költsége a szükségessé váló sebészeti beavatkozásokkal együtt évente € 123-458 millió.


A BPH kezelése
A BPH kezelésének célja a beteg tüneteinek hosszútávú enyhítése, az életminőség (QoL) javítása és súlyos másodlagos állapotok kialakulásának megszüntetése vagy megelőzése. A lehetőségek az inaktív kezeléstől (,figyelő várakozás’) a gyógyszeres terápián át, a sebészeti beavatkozásig terjednek.


1. „Figyelő várakozás" módszer
A ’figyelő várakozás’ módszere azt jelenti, hogy a betegeket a kezelőorvos folyamatos megfigyelés alatt tartja, de a beteg nem kap aktív BPH kezelést addig, amíg a tünetei annyira nem fokozódnak, hogy kezelésre volna szükség. Ez a megközelítés alapvetően olyan férfiaknál alkalmazható, akiknek csak enyhe tüneteik vannak (IPSS 0–7).

2. Pharmakoterápia
A BPH betegség gyógyításában, két fő gyógyszercsoport bizonyult hatásosnak. Az α-blokkolók (α-adrenoreceptor antagonisták) gyors tüneti enyhülést biztosítanak, azonban nem csökkentik a BPH késői, súlyos szövődményeinek kockázatát, mint pl. az AUR és a BPH-val összefüggő sebészeti beavatkozás. Az 5AR inhibitorok nem hatnak ilyen gyorsan, azonban csökkentik a prosztata térfogatát, hosszantartó tüneti enyhülést eredményeznek, és hosszú távon csökkenthetik a betegség progresszióját.


Alpha (α)-blokkolók
Az (α)-blokkolók a BPH tüneteit a simaizmok elernyedésével enyhítik, azzal, hogy szelektíven blokkolják az α-adrenoreceptorok azon típusait, melyek többek között a prosztatában, a húgyhólyag-nyaknál és a proximális (prosztata) húgyvezetékben (urethra) találhatóak.
5α-reduktáz inhibitors (5ARI)
5α-reduktáz inhibitoroknak (5ARI) specifikusan az a hatásmechanizmusa, hogy gátolják az 5α-reduktáz enzimet, mely a tesztoszteront a prosztata szövetében még aktívabban ható dihydrotestosterone-ná (DHT) alakítja át. A DHT alacsonyabbb szintje, a prosztata térfogatának csökkenését eredményezi, és így megnő a vizeletáramlás sebessége/mennyisége, ezzel egyidőben hosszú távon javul a LUTS, csökken az AUR kockázata és a BPH-val összefüggő sebészeti beavatkozások száma is.
Kombinált terápia
Az α-blokkolók és az 5ARI-k együttes alkalmazásánál összeadódik az α-blokkolók gyors tüneti enyhülést hozó hatása és az 5ARI-k hosszú távú előnyei, azaz a tünetek hosszantartó javulása, a prosztata térfogatának, az AUR kockázatának és a BPH-val kapcsolatba hozható sebészeti beavatkozás szükségességének csökkentése.


Az AUA (Amerikai Urológusok Társasága) BPH kezelésre vonatkozó irányelvei kimondják, hogy a kombinált terápia a megfelelő és hatásos kezelési mód a prosztata megnagyobbodással kísért LUTS-os betegek számára. Az MTOPS és a CombAT 4 vizsgálat eredményei alátámasztják ezt az ajánlást. Különösen a CombAT 4 eredményei demonstrálják a kombinált terápia lehetőségeit az α- blokkolóval és az 5ARI monoterápiával szemben közepesen súlyos és súlyos húgyúti tünetekkel bíró prosztata megnagyobbodásban (≥30cc) szenvedő férfiak esetében. Az észlelt, bármely monoterápiánál kedvezőbb hatásprofil már a kezelés első évében jelentkezik, és ez a javulás fenntartható 4 éven át.


2. Sebészet
Évtizedeken át a BPH gyógyításában a sebészeti beavatkozások voltak a leggyakoribbak. 1980 óta azonban Európában és az USA-ban jelentősen csökkent a sebészeti beavatkozások száma. Ez a csökkenés az új, kevésbé invazív beavatkozást igénylő és így kevesebb szövődménnyel is járó kezelési módszerek megjelenésének köszönhető. Ennek ellenére jelenleg is vannak betegek, akik számára a sebészeti beavatkozás a megfelelő kezelési mód, pl. az olyan LUTS panaszokkal élő BPH-s betegek, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre, vagy akiknek egyéb szövődményekkel kísért BPH-juk van.

3. Fitoterápia
Növényi és gyógynövény kivonatokat számos országban, igen széles körben használnak a BPH kezelésére.

BPH irányelvek
A BPH kezelés irányelveit nemzetközi szinten és az egyes országok számára is kidolgozták. Az országspecifikus irányelvek többsége az International Consultation on Benign Prostatic Hyperplasia (IC-BPH) irányelveken alapszik, melyet 2001-ben frissítettek.


A 2010-es irányelvek áttekintik a MTOPs és CombAT vizsgálatokat és a következőképpen értékelik azokat: A LUTS kezelésénél a kombinált terápia jobb javulási eredményekkel szolgál, mint az α-blokkoló vagy az 5ARI monoterápia, növekszik a Qmax, és hozzájárul a betegség progressziójának megelőzéséhez.

Legolvasottabb cikkeink