• Pollen
  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

   Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

 • utazás
  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Keménység vagy tartósság?

Urológia - szakmai Forrás: baymedinfo Szerző:

Amikor párkapcsolatról vagy szexuális együttlétről beszélünk a címben szereplő két szó többféle módon is értelmezhető.

Pontos kvantitatív mérési módszere a merevedés erősségének, időbeli hosszának vagy a szexuális élménynek nincsenek, de az orvostudomány törekszik a különböző súlyosságú zavarok és kezelésükre alkalmazott terápiás módszerek, gyógyszerek hatékonyságának összehasonlítására. Erre manapság a leghitelesebb eredményeket a többcentrumú, placebó kontrollált, kettősvak felépítésű vizsgálatok alapján kaphatjuk. Természetesen a szubjektív elem kismértékben itt is fennáll, hiszen többnyire kérdőívekkel mérik a különböző mutatókat, de a bevont betegek számának emelésével az eredmények hitelessége egyre kevésbé kérdőjelezhető meg.


A merevedés elérésének idejét, keménységének fokát már többször vizsgálták mind a társbetegségek, mind az erektilis dysfunctio (ED) kezelésre adott gyógyszerek aspektusából, de az erekció fenntartásának hossza még nem volt végpontja egyetlen összehasonlító vizsgálatnak sem.


Ebből a szempontból az alább részletezett ENDURANCE vizsgálat mérföldkőnek tekinthető, mert egy teljesen új hatékonysági paramétert használ az ED kezelésével kapcsolatban: az erekció fenntartásának idejét. Ilyen jellegű vizsgálatot mostanáig csak a vardenafillal végeztek, pedig fontosságát bizonyítják, hogy a merevedési zavarban szenvedő betegek között végzett felmérések szerint hasonlóan fontos a merevedés fenntartásának ideje, mint az erekció keménysége (93-93%) (1.). A szexuális aktus ideális hosszának meghatározása nem könnyű feladat, hiszen természetesen ez egyéneként, illetve páronként változó. Segítségül ebben az esetben is a kérdőíves felméréseket hívhatjuk, mely szerint ez az idő 7-13 perc között van. Két nagy nemzetközi vizsgálat átlagos eredménye alapján egészséges férfiak körében 9,2 és 10,1 perc volt. (2., 3.) A merevedés fenntartásának ideje ED-s betegeknél függetlenül a kiváltó tényezőtől jelentősen lecsökken és ezzel még akkor is rontja a szexuális élményt, ha az aktus fizikai értelemben létre tud jönni.


Az ENDURANCE vizsgálatban, mint a megnevezésében lévő szóösszetétel utal rá, a merevedés idejének hosszát (végét) vizsgálták egy korszerűen felépített randomizált, multicentrikus study keretében (4.). Elsődleges végpont az erekció hossza, míg másodlagos a nemzetközi, validált kérdőívek alapján felmért merevedési mutatók voltak. A vizsgálat célja a vardenafil hatékonyságának felmérése volt a placebóval szemben. 191 merevedési zavarral küzdő, átlagosan 49 éves (21-64 év) férfinél, kettős vak módszerrel két csoportot hoztak létre. Az első csoport 4 héten keresztül 10 mg-os Levitra kezelésben részesült, szemben a másik csoport placebó gyógyszerével. Ezután egy hét gyógyszerszedési szünet („kimosási időszak") következett, majd a két csoport gyógyszerét felcserélték és további 4 hétig tartott a vizsgálat. Az eredmények szempontjából fontos megemlíteni, hogy a betegek között a hazai gyakorlatnak is megfelelően magas arányban (93 %) az ED típusa kevert volt, és magas arányban fordult elő az etiológiai tényezők között a magas vérnyomás (32 %), hypecholesteraemia (14 %), depresszió (14 %), hyperlipidaemia (10 %), cukorbetegség (7 %).


A részletes statisztikai értékelések minden mérési szempontból igazolták a vardenafil hatékonyságát a placebóval szemben. A merevedés fenntartásának hossza az ED-ben szenvedő férfiak esetében több mint kétszeresére növekedett. Szintén hangsúlyozandó, hogy ez a kifejezett pozitív hatása még a társbetegséggel rendelkező betegcsoportnál is kimutatható, amit a társbetegségek szerinti bontásban végzett elemzések mutattak ki. A vardenafil kezelés alatt álló csoportban az erekció hossza még a kifejezett ED panaszokat mutató betegek esetében is megközelítette a merevedési zavarban nem szenvedő férfiak átlagos szexuális időtartamát, míg a kevésbé súlyos eseteknél ezt el is érte.


Összességében elmondható, hogy a Levitra ebben a vizsgálatban is igazolta hatásosságát és kifejezett javulást sikerült elérni az ED-s betegek körében. Újdonság értéke a vizsgálatnak az, hogy egy merőben új paraméter az erekció fenntartásának hossza képezte az összehasonlítások alapját. Az eredmények alapján a vardenafil több mint kétszeresére növelte a merevedés idejét és ezt a hatását még a társbetegséggel rendelkező betegcsoportban is kifejtette.


Irodalom
1. Taylor H & Leitman R. Harris Interactive online survey 2001; 1: 1–4.
2. Patrick D et al. Premature ejaculation: an observational study of men and their partners. J Sex Med. 2005; 2(3):358-67.
3. Corty EW and Guardiani JM. Canadian and American sex therapists’ perceptions of normal and abnormal ejaculatory latencies:
how long should intercourse last? J Sex Med. 2008; 5:1251–1256.
4. Rosenberg MT et al. Improvement in duration of erection following phosphodiesterase type 5 inhibitor therapy with vardenafil in men with erectile dysfunction: the ENDURANCE study. Int J Clin Pract 2009; 63(1):27-34.

Legolvasottabb cikkeink