• Pollen
  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

   Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

 • utazás
  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Új hatékonysági paraméter az ED kezelésében

Urológia - szakmai Forrás: baymedinfo Szerző:

Egy új paraméter a hatékonyság objektív és kvantitatív mérését teszi lehetővé.

A jól ismert IIEF-EF, SEP-2, SEP-3 és GAQ kérdőívek elsősorban a vaginalis penetráció és sikeres közösülés megvalósulására, illetve az erectilis diszfunkció kezelésének értékelésére vonatkoznak. A férfiszexualitás megítélése nem csak a két nem között eltérő, hanem egyénenként is változó lehet. Ki-ki az erekció keménységét, a pénisz méretét vagy a szexuális aktivitás intenzitását tartja fontosnak –e kategóriák azonban meglehetősen szubjektívek és relatívak - kezdte előadását a merevedési zavarral küzdő betegek kivizsgálásában eddig alkalmazott hagyományos módszerek számbavételével Dr. Gécs Sándor (Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt., Urológiai Osztály).


Mire elég tíz perc?
Vajon átlagosan mennyi ideig tart egy szexuális aktus az egészséges férfiaknál? – tette fel a kérdést az előadó. Az Európai Urológus Társaság (EAU) 2009-ben tartott stockholmi kongresszusán a hallgatóság 37%-a 10 percben jelölte meg az átlagos közösülési időt. Egy kanadai és amerikai szexterapeuták véleményét összesítő 2008-as közleményben az olvasható, hogy a szakemberek az intravaginalis ejakulációs latencia időtartamát 7–13 perc között tartják kívánatosnak.


Egy másik felmérésben mind a nők, mind a férfiak 7 percben jelölték meg a hüvelyi közösülés valós időtartamát, az ideális teljesítmény tekintetében pedig átlagosan 14–18 perc volt az elvárás mindkét nemnél. Egy 2009-ben közzétett cikkből az derült ki, hogy a szexuális aktus megítélésében a hosszabb közösülési időtartamot fontosabbnak tartották az előjáték hosszánál mindkét nem képviselői.


Összességében tehát elmondható – jelentette ki az előadó –, hogy a nemzetközi klinikai tanulmányok igazolták: a közösülés átlagos időtartama egészséges férfiaknál 9-10 perc, mely az életkor növekedésével szignifikánsan csökken.

Vizsgáljuk meg, hogyan alakul a közösülés időtartama a merevedési zavarral küzdő férfiak körében! – folytatta előadását dr. Gécs Sándor. Az EAU 2009-es konferenciáján erről is megkérdezték az urológusokat: többségük 3–5 perc között jelölte meg erectilis diszfunkcióban a közösülés átlagos időtartamát. Ugyanakkor azoknál a betegeknél, akiknél az ED mellett társbetegségek is jelen vannak, ez az idő akár fél percre is csökkenhet – derült ki egy 2008-ban végzett vizsgálatból. Az ED-ben szenvedő betegek körében 2000 decemberében végzett online felmérés során arról kérdezték meg a férfiakat, hogy mit várnak el a merevedési zavar kezelésétől. A válaszadók nagy többsége ugyanolyan fontosnak tartotta az erekció időtartamát, mint az erekció keménységét.


Miért fontos tehát az erekció időtartama?
E felvetésre a választ az előadó a következőkben foglalta össze: A merevedés időtartama elsődleges szempont az ED-ben szenvedő betegeknél. A nagyobb intravaginalis latencia az egészséges férfiaknál is nagyobb szexuális elégedettséget jelent, és ugyanolyan fontos, mint az erekció keménysége. Az erekció időtartama a hüvelyi orgazmus szignifikáns meghatározója, és kiemelkedő fontossága van a párok szexuális életének harmóniájában.

Javuló mutatók
Az idő objektív megítélése stopperórával történő méréssel lehetséges. Stopperórával végzett méréseket eddig csak az PDE5-gátló hatás fellépésének kvantitatív meghatározásához használtak, e vizsgálatok során a vardenafil gyors hatásúnak bizonyult. Stopperórával mérhető azonban a pénisz behatolásához szükséges erekció elérésétől a hüvelyből történt visszahúzásig eltelt idő is, mely sikeres közösüléshez vezetett– hívta fel a figyelmet dr. Gécs Sándor. Ez az új paraméter a hatékonyság objektív és kvantitatív mérését teszi lehetővé.

Az új paraméter mérföldkőnek számító vizsgálata a hyperlipidaemiás, hipertóniás vagy diabéteszes, ED-ben szenvedő betegeknél alkalmazott vardenafilkezelés hatékonyságának mérésére irányuló ENDURANCE Study volt. Eddig csak a vardenafillal történt prospektív, randomizált, kettős-vak, placebokontrollált, keresztezett klinikai vizsgálat, ahol az PDE5-gátló kezelés során elsődleges vagy másodlagos végpontként az erekció időtartamát stopperórával mérték – hangsúlyozta az előadó. Az ENDURANCE Study azt igazolta, hogy a sikeres közösüléshez vezető erekció időtartama 4 hétig tartó vardenafilkezelés után több mint 12 percre emelkedett, míg a placebót szedők körében mindössze 5 perc volt. A betegek erekciós ideje tehát normális szintre harmonizálódott a fix dózisú vardenafilkezelés hatására.

Az erekció időtartamának mérését szolgálta dr. Martin Miner (Brown University, Massachusetts, Egyesült Államok) „Dyslipidaemia Study" elnevezésű kettős vak, placebokontrollált vizsgálata is. A sikeres közösüléshez vezető átlagos erekciós időtartam javult a 12 hetes, változó dózisú vardenafilkezelés után. A vizsgálatot 395 olyan ED-betegen végezték, akik a hyperlipidaemia mellett magasvérnyomás-betegségben vagy diabéteszben szenvedtek, illetve túlsúlyosak voltak. Míg a vardenafilt szedők erekciós időtartama 10 percre növekedett, a placebocsoport tagjainál ugyanez az idő mindössze 3 perc volt.


Előadása összegzéseképpen dr. Gécs Sándor rámutatott: a közösülés és így a merevedés időtartama kulcsfontosságú szerepet játszik mind a férfi, mind a partnere szexuális életében. Erectilis diszfunkcióban és társbetegségekben szenvedő férfi betegek esetében a vardenafilkezelés háromszorosára emeli a sikeres közösüléshez vezető erekciós időt a placebóval szemben, és visszaállítja az átlagos közösülési időt az egészséges szintre.

Erectilis diszfunkcióban és társbetegségekben szenvedő férfi betegek esetében a vardenafilkezelés háromszorosára emeli a sikeres közösüléshez vezető erekciós időt a placebóval szemben, és visszaállítja az átlagos közösülési időt az egészséges szintre.


(Az előadás 2009. október 1–3-án Keszthelyen, a Magyar Urológusok Társasága XIV. kongresszusán, azon belüla Bayer Schering Pharma szimpóziumán hangzott el, amelynek fő témája a hosszú távú tesztoszteronkezelés biztonságossága, valamint az erectilis diszfunkció kezelésének új hatékonysági paramétere volt. A szimpózium moderátora dr. Papp György professzor (ÁEK Urológiai Osztály), a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság elnöke volt. A cikk eredetileg a Bayer Urológus Hírlevélben jelent meg.)

Legolvasottabb cikkeink