• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

   Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

  • Útmutatókat várnak egy kemény év után

   Útmutatókat várnak egy kemény év után

  • Szükség van az alapellátás átrendezésére

   Szükség van az alapellátás átrendezésére

 • kanyaró
  • Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

   Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

  • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

   Kanyaró: újabb áldozat Romániában

  • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

   Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

 • bérrendezés
  • Egyre több pénz üti a markunkat

   Egyre több pénz üti a markunkat

  • Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

   Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

  • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

   Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

A vesebetegség okai és formái

Veseelégtelenség 2012.04.22 07:03 Forrás: Nemzeti Vese Program

Gyakori, hogy a vesét egy másik betegség károsítja.

A vesének vannak elsődleges, „saját" betegségei, melyeket okozhatnak a vesetestecskékben, vagy a csatornák környezetében zajló gyulladásos, immunológiai (nem fertőzéses) folyamatok, húgyúti fertőzések, melyek heveny vagy idült vesemedence gyulladást eredményezhetnek. Emellett vannak a vesének veleszületett vagy örökletes betegségei is, de gyakoribb, hogy a vesét egy másik betegség károsítja. Ilyen a népbetegségnek számító cukorbetegség, és a magas vérnyomás, melyek a vesetestecskéket rongálják és a veseerek szűkületét, meszesedését, a vese oxigénhiányát eredményezik.

A szívelégtelenség, mely a vese vérkeringésének romlásához vezet, valamint másodlagos vesebetegség alakulhat ki akkor is, ha a szervezetben fertőzés zajlik. Számos környezeti tényező is károsíthatja a vesét, mint a dohányzás, egyes gyógyszerek, különösen a fájdalomcsillapítók, bizonyos antibiotikumok, vesesejteket mérgező anyagok, röntgen-kontrasztanyagok, a droghasználat, nehézfémek (ólom, higany).

(Gyógyszerek okozta vesekárosodásról bővebben)

A vese károsodásának következménye a veseműködés romlása. A veseműködés csökkenése során a vese egyre kevésbé tud feladatainak megfelelni, salakanyagok, anyagcsere termékek maradnak vissza a szervezetben, a vérnyomás emelkedik, a vér vegyhatása savanyú lesz, vérszegénység alakul ki, felborul a kalcium-foszfát háztartás.

Ha a vesekárosító hatás heveny, és jelentős mértékű, akkor a vesefunkció napok alatt, gyorsan elromlik, ez a heveny veseelégtelenség, ami általában korán panaszokat okoz, ezért jó az esély a betegség felismerésére és kezelésére.

Idült, lassan zajló betegségek (pl. a cukorbetegség, magas vérnyomás, a vese elsődleges idült betegségei), rendszeres fájdalomcsillapító szedés idült veseelégtelenséget okoznak,
melynek során a vesefunkció lassan, évek alatt romlik, és a betegség nagyon sokáig tünetmentes maradhat, ezért az állapot felismerése, és a kezelés gyakorta késedelmet szenved.

A heveny veseelégtelenség
A heveny veseelégtelenség okai három fő csoportba sorolhatók.
•  A vese vérellátásának, vérkeringésének heveny romlása következhet be vérvesztés, kiszáradás (hányás, hasmenés, lázas állapot, csökkent folyadékfogyasztás, nagymértékű izzadás, túlzott vízhajtó kezelés), túlzott vérnyomáscsökkenés következtében. A veseelégtelenség visszafordítható, ha a vese keringését időben helyre tudjuk állítani az elvesztett folyadék pótlásával, a vérnyomás rendezésével.

• A veseszövet károsodása jöhet létre, ha a vese vérellátása tartósan elégtelen marad, ha a vesében heveny gyulladás zajlik, gyógyszerallergia esetén, ha a vesesejteket károsító anyag vagy gyógyszer (antibiotikum, nagy adagú fájdalomcsillapító) kerül a szervezetbe, illetve ha a vese hajszálerei károsodnak gyulladás vagy vérrögképződés következtében. A vérmérgezés mind a vese vérkeringését, mind a vese szövetet károsítja. A veseszövet károsodása miatti heveny veseelégtelenség esetén szükség lehet művese kezelésre is. A vesefunkció néhány hét alatt teljesen vagy részben helyreállhat, ha a kiváltó kórfolyamat megáll, de előfordulhat az is, hogy tartós művese kezelésre lesz szükség.

• A vizelet elfolyásának akadálya is veseelégtelenséget okoz, ha például vesekő, daganat, sérülés, megnagyobbodott prosztata miatt a vizelet nem tud távozni. Hólyagkatéterezéssel vagy urológiai beavatkozással lehet ilyenkor a veseelégtelenséget megszűntetni.

Az idült vesebetegség és az idült veseelégtelenség
Világszerte jelentős a vesebetegek száma, a vesebetegség gyakorlatilag népbetegség. Idült vesebetegségben fokozatosan romlik a veseműködés, veseelégtelenség akkor alakul ki, ha a veseműködés több mint egyharmada elveszik.

Magyarországon 900.000 körüli a vesebetegek száma, veseelégtelenség valamely stádiumában pedig 5-600.000 honfitársunk szenved, mely legalább felerészben a cukorbetegségnek és a magas vérnyomásnak köszönhető.

Amennyiben a veseműködés kevesebb, mint a normális 15%-a, végállapotú veseelégtelenségről, urémiáról, azaz húgyvérűségről beszélünk. Ennek a stádiumnak a során kerül bevezetésre a vesepótló kezelések valamelyik formája. Vesepótló kezelés a veseátültetés (transzplantáció) és a művese kezelés (dialízis), melynek két típusa van: a vértisztító kezelés (hemodialízis), és a hasi (peritoneális) dialízis. Vesepótló kezelésben mintegy 10.000 beteg részesül Magyarországon, közülük 6000 körüli a dializáltak száma. A dializált betegek száma évente 6 %-kal növekszik, melynek hátterében elsősorban a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számának növekedése áll.

További tudnivalók

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink