• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

   Ónodi-Szűcs: az igazságosság felé tart az egészségügy

  • Útmutatókat várnak egy kemény év után

   Útmutatókat várnak egy kemény év után

  • Szükség van az alapellátás átrendezésére

   Szükség van az alapellátás átrendezésére

 • kanyaró
  • Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

   Fel lehet számolni a kanyarót Romániában

  • Kanyaró: újabb áldozat Romániában

   Kanyaró: újabb áldozat Romániában

  • Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

   Németországban is egyre jobban terjed a kanyaró

 • bérrendezés
  • Egyre több pénz üti a markunkat

   Egyre több pénz üti a markunkat

  • Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

   Folytatódik a béremelés és az adócsökkentés

  • Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

   Emelkednek a bérek, de nagyok a különbségek

Lappangó vesebetegséggel a háziorvosnál

Veseelégtelenség 2012.04.22 08:05 Forrás: Nemzeti Vese Program

Panaszok, leletek, amelyek láttán megszólal a vészcsengő.

A háziorvosi rendelőkben a magasvérnyomás-betegekből és érelmeszesedettekből, helyben gondozott szívbetegekből, a cukorbetegek népes táborából áll zömmel a pacientúra – mondja dr. Komáromi Zoltán budapesti családorvos, Országos Alapellátási Szakfelügyelő Főorvos - ezért a betegség természete okán, a hatékony és jól beállított kezelés mellett is folyamatosan számolni kell a legalattomosabb szövődmény, a veseelégtelenség megjelenésével.

Az alapellátás feladata, hogy a lehető legkorábbi stádiumában fény derüljön a bajra és a kezelés-gondozás irányításával sikerüljön szinten tartani a beteg állapotát, de legalább lassítani a betegség előrehaladását. Éppen ezért nem elegendő a beteg panaszaiból kiindulni, hiszen a vesebetegség sokáig tünetmentes, így sok esetben meg sem említik azokat a kisebb és szerteágazónak tűnő érzéseket, tüneteket, melyek a tapasztalt orvosban felkeltenék a gyanút.

Ez tehát azt jelenti, hogy a fent sorolt krónikus betegekben a panaszoktól függetlenül alapvetően kötelező az évenkénti vesefunkciós laborvizsgálat, s ha van rá lehetőség, akár helyben a veseartéria doppleres vizsgálata is. Ugyancsak ide tartozik-tartozna az évenkénti áttekintő hasi ultrahang vizsgálat.

Persze, a háziorvos páciensei jöhetnek olyan egyéb panaszokkal, illetve leletekkel, amelyek láttán megszólal a vészcsengő. Ha az illető nő, és a vizeletben vért találnak, a doktor nem érheti be azzal, hogy a beteg menstruál, felfázott vagy egyéb gyulladása lehet, sőt, az onkológiai éberség sem lankadhat. A főorvos ilyen módon kiszűrt már négy vesetumoros beteget, s bizony sajnos nem kezdeti stádiumban, mert ez a betegség sokáig nem ad tüneteket. Ezért azután nála a derékfájásra panaszkodó nem beutalót kap a reumatológiára, hanem vizsgálatot is, minden olyanra kiterjedőt, ami derékfájást okozhat, de nem reumatológiai eredetű.

A tévhitekkel ellentétben a vesekő tünetszegényen is kialakulhat, ezért is ajánlatos a vesekockázattal élőkön túl az ismerten hasi betegségekkel küszködőknél (máj, hasnyálmirigy, epe) is évente beilleszteni a gondozás menetébe a hasi ultrahang vizsgálatot.

És persze vannak még a különféle gyulladásban szenvedők, a felfázósak, a hólyaghurutosak, akiknél – ha a panasz, a betegség visszatérő, – megint csak megszólal a háziorvosi vészcsengő. S ilyenkor nem pusztán a gyanított fertőzés ellen indul a terápiás menet, a dolgok végére járva alapos kivizsgálást rendel az orvos, tudva, ezek a betegségek (illetve ezek előidézői) is roncsolhatják a vesét, így meg kell előzni a nagyobb bajt.

További tudnivalók

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink